U Prnjavoru zaživio Zavičajni muzej

U Prnjavoru je zaživio Zavičajni muzej u kojem posjetioci mogu pogledati četiri etnografske postavke sa oko 200 različitih predmeta, upoznati istoriju i tradiciju zavičaja, te manje poznate periode razvoja opštine u kojoj žive i rade.

Dobra je to prilika da djeca i omladina, osim u školama, nauče ponešto o etnografsko-istorijskom nasljeđu i vrijednostima zavičaja, ali i polazna osnova za turističku promociju kada se poslije pandemije virusa korona život vrati u redovan tok.

Profesor istorije Dario Topić, koji vodi Muzej, ističe da se na osnivanju Zavičajnog muzeja u Prnjavoru radilo godinama unazad, a zaživio je početkom decembra.

Јedna od bitnih aktivnosti u tom procesu bila je izrada projekta restauracije, adaptacije i sanacije zgrade iz austrougarskog perioda, koja ima svoju arhitektonsku, istorijsku i kulturološku vrijednost.

– Ova zgrada je građena između 1896. i 1899. godine kao zgrada Kotarskog predstojništva u Prnjavoru, a specifičnost njene gradnje, arhitektonske odlike i stilovi, lokacija i drugi elementi čine je veoma pogodnom za muzej. Glavnim projektom restauracije i adaptacije koji je finansirala opština Prnjavor, spasićemo jedan bitan spomenik star više od 120 godina i istovremeno u njemu imati muzej kao čuvara nasljeđa iz prošlosti za buduće naraštaje – naglašava Topić.

On na projektu Zavičajnog muzeja radi godinama unazad, a još se 2007. godine počeo baviti etnološkim, etnokoreološkim i etnomuzikološkim istraživanjima i prikupljanjem folklornog nasljeđa Srba okoline Prnjavora.

– Sasvim slučajno sam od jedne bake na poklon dobio ornamentima predivno ukrašenu preslicu. Tada sam pomislio kako mnogo sličnih predmeta i starina propada i nestaje i odlučio da ih počnem prikupljati – priča Topić o počecima svog istraživačkog rada tokom kojeg je do danas prikupio oko hiljadu predmeta.

Planirano je da u muzeju budu izloženi artefakti iz etnografske i istorijske oblasti koji će svjedočiti o prošlosti i kulturi srpskog, ali i drugih naroda Prnjavora i okoline, koji budu željeli da predstave nešto od svog nasljeđa.

Na gornjem, za sada djelimično adaptiranom spratu muzeja nalaze se četiri, od planiranih šest tematskih postavki iz oblasti etnografije, dok će po završetku svih potrebnih radova biti postavljene i ostale dvije za koje je obezbijeđena potrebna izložbena građa.

Posjetioci mogu vidjeti prikaz seoske kuće koja vremenski pripada periodu posljednje decenije 19. vijeka do šezdesetih godina 20. vijeka, ali i veliku zbirku poljoprivrednih predmeta, alata i oruđa korištenih za obradu zemlje.

Postavljena je i muška i ženska tradicionalna narodna nošnja iz okoline Prnjavora sa oko 30 dijelova narodne nošnje, kao što su rubine, zubuni ili pokrivala za glavu, te zbirka predmeta iz tkačke radinosti i zanatstva korištenih u procesu obrade lana i konoplje do momenta stavljanja na tkački razboj ili natru kao jednog od predmeta za finalni posao izrade raznih vrsta proizvoda.

Topić je izrazio nadu da će u budućnosti zaživjeti i muzeji u seoskim područjima, kao vrsta ispostave Zavičajnog muzeja u Prnjavoru, gdje će se čuvati manje zbirke predmeta specifičnih za to mjesto, odnosno pronađenih u određenom selu.

– Vjerujem da će ljudi tek početi da donose u muzej ono što se više ne može koristiti ili što više ne žele da čuvaju u svojim domaćinstvima. Pozvao bih građane koji u svom posjedu imaju predmete istorijske i kulturološke vrijednosti da ih ne bacaju nego poklone muzeju gdje će biti sačuvani od propadanja – kaže Topić.

On je najavio da će Zavičajni muzej u Prnjavoru od januara za posjetioce biti otvoren tri dana sedmično, dok će dva dana biti predviđena za terenska, muzejska i arhivska istraživanja, kao i da je u 2021. godini u planu pokretanje periodične publikacije “Glasnik Zavičajnog muzeja u Prnjavoru” čije će izdavanje biti jedna od najznačajnijih djelatnosti ove ustanove.

SRNA

6 Comments

 1. Prnjavor je grad velikog apsurda!
  Nemaju salu za visenamjensku upotrebu ( dom kulture, sport) a vidi cuda imaju muzej !!!!!
  Nije da nama muzej netreba ali nema ko ici u taj muzej.. To je taj i najveci problem.

  • Treba nama i skola i muzeja i kulture. Pogotovo skola, da vise ne pisemo “netreba”!

 2. Velika je šteta što taj gataric nije i zvanično kakav Turčin-Bošnjak, pa da ga ovi u Federaciji BiH izaberu za načelnika. Kao sto su pucali sebi u glavu Prnjavorcani, a on na robiju posla dosada 12 naših boraca, ganjaju i Zunu! Možda bi bilo najbolje da ga izaberu u Maglaju gdje im je iz kazana zaprzio čorbu. Neka im upola mudzahedina pošalje na robiju bilo bi super. Mada ni time ni dio grijeha ne bi oprao, s obzirom koju štetu je ta štetočina nanijela. Ostaće u istoriji Prnjavora kao najveći promasaj, nedorastao u svakom pogledu. Osim Nemanje za to je veliki krivac taj isti Žuna, uz čiju pomoć je i došao!…

 3. Treba da se zna! Za vrijeme načelnika Gatarića jedna djevojka iz Šrbaca je bila direktor muzeja u Prnjavoru i sisala svaki mjesec oko 1200KM platu. Tako je to bilo 4 godine dok je ovaj nestretni načelnik bio nama načelnik, neponovio se. Djevojka se u međuvremenu udala (sretno joj bilo) i otišla na trudničko! Tako da je sisala i na bolovanju! Toliko o Muzeju za vrijeme Gatarića.
  Ovaj sada režim rad muzeja je za pohvalu i ima konkretne poteze.Ništa nije imaginarno kao kod Gatrića!!!

 4. Идеја и реализација за сваку похвалу. Баш град је заслужио да има овакав музеј. Надам се да ће временом поставка бити све озбиљнија и да ће садржавати и друге предмете а не само ове употребне ствари са села.
  За нека озбиљнија истраживања вјероватно треба новац и добра воља, али наша општина има локалитете које би било добро истражити.
  Приликом једног ископавања дворишта у једном нашем селу , због припреме подлоге за асфалт, багер је на дубини од 70 до 100 цм пресјекао неколико глинених посуда. Нажалост све их је уништио али ја још увијек чувам десетак тих фрагмента, које бих могао уступити музеју. Судећи по дубини на којој су нађени по мојој лаичкој процени могли би бити стари од 500 до 1000 година.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*