Kerestedžijanc uručio medalje šestorici boraca NOR-a

Foto: SRNA

Zamjenik ambasadora Rusije u BiH Aleksej Kerestedžijanc danas u je Prnjavoru šestorici boraca Narodnooslobodilačkog rata /NOR/ sa područja ove opštine uručio medalje, u čast obilježavanja 75 godina od pobjede nad fašizmom.

TV K3

Medalje su dobili Novak Bogičević, Žarko Kovačević, Đuro Bijelić, Branko Jović, Savko Daničić i Vasilije Lazić.

Фотографија корисника Дарко Томаш - начелник општине Прњавор

Kerestedžijanc je rekao da Rusija duboko poštuje ratni trud i podvig boraca NOR-a.

“Oni su hrabro i odlučno ratovali sa veoma jakim neprijateljem. Zadržali su na ovim prostorima više od 30 neprijateljskih divizija, što je bio ogroman napor, a nesumnjivo je doprinijelo pobjedi Sovjetskog Saveza protiv fašizma”, izjavio je Kerestedžijanc novinarima.

Фотографија корисника Дарко Томаш - начелник општине Прњавор

Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš podsjetio je da se danas obilježava i 77 godina od oslobođenja Prnjavora u Drugom svjetskom ratu.

On je naveo da je sa područja ove opštine oko 4.500 boraca učestvovalo u Narodnooslobodilačkom ratu, oko 700 je poginulo, a 1.200 ranjeno.

Tomaš je napomenuo da opština Prnjavor i Boračka organizacija obilježavaju sve važne događaje iz proteklog odbrambeno-otadžbinskog, ali i NOR-a.

“Na taj način ne dozvoljavamo da se zaboravi sve što su oni učinili. Današnje uručenje medalja svjedoči u prilog tome” , rekao je Tomaš.

Predsjednik opštinskog SUBNOR-a Rade Radonjić rekao je da se polaganjem vijenaca svake godine obilježava 9. na 10. jul, kada je 1943. godine oslobođen Prnjavor i nakon čega je, kao nijedan drugi grad u Drugom svjetskom ratu, ostao slobodan 626 dana.

Radonjić je naglasio da je dobitnicima medalja stigla i novčana donacija od sugrađanina Ivice Vukojevića iz Rusije, koji svake godine na ovaj način podržava rad SUBNOR-a.

On je rekao da članovi ovog udruženja, u skladu sa mogućnostima, održavaju spomenike podignute poginulima od 1941. do 1945. godine.

“Nastojimo da nam se pridružuju i mladi, jer ako mi sada zaboravimo poginule borce Narodnooslobodilačkog rata, jednog dana ćemo možda doći u situaciju da i borci iz posljednjeg rata budu zaboravljeni, što se ne smije dopustiti” , rekao je Radonjić.

Uručenju medalja prethodilo je polaganje vijenaca na spomen-obilježje narodnim herojima Narodnooslobodilačkog rata.

SUBNOR Prnjavor u članstvu ima šest preživjelih boraca NOR-a i 30 potomaka.

SRNA

9 Comments

 1. SVE OK SAMO NEĆEMO NOVO LAŽNO NI NIKAKVO BRATSTVO I JEDINSTVO ŠTO GA SADA PRAVE SDS PDP I SDA !

 2. Jedno je sigurno.. Ona drzava kakva god je bila postovala je ljude koji su se borili za nju … A danas ? Gdje su borci sto stvorise ovu drzavu?
  Nemojte da komentarisemo sta je bilo pre 75-80 god a guramo pod tepih aktuelne stvari.

  • dezerter
   Danas su druga vremena u ekonomskom političkom i svakom drugom smislu u cijelom svijetu.

   • Da, druga su vremena samo u RS u nigdje vise! Pogledaj koliki uticaj na politiku imaju ratni veterani u HR a u RS nesmije ni reci da je bio u ratu. A rugaju se onoj drzavi koja je postovala svoje borce.

 3. Najveća nesreća po jedan narod, sredinu ili pojedinca jeste kada se neki događaj ili ličnost opisuju tako da im se želi dati manji ili malo veći značaj nego što to objektivno jesu ali im istorijski temelj nije dobar oslonac na koji se pozivaju. Problem se usložnjava utoliko više ako novinar nema (pred)znanje i istorijsku širinu sveobuhvatnih dešavanja već se fokusira na događaj ili ličnost koji su beznačajni, efemerni do bola a opisuju ih kao dar sudbine za prnjavorsku sredinu.
  U konkretnom slučaju radi se o šestorici boraca NOR-a kojima su uručena odlikovanja, ni manje ni više, nego od ambasade zemlje pobjednice iz Drugog svjetskog rata, Rusije!
  Ako se ovaj čin shvata kao simboličan gest onda sva ova priča može i da nekako prođe, mada ni tako nešto velika Rusija ne bi smjela sebi da dozvoli. Međutim, ostaje gorak ukus čemera ako su medalje namjenjene i uručene lažnim junacima, koji su u ratnim zbivanjima bili na margini događanja, a neki od njih ni puške opalili nisu! Nažalost, lokalna sredstva informisanja svake godine opisuju jedne te iste osobe kao puke, igrom sudbine, preživjele lokalne junake.
  O nekima od njih, dakle, već je pisano; OVDJE:
  http://www.prnjavor.info/put-nas-doveo-zarko-kovacevic-djecak-u-partizanskoj-uniformi/
  https://www.prnjavor.info/put-nas-doveo-ratni-put-novaka-bogicevica-borca-koji-je-prezivio-drugi-svjetski-rat/

  U prilogu o Kovačeviću, (ne)srećniku koji u svom „memorijskom skladištu“ nije mogao da pronađe ni jedan primjer borbe sa okupatorom ili domaćim izdajnicima, jer ih ni bilo nije, do druga Bogičevića koji je sa 13 godina znao odabrati „ispravan“ put, put „naprednog“ radnika i seljaka, odnosno u njegovom slučaju nesvršenog učenika trećeg razreda osnovne škole! O “borcu” iz Šarinaca, o kome još nije snimljen prilog, pričali su, mještani sela, da se znatiželjno igrao ručnom bombom – ona opali, kako samo zna i umije da opali nesretnica ženskog roda, napravi mu problem s vidom ali ga i uvrsti među onih 4.500 „naprednih“ pripadnika „antifašista“! Bilo kako bilo svi ovi „borci“ već 70 i više godina uživaju u pozamašnim penzijama, svim mogućim i nemogućim privilegijama i društvenoj pažnji jer su kreatori i stvoritelji države koje nema!

  Priča o „narodnim herojima“ ovog kraja je priča za sebe, izmišljena i našminkana tako da ju pas s maslom pojeo ne bi! Tek, izginuše u cvijetu mladosti junački se boreći protiv Srba po selima Čečave, Vijačana, Branešaca, Hrvaćana, Šarinaca, Snjegotine i Jošavke!!! Tako pogibe dr Mladen, aprila 1942. godine, i – gle čuda neviđenog, iste ga godine komunistička banda proglasiše narodnim herojem!? Znao sam, i bez dr Jovana Raškovića, da su Srbi lud narod, ali da su toliko glupi i blentavi, iskreno – to, znao nisam…

  • Odlicno Sarincanin jasno napisano to bi trebalo da bude zvanicni dokument nase gluposti.Svako dobro

  • ŠarinčanIN
   Poluloše napisano a mora se neko naći pa što nisi našao nekoga koga ti znaš? Ti ljudi su se borili protiv istog neprijatelja kao i mi mlađi. istina tadašnju borbu je predvodio Tito ali narod se junački branio.Znao je da se brani i odbrani od neprijatelja i to je za svaku pohvalu a ne za negiranje onoga čemu nisi ni prisustvovao!I danas imamo četnike i partizane a danas su partiznai SDS i PDP koji bi da prave novo lažno bratstvo i jedinstvo kao nekada! Muslimani su i SDSu i PDPu opet doskočili za svoje potrebe!

  • Oni su stvorili državu koje istina nema ali je oni nisu srušili.Mi nećemo ubijati svoj narod koji kao takvih jedva ima šačica.

 4. 30 potomaka?
  Samo od ove šestorice ili ukupno?
  Kakve su to sprdancije sa kupljenim ruskim medaljama?
  U kojem još gradu,opštini se dijele ove medalje?

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*