Najstrožije sudije u Prnjavoru i Prijedoru

Iako je sudovima u Republici Srpskoj omogućeno da iza rešetaka pošalju građane koji počine prekršaj, domaće sudije su u posljednje četiri godine vrlo rijetko izricale najstrožu kaznu.

Važeći Zakon o prekršajima RS, koji je na snagu stupio 2014. godine, predvidio je kaznu zatvora za počinjene prekršaje, a sa primjenom se počelo tek godinu kasnije, kada je donesen Zakon o javnom redu i miru.

Prema podacima 16 osnovnih sudova, od ukupno 19 koliko ih djeluje na području Srpske, kaznu zatvora počiniocima prekršaja od 2015. do marta ove godine izreklo je svega sedam sudova i to mahom u svega dva-tri slučaja, dok devet sudova nije slalo građane na izležavanje kazne zbog počinjenih prekršaja. Među sudovima koji su izricali kaznu zatvora najstrože su bile sudije u Prnjavoru i Prijedoru.

U Osnovnom sudu u Prnjavoru u posljednje četiri godine izrečene su 24 kazne zatvora za počinjene prekršaje.

– Kaznu zatvora u 2015. godini dobilo je pet osoba, 2016. njih sedam, 2017. četiri i lani osam. Neki građani su kažnjeni više puta – rekli su u prnjavorskom Osnovnom sudu.

U periodu primjene Zakona o prekršajima RS Osnovni sud u Prijedoru kaznom zatvora kaznio je 11 osoba i to njih pet 2016, četiri 2017, te po jednu osobu ove i prošle godine.

U Osnovnom sudu u Banjaluci kažu da su odlaskom u zatvor kaznili tri lica, i to dva počinioca prekršaja na sportskim priredbama kojima su izrečene uslovne kazne zatvora, te jednu zbog narušavanja javnog reda i mira, koja još nije pravosnažna.

– Za prekršaje se mogu propisati kazna zatvora ili novčana kazna, koje mogu biti izrečene i zajedno. Kazna zatvora se izriče samo kao glavna kazna, dok se novčana može izreći i kao glavna i kao sporedna. Kazna zatvora se propisuje samo za one prekršaje čijim bi izvršenjem mogla nastati opasnost za život i zdravlje ljudi ili u slučajevima kada se teže naruši javni red, kao i za prekršaje nasilja u porodici i na sportskim priredbama – pojasnili su Osnovnom sudu u Banjaluci i dodali da se kazna zatvora ne može propisati u trajanju kraćem od deset ni dužem od 60 dana.

I Osnovni sud u Derventi kaznom zatvora kaznio je troje okrivljenih i to jednog 2015, a dvoje prošle godine. Sudije u osnovnim sudovima u Bijeljini i Novom Gradu od 2015. godine do marta ove godine iza rešetaka su poslali po dva lica, dok je sud u Sokocu izrekao jednu kaznu zatvora.

Osnovni sudovi u Gradišci, Kotor Varošu, Foči, Trebinju, Doboju, Modriči, Zvorniku, Tesliću i Višegradu u pomenutom periodu nisu izricali kazne zatvora za počinioce prekršaja.

– Taj vid kažnjavanja nije izražen u praksi – kratko je rekao sekretar Osnovnog suda u Gradišci Miron Bjelovuk.

Banjalučki advokat Darko Kremenović smatra da kazna zatvora ne bi trebalo ni da postoji za počinioce prekršaja.

– Zatvorska kazna u praksi nije popularna jer je prekršaj najblaži oblik ugrožavanja nekog opšteg dobra. Tu se ne radi o kazni zatvora u smislu sankcije, već je u pitanju prinudno sredstvo da se plati kazna. Na primjer, ako neko duguje 500 KM kazne i sudija mu izrekne pet dana zatvora, ta osoba kada izađe vani i dalje ima novčanu kaznu, što je besmisleno, pogotovo što svaki dan boravka u zatvoru košta državu – rekao je Kremenović. Dodao je da bi trebalo omogućiti da se novčane kazne počiniocima prekršaja preinače u zatvorsku.

– Ako, recimo, neki vozač duguje 20.000 maraka na ime neplaćenih kazni, trebalo bi da mu se kazna preinači u šest mjeseci ležanja u zatvoru i nakon što odleži pola godine neće mu pasti na pamet da prolazi kroz crveno, prekorači brzinu i slično – naveo je primjer Kremenović.

Izuzeće

U banjalučkom Osnovnom sudu naveli su da se za prekršaj pravnog lica i odgovornog lica u pravnom licu može propisati samo novčana kazna.

– Kaznom zatvora ne mogu se kazniti ni maloljetnici, niti je moguće izrečenu kaznu zatvora zamijeniti novčanom kaznom – pojasnili su u Osnovnom sudu u Banjaluci.

Glas Srpske – Anita Janković-Rečević

5 Comments

  1. Ovaj komentar o gospidji Zivković je tacan.Ona i njen saradnik Milan Sabljić su uzimali pare za slucajeve koje ja znam i mogu da ih dokazem kad god treba.Koliko je Rogić platio nek kaze stoje pokusao ubiti covjeka.Pase poslije pijan hvalio kako moze sve da kupi.

  2. Ima li ista gluplje od zatvorske kazne za prekrsaj?Zatvorom je predvidjeno krivicno djelo.U redu je zamjeniti zatvorom novcanu kaznu u koliko ne postoji mogucnost naplate, ili izbjegava da plati.Nisam citao Zakon o prekrsajima ali nema logike prekrsaj=zatvor.Sudije koje donose takve odluke,pa i oni koji su pisali pravila,”kuraze se da su bogovi”pred kojima se mora klanjati, jer su vec na prvoj godini studija naucili da se presude ne komentiraju nego izvrsavaju.

  3. Pa to je poznato.To nesudi po pravu.Evo primjera…neko te tuzi,bez ikakvih dokaza i bez ikakvoga svjedoka,a samo na osnovu tuzbe,tj zato sto si tuzen bices osudjen bez obzira jesi li kriv ili ne da bi ti se naplatila novcana kazna da bi se popunio budzet.Tako se sudi u Prnjavoru

    • Pa to je logicno svi Živkovici su na budzetu od velike mame,glupog tate do ljigavoga zeta a pride i sin i cerka!

  4. HAHAHAHAHAAHAHAHHAHAHAHAHA a Nada Živković najveći kriminalac i lopov poslje njenog muža, ubi pare uređujući međe i ostale stvari za određenu novčanu naknadu. Doživotni predsjednik suda u Prnjavoru.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*