Zimsko orezivanje breskve

U mnogim krajevima tokom ovog perioda počelo je zimsko obrezivanje voćnjaka, kako bi drvenaste biljke bile spremne, za dalji razvoj tokom toplijih dana. Tokom procesa obrezivanja, neophodan je stručni pristup a sve u cilju pravilnog održavanja drvenaste biljke. Zbog svega toga, naša ekipa, posjetila je jedan od voćnjaka gdje smo razgovarali sa iskusnim voćarima, koji su dali neke savjete.

Niske zimske temeprture, već su na izmaku a voćke se i dalje nalaze u fazi biološkog mirovanja. Dolaskom prvih toplijih sunčanih dana doći će i prvi pupoljci koji će biti vjesnici nadolazeće vegetacije. Kao što svako živo biće traži njegu i pažnju takav je slučaj i sa drvenastim biljakama, čiji život u velikoj mjeri, odrećuje pravilno orezivanje. Da je to zaista tako potvrđuje Siniša Kljunić poznati voćar iz Gornje Mravice kod Prnjavora, koji se već dugo bavi obezivanjem i vormiranjem voćnjaka a svoja iskustva prenosi i drugim voćarima. Isitče da je zimsko orezivanje, neophodno i za sam rod voćke.

Kljunić navodi da svi oni koji koji žele da orezuju svoje drvenaste biljke, treba posebno da obrate pažnju na starost voćnjaka. Posebno je bitna i gustina sadnje koja u velikoj mjeri određuje obrezivanje, što je u kasnijem periodu presudno za podmladak biljke.

Prnjavorski kraj poznat je po raznim sortama voća koje se uzgajaju u mnogim selima, ističe ovaj vrijedni čovjek. Navodi da je posjećivao mnoga imanja, pri čemu ističe da je svijest oko zimksog orezivanja i dalje na niskom nivou kod mnogih ljudi.

Zadnjih nekoliko godine primjetne su vremenske oscilacije tokom zimkog peroida, a sve to ostavlja loš trag na mnogim drvenastim biljkama ističe Kljunić, pri čemu upozorava na mrazeve. Navodi da je u ovom periodu pored obrezivanje, neophodno obaviti i zaštitu biljke koristeći preparate na bazi bakra i mineralnih ulja.

Zbog velikih klimatskih promjena koje su prisutne i na ovom podnevlju, mnogi su u dilema šta uopšte posaditi a što će se pokazati kao izdržljiva voćka, koja može zagarantovati urod. Za sve one koji postavljaju tako pitanju, ovaj vrijedni voćar daje odgovor.

Kljunić navodi da voćnak posjeduje već 12.godina pri čemu se obrezivanjem voćnjaka, kao aktivnim poslom, bavi već 7.godina. Ako čovjek ima osjećaj za lično zdravlje i higijenu, takav osjećaj treba imati i prema jednoj drvenastoj biljci kojoj treba posvetiti djelić ljubavi, isitče ovaj domaćin. Smatra i da se mnogi vlasnici voćnjaka plaše koristiti određene preparate pri čemu navodi da je sada na tržištu dostupno mnogo bio preparata, koji nisu štetni a koji će zagarantovati voćnjacima dug vijek, kojeg će ispuniti sočni i ukusni plodovi.

TV K3

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*