Масовна гробница и стратиште “Радуловац”

Оружане снаге Независне државе Хрватске из гарнизона у Прњавору, 4. децембра 1941. године око поднева, упадају у села западно од Прњавора: Чорле, Парамије, Млинце и Лишњу.

Једна група усташа и домобрана упада на имање Николе Чорног у селу Лишњи, те заробљавају оне Србе који су то јутро дошли да циједе уље из сјеменки. Заробљене Србе су тада потјерали до Симића брда уздигнутих руку, гдје су их постројили, претресли и одузели све драгоцјености које су имали по џеповима.

Средоје Васић о овом догађају свједочи:

„Друга група војника је из Чорли и Парамија гонила према нама двије колоне похватаних људи. Тада сам гледао како су једног старијег човјека из Чорли, који није могао ићи, тукли кундацима по леђима. Старац је падао, подизао се и поновно под ударцима падао.

Кад смо изашли на зараван брда, зауставили су нас и постројили. Настало је претресање. Имао сам нож у унутрашњем џепу капута, али га срећом нису нашли. Никола Чорни је ту нешто разговарао са официрима. Након извјесног времена повратили су нас у његово двориште и опет постројили. Тројица официра су се издвојили, Чорни је са њима нешто жустро расправљао. Ми смо стајали убијеђени да ће нас отјерати у Прњавор и тамо поубијати. Док је Чорни са њима расправљао појави се један усташа са пиштољем „гасером“ у руци. Преко друге руке носио је ципеле повезане пертлама. Наишавши крај нас рече: ‘Убио сам једног бандита!Скинуо сам му пиштољ и ципеле.’ Била је то лаж, јер партизана ту уопште није било. Одједном један официр повика: ‘Сви они који су дошли да праве уље нека изнесу своје ствари и стану у строј!’ […] Кад се постројисмо официр повика: ‘Ви с врећама марш кући! Остали правац Прњавор!’ […] Сви из Чорли и Парамија су отјерани у Прњавор и поубијани исте ноћи. Било их је 27, различитог узраста и година.“

Никола Чорни свједочи да је у тренутку док је ишао ка Симића брду сусрео дванаест Пољака и Украјинаца које су усташе пустили. У разговору са усташким официрима успио је издејствовати да се пусте неки Срби који су то јутро код њега дошли у радњу да циједе уље. Из дворишта су по сјећању Чорнија одведени: Бранко Миладиновић, Марко Миладиновић, Димитрије Микић, Душан Чолић, Ненад Самац, Богомир Васић, Марко Тубоњић, Ђуро Кнежевић и Рајко Васић. Они су заједно са још деветнаест сељака из Чорли, Млинаца и Парамија отјерани у Прњавор.

Два дана доцније, када нису стизале никакве вијести о одведеним комшијама, једна група Пољака и Украјинаца је отишла у Прњавор, тачније 6. децембра, да моли котарског предстојника да се комшије Срби пусте кућама. Предстојник их је том приликом истјерао вани уз псовке и тада су сазнали да су комшије Срби побијени исту вече када су и дотјерани у Прњавор. Док су ови људи стајали поред цркве видјели су заробљену групу Срба из села Гаљиповци које су усташе проводиле кроз Прњавор вичући наоколо како су похватали четнике.

Чорни се присјећа:

„Међу усташама који их гоне спазих Јозу Козјака из села Парамија. Приђох му и рекох: ‘Јозо шта то радите, јесте ли полудјели? Куда гоните те недужне људе, па то су сељаци!’ Јозо скиде пушку и дрекну на мене: ‘Још једну проговори па ћу те убити!’ Остадох скамењен: шта је том Козјаку? До јучер смо били добри познаници, а сада хоће да ме убије! Пошао свијет у понор из којега га нико неће извући, помислих. Управо тада ми приђе Прњаворчанин Јошко Молнар, обучен у домобранску униформу, и упита ме шта баш данас тражим у Прњавору. Казах зашто смо дошли. Он ме погледа и рече: Никола, они су сви прошле ноћи побијени!“

Сви Срби ухваћени у тој рацији су дотјерани у Прњавор и затворени у затвор. Истјерани су ноћу 4/5. децембра 1941. године, одведени на њиву испод градског гробља и ту звјерски побијени. Након покоља су затрпани у масовну гробницу.

Жртве никад нису биле опојане, а Општински одбор СУБНОР-а је тек 1973. године подигао спомен-плочу са неколицином имена пострадалих. Преко тридесет година ова гробница је била запуштена. Активностима Светосавске омладинске заједнице 2010. године, ова масовна гробница је очишћена, плоча је обновљена, a постављена је и саобраћајно-туристичка сигнализација која упућује пролазнике на ово стратиште. У јавност је пласирана и наново објављена прича о овом догађају, што је пробудило потомке жртава те су заједничком иницијативом подигли бетонски спомен-крст и обновили ову гробницу.

Ово стратиште је именовано као „Радуловац 1941“, а тај назив је усвојен и на саобраћајно-туристичким сигнализацијама. У непосредној близини се налази и друга масовна гробница са непознатим бројем жртава именована као „Манастир 1941“, која је уједно и највеће прњаворско стратиште.

Да ли је на стратишту „Радуловац 1941“ побијено још људи, не зна се са сигурношћу, али постоји сумња да је број страдалих на овом локалитету и нешто већи. Не зна се да ли је ту ноћ у затвору било и других заробљеника који су изведени на ово стратиште. Иако не можемо говорити о тачном броју страдалих Срба у овој масовној гробници, поуздано се зна да су ту пострадали сљедећи: Чолић Душан, Гајић Недо, Кнежевић Ђуро, Кнежевић Марко, Јањић Недо, Микић Димитрија, Самчевић Ненад, Стојаковић Тривун, Стојаковић Јован, Репић Ново, Васић Драгутин, Васић Рајко, Васић Милан, Васић Јелисија, Васић Стојан, Васић Богомир, Миладиновић Марко, Миладиновић Бранко, Симић Новак, Марић Јелисија, Вучић Ђорђо, Ракић Мирко,Тубоњић Марко.

Бојан Милијашевић istorijaprnjavora

71 Comments

 1. A joj ljudi pa vidite sta ste uradili? Otjerali ste Zunu! Sta cemo sad? Vidite kako je sad ovo bez veze kad nema Zune da se hvali kako je najjaci politicar, kako je najposteniji covjek na svijetu, kako je najveci strucnjak u opstini, kako je srusio opoziciju i unistio SDS i PDP! Ajde Zuna javi se i pricaj nam jos malo to price a kazi nam i jel te Darko opet moli da ostanes u opstini na nekom od najbitnijih mjesta jer ne moze nigdje naci takvog strucnjaka?

 2. Zamoljavam pisca većinskih komentara da prestane sa smaranjem građana. Razumijemo mi da on ima viška vremena jer svi od njega bježe kao od kuge, ali sad ni u Beograd više ne ide jer je dobio šut-kartu i od druge supruge, pa je stvarno prešao sve granice iole pristojnog ponašanja.

 3. Zuna, kako god da se zoves, u necemu se slazemo. Cinjenica je da su SDS i PDP nanijeli mnogo stete i zla ovoj opstini i to im nikad ne smijemo zaboraviti ! Vece zlo i posast od njih si samo ti, nisu ti ravne generacije njihoviv “vojnika”, ne mogu ti ne pera odbiti, ti si za njih svijet izmislio sto se tice korupcije, prevara, ucjena i drugog lopovluka i kriminala ! Ali i zanimljivo je to koliko si plitak a kako dobro plivas u mutnim vodama !

 4. Brane,obrati pažnju na vrijeme nastajanja ovih komentara, koji te napadaju. Svi su nastali manje više u razmaku od desetak minuta. Što nam govori da ih piše jedna osoba. Vidi se da taj nije mnogo inteligentan. Tako da se ne uzbuđuješ mnogo zbog tih prljavih stvari i budi to što jesi i kakav jesi.

  • Bravo Marko! Neka Žunić bude što i jeste! Kriminalac, iznuđivač ucjena, kradljivac drva, sadista- posebno kada su žene u pitanju, nesposobnjaković koji je upropastio svoju firmu, ljiga koju hrane punica i žena, dupolizac koji od tomaša očekuje posao…

  • Da, Marko…primijetio sam već ranije da se vidi da nekoliko komentara sa istim sadržajem budu plasirani u vremenskom razmaku od desetak minuta. Što govori da ih plasira jedna osoba, i to samo po sebi govori koliko je bistra. A vidim da si pogodio u “sridu”, što bi se reklo, jel ovaj nik “Dobar savjet” ti “čestita”, i potpuno okreće smisao tvog pisanja, vjerovatno razočaran što je sa tvoje strane provaljen. Medjutim, da ti kažem, nije to samo jedna osoba, nego je u to sve uključen jedan manji tim ljudi, pa se smjenjuju. Znam pouzdano da tako u SDSu rade, pogotovo pred izbore. Tada pojačaju aktivnosti…a sad su nastavili i poslije izbora, jer lakše liječe tugu poslije gubitka trećih izbora uzastopno. Zanimljivo je čuti šta kaže njihov bivši sekretar Čereković na ovu temu. A neki dan se ovdje neko obratio meni, pitajući kako ja znam da to pišu gubitnici iz SDSa..ne mogu sto puta pisati ovdje, da sam tužilaštvu prijavio prije nekoliko godina slučaj gdje su se iz jednog ugovora pojavili lični podaci u javnosti, novčani iznos, i ono skrnavljenje svijeće moje krsne slave, sa muškim polnim organom. Policija me je u pisanoj formi izvijestila da je sve to došlo sa računara pod određenim brojem, i sa mreže ili bolje rečeno priključka na mrežu od SDSa. Vrlo jasno napisano…ja sam od njih tražio da kazne odgovorno lice iz te organizacije, medjutim nisam nikad dobio odgovor. E, zato sam ja siguran, da to sve dolazi od gubitnika, i imam još vrlo jasnih potvrda o toj aktivnosti, od njihovih ljudi, ali naravno, neću da njih ugrožavam. Uvijek treba reći da ima korektnih ljudi, koji djeluju po savjesti, ali dobro poznajem jednu prljavu ekipu, koja je maksimalno zloupotrebila institucije opštine, i instrumente vlasti. Nisam im dao naprijed i da manipulišu javnošću, i sreća pa danas više nisu neke javne face, ali mi ne mogu oprostiti moj doprinos njihovoj gubitničkoj sudbini. Umjesto da sami popričaju sa sobom i kažu sebi da su sami krivi. To ti je Marko to…a sad moram dovršiti svoju pauzu, vrijeme je za doručak…

   • Cekamo odgovore na pitanja:
    1. JESTE LI IKADA OSUDJENI ZA NEKO KRIVICNO DJELO?
    2. JESTE LI PRIJAVLJENI ZA NASILJE U PORODICI?
    3. JESTE LI KAO KANDIDAT ZA NACELNIKA OPSTINE OSVOJILI OKO 500 GLASOVA?
    4. JESTE LI PODNIJELI ZAHTJEV ZA BRISANJE KAZNE-PRESUDE IZ EVIDENCIJE?
    5. JESTE LI POVRIJEDJENI PRILIKOM BESPRAVNE SJECE SUME?
    6. JESTE LI, KADA I ZASTO PROMIJENILI IME?
    7. KAKO SE ZOVETE, BRANE ILI BRANO?
    8. JESTE LI IKADA UHAPSENI PO POTJERNICI?
    9. SMIJETE LI SLOBODNO PUTOVATI U ZEMLJE EU?
    10. KOLIKO STE (GODINA ILI MJESECI), U POSLEDNJIH 25 GODINA, ZAPOSLENI U OPSTINSKOJ UPRAVI I KOLIKO STE PARA NA OSNOVU PLATA INKASIRALI U TOM PERIODU?

    • A vi, pišče ovih beskonačno ponavljajućih se komentara, odgovorite nam na jedno pitanje: Ako ste već homić u seksualnom smislu, zašto ste pederčina i u ponašanju?. Hvala.

     • Pa naravno da cu vam odgovoriti, nisam ja kao Zuna da ne odgovaram na pitanja. Ja sam homic i pedercina zato sto volim da vas nerviram i jeb.. ko Zunu u sepetu!

 5. E gubitnici…ponovo se pravite nevješti…analizirate kako vama odgovara, naravno. Ali ipak od vas ko me zakači ne negirate moje navode o upisivanju glasova po izbornim mjestima. A posebna priča su ulaganja, i kupovina birača, što sam već i objasnio…ništa ne znači priča o PDPu, kao stranci koja je imala premijera, jer sam ja pričao o odnosima u Prnjavoru, ali u nedostatku argumenata, selite priču na drugi nivo. Kako god bilo, eto vam sad i drugi nivo, pa te velike stranke (do juče), sada kako prodjoše na lokalnim izborima, nikad gore, sa tendencijom daljeg pada i rasula. To se u Prnjavoru pokazalo da gubitnici imaju pad od 1200, a PDP više i nema odbornika. Na idućim izborima, gubitnici će imati ispod 3000 hiljade. I nije slučaj gubitka u Prnjavoru, već širom Republike Srpske…tako da ćete dugo igrati gubitničku ulogu….
  Vidim da ima danas i jedan dobronamjerni komentar…pa ću samo da odgovorim, da sam se nekoliko puta znao izvìniti dobronamjernim ljudima, i naravno da se sve što pišem ne odnosi na njih. Ko je malo duže pratio, zna da ja samo reagujem kada neke od ovih gubitnika uhvati kriza, radi neostvarenih želja, pa onda ispoljavaju svoje bolesne frustracije ovdje. To datira još nekoliko godina unazad, kad je najveći gubitnik prokockao sve što je mogao, a onda, želeći valjda da liječi bolesnu sujetu, zajedno sa nekoliko svojih saradnika, počeo ovdje pisati o svemu i svačemu. To je grupa budala, koja ne zna napraviti granicu izmedju javnog i privatnog…ali njima tako i priliči, da sakriveni iza raznih nikova komentarišu. Svojim otvorenim pisanjem, pa makar nekad bilo i neispravno, ja sam nastojao da se izdignem iznad njih. A svakako da ne budem prepoznat po prljavštinama kao što jesu gubitnici…i pored svega, ja sam u svom pisanju, nastojao da ne budem kao ovi što se ne smiju javno deklarisati…dobronamjernima pozdrav, a gubitnici neka tuguju…

  • Mozes nam samo odgovoriti ZASTO pises za vrijjeme kad si na poslu . Vec sam te vise puta to pitao nikad neces da odgovoris pravis se nevjest. Da li pisanje komentara na portalima spada u opis tvog posla kad to uporno radis za vrijeme radnog vremena!

  • Pozdrav za vjecitog pobjednika Zunu ! Vjeciti pobjednik je zato sto nikad nije u opoziciji i zato sto se uvijek uvuce u guz… poziciji i pobjednicima pa onda slaze pricu kao da je on nesto bitan ! Koliko je bitan narodu vidi se iz njegovih rezultata
   – Izbori 2000. godine (tada se zvao Brane, tako pise na sajtu CIK-a i bio je na listi PDP-a) 48 glasova
   – Izbori 2004. godine (tada se vec zvao Brano, tako pise na sajtu CIK-a, a mozemo samo pretpostaviti zasto je promijenio ime, bio je nosilac liste PDP-a) 208 glasova
   – Izbori 2008. godine (Brano, tako pise na sajtu CIK-a, bio je nosilac liste PDP-a) 300 glasova
   – Izbori 2012. godine (Brano, tako pise na sajtu CIK-a, bio je nosilac liste PDP-a) 271 glas
   – Izbori 2016. godine (Brano, tako pise na sajtu CIK-a, bio je kandidat PDP-a za nacelina) 524 glasa
   – Izbori 2020. godine (Brano, tako pise na sajtu CIK-a, predsjednik stranke i nosilac liste PDP-a 1999-novi pocetak) 163 glasa
   Ukupno za sest (6) izbornih ciklusa covjek je skupio 1514 glasova!

   • Hvala vam na pozdravima, niste trebali….i ja vama želim da me sanjate i da vam budu lijepi dani vikenda, gubitnici!

    • Pozdrav za Zunu sa zeljama da dobije sto vise komentara uz pjesmu Zoke Bosanca “Gdje si Ruzo kurve…. stara”! Isto tako zelimo ti lijepe snove i da sanjas kako je biti nacelnik odjeljenja jer uskoro to vise neces biti!

 6. Ko o cemu Zuna o postenju. Kad si tako fin i posten odgovori nam na ova pitanja koja ti se postavljaju a koja su ovdje objedinjena. Ja cu vas podsjetiti na pitanja a to su:
  1. JESTE LI IKADA OSUDJENI ZA NEKO KRIVICNO DJELO?
  2. JESTE LI PRIJAVLJENI ZA NASILJE U PORODICI?
  3. JESTE LI KAO KANDIDAT ZA NACELNIKA OPSTINE OSVOJILI OKO 500 GLASOVA?
  4. JESTE LI PODNIJELI ZAHTJEV ZA BRISANJE KAZNE-PRESUDE IZ EVIDENCIJE?
  5. JESTE LI POVRIJEDJENI PRILIKOM BESPRAVNE SJECE SUME?
  6. JESTE LI, KADA I ZASTO PROMIJENILI IME?
  7. KAKO SE ZOVETE, BRANE ILI BRANO?
  8. JESTE LI IKADA UHAPSENI PO POTJERNICI?
  9. SMIJETE LI SLOBODNO PUTOVATI U ZEMLJE EU?
  10. KOLIKO STE (GODINA ILI MJESECI), U POSLEDNJIH 25 GODINA, ZAPOSLENI U OPSTINSKOJ UPRAVI I KOLIKO STE PARA NA OSNOVU PLATA INKASIRALI U TOM PERIODU?
  Ako odgovoris ja ti skidam kapu.

 7. Brane, pratim ovdje a ponekad i tamo na grupi kod Vedrana. Kako ti se samo da,i otkud ti tolika energija da se nosiš sa ljudima koji ne znaju šta će od sebe. Stil pisanja i njihove reakcije dovoljno pokazuju da su inferiorni. Simpatizer sam SDSA i sa tugom gledam šta radi jedna grupa već duže vrijeme, ali ne smiješ ni ti da SDS gledaš kroz tu grupu ili par pojedinaca.

  • Ko ovde moze tvrditi odgovorno da to rade pripadnici partije SDS-a? To je sebi gospodin Zunic umislio i sto god mu neko napise nebitno odakle ili ko on samo vidi SDS….Tako da gospodin Zunic moze odgovarati na postavljena pitanja ako zeli ako nezeli moze jednostavno ignorisati . Ali je problem jer nemoze ignorisati zato sto je mrznja u njemu jaca od svega . Vrlo prosta je to logika …

   • @ psihijatar
    Нажалост, у праву сте. Не мислим на констатацију у погледу господина Жунића, него на мржњу уопште. Док је год друштво затровано мржњом неће нам бити боље. Мрзимо једни друге, мрзимо оне који симпатишу друге политичке странке , мрзимо друге нације, мрзимо животиње, мрзимо богате, мрзимо сиромашне, мрзимо оне који су остали, мрзимо оне који су отишли, мрзимо оне који су дошли…
    Господин Шаринчанин право каже:добро је сигурно ће бити горе.

    Кад би се договорили па сви једни другима писали лијепе коментаре осјетили би смо бенефит, ако због ничега другог, онда бар због топле Људске ријечи.

 8. Ohoho gubitnici…pokušavate nekako parirati…pa nešto koobajagi računate i zbrajate glasove….nešto vas grdno boli, dok se stalno češete o mene…Moji rezultati su primjereni maloj partiji u Prnjavoru…stranka uvijek jednog ili dva odbornika do sada…i nikada nismo ukrštali glasove, kao što radite vi gubitnici. Pa vas se udruži po petorica, i svako pojedinačno po 50, a onda bude 250. I to mi je sad nauka…a ti što si ovo napisao o broju glasova, vjerovatno misliš da si Ajnštajn. Pa gdje je tu još upisivanje na biračkim mjestima ličnih glasova…evo, zadnji primjer u Štrpcima, gdje je uvijek prolazilo tri ili četiri odbornika odbornika. Naime, kad se završe izbori, onda se prilikom prebrojavanja upiše ljudima iz tog mjesta. Pa sad ko koga prevari..što je stranka dobila više, onda se više upiše preferencija kandidatu. A što je sada ove izbore samo jedan odbornik iz SDSa? Imate li objašnjenje gubitnici? Evo vam…pa našli se ljudi drugi iz komisija koji nisu dali prilikom brojanja upisivati…tako da je nekoliko vaših kandidata ostalo bez upisanih glasova…i samim tim, ušli su ljudi iz drugih mjesnih zajednica sa vaše liste gubitnici. I ti drugi koji su sebi uspjeli upisati, sada su prošli umjesto ovih iz Štrbaca…Tako da malo smanjite doživljaj, jer svi koji prate kako se kod nas radi, znaju da ima mjesta gdje stranka i kandidat imaju potpuno isti broj glasova, što je nemoguće i jasno je da se upisuju glasovi. A onda se ovakve lude i bolesnici šepure u javnosti…umjesto da ćute…ovaj put gubitnicima iz SDSa nije pomogao ni parkirani kombi blizu biračkog mjesta, kojeg je redovno obilazio jedan mali čovječuljak, inače nepoznat vama koji upirete na druge da su kriminalci. A zašto ste gubitnici, da vam i to odgovorim…pa kad uzmem da ste državotvorna stranka( jer se vi tako sami zovete), kad uzmem da ste imali od rata do sada tri ili četiri načelnika, kad uzmem da ste godinama unazad besplatno dijelili zemlju probranim ljudima, kad uzmem da ste stotine hiljada trošili u kampanji na izbore, kad uzmem da ste mnogim otpisivali dugovanja, kad uzmem da ste radi glasova dovodili i Kurtu i Murtu na razna mjesta…pa ste čak i kancelariju stranke i čitavu zgradu upisali nezakonito na sebe, (bolje reći oteli od naroda), i kad vidimo kakvim ste se marifetlucima služili i šta ste godinama radili i kupovali narod, a na drugoj strani gubitak 1200 glasova, šta onda reći nego da ste gubitnici, i to neviđeni gubitnici. Obzirom šta ste sve uložili i ulagali, prošli ste gore nego bos po trnju. E vidite gubitnici, ja i moji drugari nismo nikada tako radili, niti ćemo raditi…pa nema veze koliko imamo glasova.. hvala ovom “Goranu” što mi je dao priliku da ovo sve napišem, a pogotovo da ukažem da oni koji imaju po 800 glasova, ne znači da je sam našao 800 ljudi, već da je ušao u krug od nekoliko ljudi sa liste, gdje su jedni drugima usmjeravali glasove, a onda još i prilikom brojanja dodatno upisivali…zaista se izvinjavam časnim izuzecima….vrijeme i prostor ne dozvoljava, a moglo bi se napisati daleko više, ali nekom drugom prilikom gubitnici….

  • Dragi Boze budi na pomoci! Pa sta je sa tobom Zuna, jesi li normalan? Idi se lijeci dok nije kasno, sta lupas ti? Pa ova prica ne bi prosla ni kod djece u vrticu! PDP mala stranka a u vrijeme kada si ti bio njihov clan i osvajao tako veliki broja glasova vi ste bili u vlasti, imali cak i premijera, ministre, clana predsjednistva, ministre u savjetu ministara i td. A ti kazes mala stranka i drugi dopisuju samo ti ne dopisujes?! Pa koliko covjek treba biti jadan da ovo sebi dozvoli? I hvala Goranu za ovo sto je uradio a ja cu prenijeti njegov tekst sa tvojim rezultatima da te jos jednom podsjetim kako si veliki covjek! Evo rezultata:
   – Izbori 2000. godine (tada se zvao Brane, tako pise na sajtu CIK-a i bio je na listi PDP-a) 48 glasova
   – Izbori 2004. godine (tada se vec zvao Brano, tako pise na sajtu CIK-a, a mozemo samo pretpostaviti zasto je promijenio ime, bio je nosilac liste PDP-a) 208 glasova
   – Izbori 2008. godine (Brano, tako pise na sajtu CIK-a, bio je nosilac liste PDP-a) 300 glasova
   – Izbori 2012. godine (Brano, tako pise na sajtu CIK-a, bio je nosilac liste PDP-a) 271 glas
   – Izbori 2016. godine (Brano, tako pise na sajtu CIK-a, bio je kandidat PDP-a za nacelina) 524 glasa
   – Izbori 2020. godine (Brano, tako pise na sajtu CIK-a, predsjednik stranke i nosilac liste PDP-a 1999-novi pocetak) 163 glasa
   Ukupno za sest (6) izbornih ciklusa covjek je skupio 1514 glasova! Kada se uzme u obzir da ti je svaki put lista bila puna i da preko 30 kandidata sa porodicama moraju glasati za tebe jasno je da ti kao ti ne dobijes ni jedan glas! Jadno,tuzno, bijedno, zalosno i sramno!

  • Zasto se ovdje potpisujes kao “Brane”, a na svim dokumentima iz opstine kao “Brano”? Mozes li se odluciti i reci nam kako se zoves?

 9. Ajd ako neko uspije navabiti Zunu nek ga zamoli da odgovori i na ova pitanja:
  1. JESTE LI IKADA OSUDJENI ZA NEKO KRIVICNO DJELO?
  2. JESTE LI PRIJAVLJENI ZA NASILJE U PORODICI?
  3. JESTE LI KAO KANDIDAT ZA NACELNIKA OPSTINE OSVOJILI OKO 500 GLASOVA?
  4. JESTE LI PODNIJELI ZAHTJEV ZA BRISANJE KAZNE-PRESUDE IZ EVIDENCIJE?
  5. JESTE LI POVRIJEDJENI PRILIKOM BESPRAVNE SJECE SUME?
  6. JESTE LI, KADA I ZASTO PROMIJENILI IME?
  7. KAKO SE ZOVETE, BRANE ILI BRANO?
  8. JESTE LI IKADA UHAPSENI PO POTJERNICI?
  9. SMIJETE LI SLOBODNO PUTOVATI U ZEMLJE EU?
  10. KOLIKO STE (GODINA ILI MJESECI), U POSLEDNJIH 25 GODINA, ZAPOSLENI U OPSTINSKOJ UPRAVI I KOLIKO STE PARA NA OSNOVU PLATA INKASIRALI U TOM PERIODU?

 10. Za Dzasmina.Nije mi bila namjera da ti uopste repliciram.Prvo kakve veze tolike ja imam sa Ilisijom.Mislim da on ima nekoga da ga obilazi.Drugo ova tema nisam ja a kamo li Ilisija vec gore navedeno u naslovu.Trece igrom slucaja a vezano za ovu temu o cemu sam ja do sada pisao Ilisija je npr. sahranjen na jako pristupacnom i cistom mjestu(imete sansu da pogledate i jedno i drugo).Cetvrto vas komentar ne odgovara ,ako vas bas zanima da li sam ja obilazio Ilisijin grob.Eto vidite prijecovog komentarisanja na nekih 20 dana prije sam slucajno obilazio svoje predke ,a koji su sahranjeni tek nekoliko metara od Ilisijinog groba .Tako ako se bas toliko znatizeljni evo vam informacija iz prve ruke.Tvoj komentar se uopste ne bazira na temu o kojoj je trebalo nesto interesantno ili korisno da napises vec kako vidim da i ti sam ne znas sta si htio da kazes.Izgled tvoga komentara mnogo govori o tebi kao licnosti.Ovim pisanjem sam ti previse dao da bih ti mozda skontao sustinu teme.

 11. Za Dzasmina.Nisam imao namjeru da vam repliciram.Sigurno me mijenjate sa nekim drugim.Za vase zanimanje koliko mi je loza Kuzmanovica poznata dodjemo mozda dalji rodjaci.Opet Ilisija ima dva sina koji mu grob obilaze mislim.Ali eto puke slucajnosti da sam i kraj njegovog groba prosao u skorije vrijeme posto su mi preci slucajno sahranjeni preko puta njegovog groba tako da vam komentar ne stoji.Ali eto ne zamjerim ti iako se ne predstavljas kao covjek.

 12. Citajuci ponovo napisane postove cast izuzetcima sad da ne nabrajam koje postove mozete i sami ponovo pogledati
  Npr.oni sto.opisuju istorijski dogadjaj pa i gdje ima malo vise objasnjenja nego sto je npr.Prnjavor info objavio.Tako da neki novi citalac ove teme upozna se sa temon na malo opsirniji nacin vezano za to mjesto.Imam dojam da mnogi od vas ostalih i ne znate gdje je taj spomenik i od kad on postoji i kako je izgledao prije njegove rekonstrukcije.
  Bit moga pisanja na ovu temu je iz koga razloga ne to jos uvijek tako da kazem nepristupacno i na neki nacin neuredjeno/zapusteno,a provlacilo se npr.kroz nase lokalne medije ce biti uredjeno.Dosta toga mi je poznato npr.Pa tako naidje i Brane Zunic na ovu temu i hajde da kazemo dovoljno za citaoca teme da ukratko pojasni iz koga razloga to do sada npr.nije realizovano.Jos da se osvrnem na vas sto ovu temu vodite govorom mrznje ,ponizavanja a isti nemate karaktera da se predstavite (vec se predstavljate kojekakvim nikovima)da na ovoj temi taj isti Brane Zunic ima veci karakter nego vi pojedini na djonovima a o licu da ne pricamo.Procitajte vase postove a procitajte postove Brane Zunica na ovoj temi.

  • Hvala ti na korektnom komentaru Saša…pisati tako, otvorenim imenom i prezimenom, jeste osobina jake ličnosti. Tvoj prvi komentar je bio dobronamjeran, i to se moglo vidjeti iz aviona. Ja sam probao nešto reći, u želji da kažem da se nešto konkretno probalo uraditi, a ujedno sam nastojao da to ne ode u drugom pravcu. Medjutim, oni koje vodi mržnja i ostrašćenost nisu mogli da se uzdrže i u ovom slučaju. Tako da i mene ponekad povuku da uzvratim…radi ostrašćenih bezimenih ljudi, koji nemaju kulturu dijaloga, dešava se da mnogi dobronamjerni ljudi ne žele da iznose svoja zapažanja koja bi sigurno mogla biti i korisna. Šteta što je kod nas tako…a raduju me tako rijetki slučajevi kao ti, koji razmišljaju svojom glavom, imenom i prezimenom, pa makar sutra bio i kritičan, što uopšte ne bi bilo strašno…

  • Brano ili Brane Žunič je neko ko je tokom Otadžbinskoga rata ukaljao čast Vojske RS i Srpskog naroda, prodajući zarobljenike i ucjenjujuci njihove porodice za novac. Zbog toga je hapšen u Sloveniji i osuđen na godinu i šest mjeseci zatvora u Njemačkoj. To sve govori kakav je karakter i nečovjek.

   • Ne lupetaj…hajte vi gubitnici pronađite te zarobljenike. Ima ih više, dok govorite u množini…odvedite sve televizije i neka oni kažu to što vi tvrdite…nije valjda da ih ne možete pronaći..nisu valjda nestali…neće valjda oni o tome ćutati, a po vama, neko trgovao sa njima…da li bi vi ćutali?
    Probali ste ih pronaći gubitnici, i našli ste ih, htjeli ste ih uvući u vašu priču..ali neće oni, odbili vas,…imaju nešto ljudsko, za razliku od vas gubitnika,…jedan od njih čak dolazi i na slavu jednom čovjeku u Mravicu, čekajte ih ovdje gubitnici, pa snimite izjave…nije valjda da to sve ne možete organizovati? Pa javno je prizivao tužilaštvo onaj gubitnik od prošlog načelnika, pa šta bi od tog njegovog poziva? Ciljao Branu Žunića, a onda tužilaštvo uzelo zabačene predmete od ovih naših desetak ljudi koji su sada na Tunjicama…pa kako mene preskočiše? A još ih načelnik jedne opštine javno zove??? Neće bosansko tužilaštvo da na javni poziv jednog načelnika pozove Branu Žunića? Kako to objasniti? Sigurno me vole…volite se petljati u ono što niste upućeni gubitnici…a medju vama prednjači gubitnik nad gubitnicima…inače, poznat kao jedini načelnik u BiH i regionu, koji je javno pozivao tužilaštvo da hapsi građane njegove opštine..a njegov SDS ćuti…

    • Ajde ti lažni pravedniče reci zašto je uhapšen, a potom i robovao a zbog toga se brzo i upokojio moj rođak a tvoj punac, nečovječe?!

     • Pa zato bleso, što je i tamo 1993 bilo ljudi, u to vrijeme neprijateljska strana, koji su napravili probleme, najviše našima koji su tamo boravili. Tako je i moj punac imao problema…naravno da ga nisu častili što sam ja bio u vojsci Rep.Srpske…ti bi, ako si rođak, to trebao znati…trebao bi znati da sam ja te 93′ god. moj pasoš poslao u Njemačku, sa namjerom da mi se produži Duldung viza, pa je ne znajući i to bio veliki problem…trebam li sada svakoj ludi koja je nešto čula od ovih gubitnika, koji kopaju po privatnim stvarima, crtati šta se desilo…ali vraćam se na početak priče, za tebe gubitniče i ostalim gubitnicima, sa savjetom da napravite jak televizijski prilog, pronađete zarobljene ljude, koji su preživjeli i preko njih probate potvrditi sve vaše bolesne teze…nije vam to toliko teško…jednom ste probali, pa ljudi neće, probajte opet, možda vam se sad posreći…

      • Reci Žuniću ,zašto je tvoj nesretni punac uhapšen u banci prilikom podizanja para, ko je uplatio te pare i po kome osnovu? Kada to iskreno kažeš svima i sve će biti jasno!

       • Eh…baš vam se ne da gubitnici…vas nekoliko bi raspredalo javno sa mnom priče, koje su prije svega privatne, a da pri tom ne želite čak napisati ni svoje ime…od 2013 godine se bavite tezama bolesnog uma…uma koji je isprašen sa 12 hiljada glasova sa lagodne funkcije…usput da kažem, tu funkciju je koristio samo kako bi se obračunavao sa pol.protivnicima, spletkario, umjesto da je radio javne poslove…javne resurse i instrumente koje je imao, podredio je svojim ličnim obračunima…na sjednicama skupštine je donosio moju ličnu dokumentaciju, koja nije imala nikakve veze sa javnom vlašću, pozivao sa javne scene tužilaštvo da me hapsi, i dr. Bila je to jedna strašna zloupotreba javne funkcije. A pri svemu tome, taj SDS je ćutao…Eh sada, jedan od gubitnika ovdje postavlja pitanja…šta bi tebe zadovoljilo kao odgovor?..što god bi rekao ili napisao, anonimni gubitnik, ili bolesni um se ne bi zadovoljio, jer bi tada prešao na vaše druge omiljene teme, o kradji šume, kako za 8.Mart tučem suprugu, o mojoj punici, ili neku treću i četvrtu budalaštinu…Bolesni um misli kada razglašava na ovim komentarima takve prljave stvari, da su samim tim njegovi problemi manji ili da ne postoje…i zato…u nekom ranijem pisanju sam rekao da pronadjete zarobljene ljude, da ih intervjuišete, da vam oni kažu o toj navodnoj prodaji i svemu drugom što vas interesuje..kako ne možete gubitnici pronaći nigdje ni jednu njihivu izjavu, u bilo kakvom dokumentu o tome da su zlostavljani ili na bilo koji način maltretirani..valjda bi neki sud uzeo njihove izjave? …ne bi valjda sud donio neke presude, a da nije od žrtava utvrdio to što ga interesuje?…pa pravnici znaju, da čak i kada okrivljeni prizna djelo, sud to mora sam utvrditi i dokazati….možete li pronaći nešto od ovih navoda? Vi znate da ste probali, pa nije išlo, i u stvari nigdje ni na jednom dokumentu nema bilo kakve izjave, navodnih žrtava, a pogotovo izjave u vašem smjeru…na temelju koje su poslije vrhovnog gubitnika šampiona, i one četiri lude tražile na konferenciji SDSa da se ispitaju logori i zločini po Prnjavoru, koji su sistemski nepostojeći naravno. Uspjeli ste samo naše ljude poslati u zatvor, a da niste ni jednom pizvali to isto tužilaštvo da procesuira i na drugoj strani ljude, koji su nanijeli patnju našem narodu.Toga se u svom dodvoravanju niste sjetili gubitnici, jel da..? I na kraju, mislim da se džaba trudite gubitnici, jer mi svojim kukavičkim pisanjem i podmetanjem zaista ne stvarate nikakav stres, jer mi je apsolutno jasno od kakvih likova to dolazi…ne zaslužuju ni ime da im spomenem.

        • Žuniću, koliko ” nisi uznemiren” govori i ovaj tvoj komentar. Non stop prosipaš istu demagogiju i puna su ti usta “gubitnika” a sam ne vidiš ili ne možeš da vidiš da si najveci gubitnik.
         Ovdje su te decidno pitali za slučaj hapšenja mog “lažnog” rođaka u banci. Pa odgovori : ko je tada uplatio pare na njegov račun ,zbog čega je uhapšen ,i ko ga je poslao da digne te pare? Kada decidno to kažeš onda možeš prosipati demagogiju o gubitnicima itd!

         • Lijepi ti je objašnjeno u komentaru “bolesni um”…a po sadržaju tvojih nekoliko komentara se u stvari vidi ko liječi gubitničke frustracije…a da ste gubitnici, jeste…ne samo zbog gubitka 1200 glasova sa prošlih izbora, nego i zbog propale namjere da preko načelničke kandidature, dodjete iz drugog plana na određene pozicije. A znamo kako to izgleda kad vi dodjete na pozicije,…potvrda da ste oravi gubitnici, jeste i to što se ponizno nudite Darki, da sa vama iz SDSa napravi većinu, i time vas popravi nakon tri gubitnička ciklusa iz 2016, 2018, i 2020 godine. Moje, zaista veliko zadovoljstvo, jeste, što vam mogu otvoreno reći ono što zaista želim, a da se ipak ne spustim na nivo malih gubutničkih miševa…i sad je 21 i 40 časova, gledam odličan film, na Pink Triler i ne da mi se jednom ili dvojici najpoznatijih gubitnika više traćiti svoje vrijeme.. izvinite gubitnici…

          • A jel to tebi nacelnik Tomas svako jutro podnosi raport ko mu sta nudio. Ti si se Brane stvarno malo previse umislio da si ti neki politicki faktor u opstini Prnjavor… Da nije zalosno da si dobio 160 glasova a to nemozes da razumes bilo bi zapravo smijesno

          • Ja stvarno ne razumijem ove sto se bave s’tobom Brane.Sto se tice licno tebe i tvojih komentara su mnogo gori od ovih sto se bave s’tobom.Mislim kada citam tvoje komentare posjeca me na onu anegdotu kada covjek sav sretan obavjestava kako je komsiji crkla krava.Ovaj drugi ga pita pa sta se toliko radujes kakve ti imas korist od toga,a on odgovara nemam ja korist,ali on ima stetu.

 13. Gospodine Zunicu!
  Da Vi niste malo prekoracili vasa sluzbena ovlastenja i iznosite privatne podatke do kojih ste dosli sluzbenim putem. Pa nije Vam to eksproprijacija zemljista za autoput koju su izveli nelegalnim putem vec privatna svojima. I ako je covek dao zemljiste da se pidigne spomenik i pusta narod da hoda njegovom zemljom do istog onda je on vjerovatno ok a Vi opstinari bi se trebali pitati koliko vi to njemu nudite kad on neda???
  Mozda ste Vi coveka Vasom ponudom uvredili . I vjerovatno je u pravu sto Vam neda kad ste takvi!

  • Hajte molim vas…što se petljate u ono što vam nije poznato? I sami kažete na kraju “možda”. Iz vaših neosnovanih pretpostavki izvodite ko zna šta…izgleda da vam je bitno samo nešto napisati…pa nema veze šta je to, i na šta liči.

   • Vi gospodine Zunicu pisete komentare na internet portalu za vrijeme radnog vremena ? Da li ste svjesni da to nespada u opis Vaseg posla.
    Vaznije je pitanje?
    Da li Vi imate dozvolu od opstine Prnjavor da uopste smijete iznijeti bilo kakve predpostavke oko otkupa tog zemljista ili zelite ovdje svjesno direktno ili indirektno ocrniti vlasnika parcele ili njegove naslednike?
    Ja mislim da se Vi gospodine Zunicu krecete na vrlo osjetljivom terenu gdje bi dobar advokat mogao da protiv Vas podnese tuzbu za vise stvari jer ste Vi vec napisali indirektno vjeroispovjest vlasnika zemljista na koju on pravo i moze slobodno upraznjavati bez straha da ga opstinski sluzbenik zbog toga proziva.
    Ako to radite privatno onda bi Vam savjetovao da za to neiznosite podatke koje ste nasli na radnom
    mjestu. Ako to radite sluzbeno onda morate znati da za to morate imati ovlastenje Vaseg pretpostavljenog.
    U daljem Vi u vasem komentaru osudjujete naslednike da oni uticu na vlasnika parcele te samim tim posto nemate dokaze za to mozete odgovarati za klevetu i budjenje mrznje prema tim osobama u stilu ( nedaju oni da mi napravimo stazu do spomenika) . Da li ste Vi svjesni svojih postupaka i da li Vas pretpostavljeni zna sta Vi radite odnosno objavljujete za vrijeme Vaseg radnog vremena , te da li Vas on podrzava u tome ili je to iskljucivo Vas privatni stav?

    • Prilično priglupo…Sa uživanjem konstatujem da ove gubitnike još uvijek drži gubitnički kompleks…tako i ovu ” nazovi advokaticu”, koja kao advokatica nema pojma da su zemljišne evidencije javne, i svima dostupne…možda vam je nekad bila želja da budete advokat ili advokatica, pa ste se upustili u ono što ne razumijete…vi bi voljeli da možete svašta pisati što je u vezi vlasti, pa i mnoge neistine, djelujući tako na javnost, i smeta vam kada neko uzvrati i kaže da je vlast uradila to i to, ili ovo i ovo.. nikako vam se ne da sklopiti ta vaša konstrukcija…drago mi je što je remetim…i jako je dobro za Prnjavor što vam je prva gubitnička ekipa doživjela kolaps, jer je za njom odmah krahirala i ta druga gubitnička ekipa, koja je iza paravana,pod dirigentskom palicom najvećeg gubitnika umanjila rezultat za 1200 glasova…

     • A ti si Zunicuˇˇ kao ˇˇdobitnik na izborima,pa nekog nazivas gubitnikom.jadan si.uvlaci se ti i dalje i misli da si dobitnik ,a ostali gubitnici.

      • Ovo su rezultati covjeka koji se stidi svog imena, koji ni sam ne zna kako se zove i koji druge naziva gubitnicima, a sebe predstavlja kao pobjednika:
       – Izbori 2000. godine (tada se zvao Brane, tako pise na sajtu CIK-a i bio je na listi PDP-a) 48 glasova
       – Izbori 2004. godine (tada se vec zvao Brano, tako pise na sajtu CIK-a, a mozemo samo pretpostaviti zasto je promijenio ime, bio je nosilac liste PDP-a) 208 glasova
       – Izbori 2008. godine (Brano, tako pise na sajtu CIK-a, bio je nosilac liste PDP-a) 300 glasova
       – Izbori 2012. godine (Brano, tako pise na sajtu CIK-a, bio je nosilac liste PDP-a) 271 glas
       – Izbori 2016. godine (Brano, tako pise na sajtu CIK-a, bio je kandidat PDP-a za nacelina) 524 glasa
       – Izbori 2020. godine (Brano, tako pise na sajtu CIK-a, predsjednik stranke i nosilac liste PDP-a 1999-novi pocetak) 163 glasa
       Ukupno za pet (6) izbornih ciklusa covjek je skupio 1514 glasova! Mislim da bi svaki komentar bio suvisan i da je svima sve jasno, da nije jadno i zalosno bilo bi smijesno!

   • Ma hajde Žunicu, ne laprdaj. Znamo mi tebe kada si mogao trgovati ljudskim životima zašto ne bi i tuđom zemljom. Obična si fukara bez časti,znanja i karaktera! Ti si tu našao da nam držiš predavanja bjedo!

  • Fifufifufifu….Žuna, Žuna… APORT , počeos opasno da režiš, tuđe si navikao da otimaš!APORT miran budi, još nije sigurno kakvu i da li češ uopšte kosku dobiti od drkića!!!

 14. У мом коментару поткрала се грешка, када сам се позвао на откривање комунистичко-усташке сарадње у општини Србац, коју је истражио и документовао Верољуб Малетић, историчар. Аутор описује нека догађања и на подручју општине Прњавор.
  Господин Малетић је доказао сарадњу НОП-а/НОР-а и усташа, од 1935. године до дана данашњег! ОВДЈЕ:
  http://www.pogledi.rs/%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b0-%d0%ba%d1%9a%d0%b8%d0%b3%d0%b0-%d0%b2%d0%b5%d1%80%d0%be%d1%99%d1%83%d0%b1%d0%b0-%d0%bc%d0%b0%d0%bb%d0%b5%d1%82%d0%b8%d1%9b%d0%b0%e2%80%88%d0%ba%d0%be%d0%bc/

  Извињавам се аутору књиге “Комунистичко-усташка сарадња – у подмотајичком крају од Митровачког споразума 1937. до данас” и посјетиоцима портала Прњавор.Инфо.

 15. Da dodam nešto Saši Kuzmanoviću, ali bez namjere da bilo šta oponiram, jer je komentar dobronamjeran. Dakle, tačno je to sve za Božu Ivanovića, i sve to što je rekao, i sam sam gledao taj prilog. Samo…rekao i ostalo je tada na tome…Ova vlast, je prvo donošenjem reg.plana “Radulovac” formirala prilaz objektu, zatim vodila razgovore sa vlasnikom zemljišta, i odobrovoljila ga da se pocijepa parcela. Parcela pocijepana kako je rekao plan, negdje u površini od 100 kvadrata. Poslije toga se ušlo u razgovor da se to čovjeku plati…njemu trenutno opštinska cijena ne odgovara, a opština ne smije isplatiti više, bez određenog postupka, koji bi dugo trajao i uz uobičajeno uvlačenje advokata itd. Problem je stvaralo i to što vlasnik nekad u razgovoru i pristane na cijenu, a onda se kasnije predomisli. I tako…uvijek je bolji dogovor nego sud.. da je to sad površina veća od 100 kvadrata, opština bi se upustila u postupak koji je nama poznat, ovako još uvijek se nadamo dogovoru…Znači, dosta smo mi tu uradili do sada, ostalo je da se čovjek uvjeri da se ni njemu, a ni nama ne isplati ići u složene postupke radi 100 kvadrata. Toliko…

  • Žuna, a ko je taj što se spori za 100 m2 u vezi spomenika žrtvama ustaškog terora i genocida? Smije li se napisati njegovo ime i prezime ovdje?

   • Ima ime i prezime, naravno…stariji je čovjek, naš komšija, ne bih mu sada navodio podatke. Mislim da mu neko iz njegove porodice ne da punu slobodu da on prihvati ponuđenu cijenu, zato on čas pristane, a čas ne. Ali pošto nismo iste vjere, ne navodim ime, da ne bi ova priča dobila drugi smisao, jer u ovom slučaju to nije potrebno. Vjerujem da će se kontakti ispred vlasti i vlasnika nastaviti, valjda će se i dogovoriti…

    • Kakva ti je to priča? Čuj nismo iste vjere! Pa kakve veze ima vjera sa vašom nesposobnošcu da nešto izvršite. Izgovori za nesposobnost ove vlasti su stvarno smiješni! A uzgred ,na koju si vjeru mislio kad reče da niste iste vjere, šta je taj čovjek, pravoslavac?!

     • Bogumile brate, znaš ono ako nisi pravoslavac kao što nismo ti i ja onda cemo uslovljavati i za 1 cm2 a Srbi nam ne smiju ništa zbog zakona i zbog toga što nas čuvaju stranci kao i njihovu opoziciju! Selam

    • Zunic Brane
     A zato sto vlasnik te parcele nije pravoslavne vjere neće da proda 100 m2 jer je kao i uvijek u istoriji veoma dobro uraditi tako nešto nad Srbima u ime ko zna kakvog Isusa ( nekog drugog izmišljenog u glavama ustaša) ili u ime Alaha !?

    • Žuna
     Znači neko njegov je dozvolio da se na njihovoj parceli uradi to što je urađeno nekada jer to po njima “voli” Bog , Isus i Alah?

  • Za Zunic Vladu
   Sve mi je poznato ko ,kud i kako oko parcele.Samo gledajuci prilog K3 od prije sad nebitno da li 2-3 ili 4 godine obecanje/obracanje predstavnika lokalne zajednice.Sad ko je gledao prilog imao je dojam evo npr.ja da ce taj prilaz biti do sledeceg parastosa.

 16. Када се посложе све или бар већина “коцкица” долази се до закључка да је становништво некадашњег прњаворског среза – данас општине, још и добро прошло! Прва Прњаворска партизанска чета формирана је октобра 1941. године у гудурама планине Љубић, двадесетак километара од Прњавора; ОВДЈЕ: https://www.youtube.com/watch?v=HESOGi6Vn9M

  Међутим, од те банде није било никакве користи. Напротив. Они су малтретирали остатке ЈВуО, четнике Раде Радића и њихове присталице и симпатизере. Тако су настрадали Новак Пивашевић, Живојин Живо Прерадовић и други (др Младен Стојановић или Данко Митров, нпр.) већ почетком 1942.године. То што су радиле усташе и домобрани, и њемачки окупатор, овдје – на просторима НДХ, то исто су радили партизанске групе, одреди или веће војне формације, како овдје тако и у Хрватској, Србији или Црној Гори; ОВДЈЕ: https://www.srpskaistorija.com/dragoslav-bokan-partizanska-zverstva-nad-neduznim-i-uglednim-srbima-u-uzicu-1941-tzv-uzicka-republika-i-general-sturm/

  Никакве разлике између усташа и партизана (ТЗВ. ослободиоца) није било. Бројни докази упућују на то да су дјеловали са истим циљем – уништењем Југославије и српског народа. Њихов заједнички споразум датира још од Дрезденског конгреса, 1928. године. ОВДЈЕ: http://www.rasen.rs/2019/07/sporazum-ustasa-i-komunista-iz-1935-godine/#.X86TYFVKjcs
  Комунисти су и послије “ослобођења” наставили са уништавањем српског народа.

  Аутор овог чланка открива да су комунисти и СУБНОР Прњавора “заборавили” да обиљеже мјеста страдања Срба од усташа – послије “ослобођења”, страдање недужних Срба села Чорли, Парамија, Млинаца, Гаљиповаца и Лишње, али и других мјеста, све до 1973. године, када су подигли спомен-плочу и то са непотпуним навођењем жртава и констатацијом да су страдали од окупатора, а не домаћих усташа, углавном комшија. Од 2011. године, ово стратиште се обиљежава али је још увијек неуређено.
  Послушајте у приложеном видео-линку како су прњаворски “ослободиоци” ишли у град Јајце да од усташа приме оружје! ОВДЈЕ: https://www.prnjavor.info/put-nas-doveo-ratni-put-novaka-bogicevica-borca-koji-je-prezivio-drugi-svjetski-rat/

  Ево како се један млад историчар, из нама сусједне општине, латио убојитог пера и да, уз велики труд и вољу, доказао сарадњу НОП-а/НОР-а и усташа, од 1935. године до дана данашњег! ОВДЈЕ: http://www.rasen.rs/2019/07/sporazum-ustasa-i-komunista-iz-1935-godine/#.X86TYFVKjcs

  Хвала Бојану Милијашевићу на корисном чланку. Имам предосјећај да овај текст одудара од рада Удружења историчара Републике Српске. Изгледа ми да они само носе име једног великог српског великана али су далеко од тога да изнесу нове чињенице о прошлим временима – да их не би оптужили за ревизију историје, али се крију иза имена великог горостаса Екмечића! Волио бих да гријешим. На крају шта очекивати од расветљавања наше ближе или даље прошлости када је на челу Академије наука и умјетности Републике Српске особа која има више од 90 (и словима: деведесет) година живота и готово дупли радни стаж!

  • za ШаринчанИН-a
   Isto kao i danas kad su SDS i PDP “otišli” u službu Bakiru 2103/14 godine i stranim okupatorima. Jesi čuo danas 08.12.2020.koga stranci kude? Kude Dodika da je neki nacionalista i Dragana Čovića ali ne kude SDS i PDP? Što misliš zašto?

  • ШаринчанИН
   Sam pitaš sam odgovaraš!Srpski istoričari ne smiju doći do izražaja jer bi Republika Srpska snosila posledice tj narod a onda kažeš шта очекивати од расветљавања наше ближе или даље прошлости када је на челу Академије наука и умјетности Републике Српске особа која има више од 90 (и словима: деведесет) година живота и готово дупли радни стаж!
   NIJE LI TO KONTRADIKTORNO? Da li bi taj od 90+ godina trebao da stavi narod na doboš? Dok god vlada satanizam u svetu i kupi svoje pristalice biće nam ovako i još lošije ne samo nama već cijelom čovječanstvu!

   • @ CCCCC

    Ne pokušavaj objašnjavati ono što ne razumiješ. Kamo lijepe sreće, po srbski nacion, da se taj devedesetogodišnjak nije nikada pojavio na “političkoj sceni” Srpske, da je ostao penzionisani učitelj iz Prisoja, Gornji Vijačani.

 17. A u ovom zadnjem ratu katolicka crkva ostala citava.Bitno je da je dzamija pa cak Ukrajinska crkva srusena.Nikad Srbinu iz guzice u glavu.

  • Немој,драги Столе , тако. Да је било поштења и чојства ни џамије ни украјниска црква не би биле порушене . Срамота је то .

   • Za Кнез,
    zaboravio si namjerno ili ne da isto tako ni srpske pravoslavne crkve nisu trebale biti rušene po Hrvatskoj, po federaciji i po KiM?

    • @ A srpske pravoslavne crkve?

     Наравно.
     Изоставио сам јер рушење српских светиња, не иде нама на душу, већ онима који су их рушили.

     • Knez
      Ne ide nama na dušu ali to nije razlog da i njih spomeneš a ti to nisi uradio!

 18. Parastos u redu.Prije nekih par godina gospodin Bozidar Ivanovic je obecao do sledeceg parastosa da ce biti prilazni put uradjen.TV kanal 3 je objavio tada.Tu je bio kao predstavnik tadasnje vlasti.Nebitno ko je tad bio ,pa poslije toga a i sada je velika sramota za lokalnu zajednicu.Da se niko nije bar potrudio iz nadleznih da bar pokose da mogu danas da pridju.

1 Trackback / Pingback

 1. Prnjavor-ŽUT | lpbr-Prnjavor

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*