Žestoka kazna zbog flaše rakije

Foto: Nezavisne

Došao mi je čovjek na kućna vrata i rekao mi da hoće da kupi rakiju. Odmah sam uočio da nešto nije u redu. Otišli smo na terasu, iznio sam 0,7 litara dunjevače da proba, domaćinski. Lažno se predstavio, bio je to inspektor, što sam ja, zapravo, odmah i shvatio. Napisao mi je kaznu od 500 maraka.

Ovim riječima hladan tuš koji je osjetio na vlastitoj koži opisuje Nikola Zlojutro iz mjesta Gornjoselci, opština Kozarska Dubica, kojem je inspekcija pokucala na vrata zbog oglasa na internetu, a koji datira još iz 2018. godine.

“Mi u razgovoru nismo stigli ni do toga koja je cijena rakije. Nismo pričali uopšte o kupoprodaji. Ali ništa nije pomoglo. Ovo je apsolutni udar na selo. Kuca se na vrata malih proizvođača koji proizvedu rakiju za lične potrebe, za poklon ili prodaju od koje se niko ne može obogatiti. Svaki građanin Srpske zna da je litar rakije 10 maraka, te da se na kućnom pragu ne može napraviti basnoslovna zarada”, priča Zlojutro za “Nezavisne novine”.

Njegov primjer, međutim, nije usamljen. Kako nam je potvrđeno iz Inspektorata Srpske, u oblasti proizvodnje i prometa alkoholnih pića, vina i rakije u ovoj godini izvršeno je 105 inspekcijskih kontrola.

Od toga je, dodaju, u 20 slučajeva utvrđeno da su lica stavljala u promet vina i rakije, a da nisu imala rješenje Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske o ispunjenosti uslova za proizvodnju i upis u Registar proizvođača. Zbog utvrđenih prekršaja izrečene su novčane kazne u iznosu od 10.000 KM. Zašto?

“Fizička lica koja proizvode jaka alkoholna pića, rakiju, za vlastite potrebe, ne mogu ih stavljati u promet i prodavati”, kažu iz Inspektorata RS.

Dodaju pritom i da je alkohol akcizna roba, te da podliježe i obavezama definisanim Zakonom o akcizama.

“Zakonom o jakim alkoholnim pićima propisano je da djelatnost proizvodnje jakih alkoholnih pića, što obuhvata i proizvodnju rakije, mogu obavljati pravna lica i preduzetnici koji su upisani u Registar proizvođača jakih alkoholnih pića koji vodi Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS”, ističu iz Inspektorata.

Kako su pojasnili, da bi pravno lice ili preduzetnik mogli da proizvode jaka alkoholna pića, moraju ispunjavati uslove u pogledu objekata, prostorija, opreme itd.  Cilj je, dodaju, obezbjeđivanje kvaliteta i bezbjednosti konačnog proizvoda.

“Prije samog stavljanja u promet jaka alkoholna pića podliježu obaveznom laboratorijskom ispitivanju kvaliteta. Takođe, jaka alkoholna pića koja se stavljaju u promet moraju biti deklarisana kako bi potrošači imali uvid u sve relevantne informacije o proizvodu”, upozoravaju iz Inspektorata Srpske.

Republička poljoprivredna inspekcija, kako dodaju iz Inspektorata Srpske, kontroliše sve registrovane proizvođače jakih alkoholnih pića, kao i fizičkih lica za koja postoje saznanja da ih nelegalno prodaju.

“Fizička lica koja proizvode jaka alkoholna pića za vlastite potrebe ne mogu ih stavljati u promet. Zakonom je propisano da će kaznom od 500 KM do 1.500 KM biti kažnjeno za prekršaj lice koje izlaže, uslužuje i prodaje jaka alkoholna pića i destilat poljoprivrednog porijekla koje proizvodi za vlastite potrebe”, navode iz Inspektorata Srpske.

Lider voćara u Srpskoj smatra da je ovakva praksa nepravedna.

“Mislim da to nije korektno ni pošteno prema našim malim proizvođačima. Nema smisla ‘tjerati’ niti kontrolisati male proizvođače po selu koji ispeku 100 litara rakije”, rekao je za “Nezavisne novine” Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske.

nezavisne.com

Kako nezvnaično saznajemo ovakav se slučaj dogodio i u Prnjavoru gdje je domaćin kažnjen na isti način istom novčanom kaznom, prodavajući svoj domaći proizvod.

16 Comments

 1. Ovo je prava slika SNSDove vladavine! Kada su u pitanju oni sve može da se opljačka, pronevjeri, od naroda otme pa čak i ukloni!! A siromak(običan čovjek) ne može ljeb nasušni da zaradi, djeca odlaze u inostranstvo.Uzimaju enormne akcize na gorivo, Državna preduzeca su stavili u privatni interes! Dodik se pojavljuje kao pajac: Priznaje genocid u Srebrnici,ide u Vatikan,Pelješki most mu je nacionalni interes a ne nuklearni otpad pored N.grada, A.put mu i nakon 15 godina ide iz Save do Dobojskih kukuruza, pozdravlja “merhaba asker” Tursku vojsku, potpisuje ulazak u NATO mimo Srbije,poklanja kradene ikone, a sada i Vučiča ruši po nalogu stranaca. Ali sve na kraju dođe na naplatu!!!

 2. Ljudi ne znaju da li su pošli ili su došli,ne znaju šta će od sebe, ako navedeni proizvodi alkohol u velikim količinama normalno je da mora biti legalno! A da je neko popio od toga nešto i npr umro mnogi bi kukumakali,i tražili da isti ide u zatvoer bez ikakvog ratgovora eto nevalja ovo,nevalja ono, a kad se želi to legalizovati opet ne valja! Neka Prvomartovski savez SDA SDS PDP sam sebi kaže zbogom pameti! Draško vam u Savez lagano uvodi ujake i balije i to one velike srbomrsce dok se vi svađate! A Zlojutro je prodavao alkohol u velikim količinama , laže da nije!

  • Ajde majmune ne balegaj više! Kakva Martovska koalicija , kakav PDP I SDS?! Ovo Laktaški Baja dere sirotinju. Prvo je oteo zemlju pa parama iz budžeta zasadio voćnjake,a sada bi od tog voca da pravi rakiju i da drži monopol a mi sitni proizvođači da pocrkamo. Dabogda i tebi a i njemu za lijek trebalo!!!

   • Ma crveni kmeri su izgubili kopas! Žele sve da im je pod šapom od IT tehnologija(Prointera), ugostiteljstva(Agape), sportskih klubova(Borac)…do poljoprivrede! Šta reći za TRAKTOR koji je krmčina uzela iz podsticajs!? Dno dna! Sreča pa je sviječa dogorjela!!!

   • Kazandžijo ti si pijan pa nije čudo što kod tebe niđe veze, kakav baja za litar rakije objavljuju nezavisne novine, koliko moraš imati plitak mozak da vjeruješ u svaku šarenu lažu , vi iz Prvomartovkog saveza SDS SDA PDP ne znate kuda udarate, branite se ali bezususpješno! Svi sitni proizvođači su registrovani i moraju to biti a da nisu vi bi kukali zato što nisu. Nigdje u svijetu nema da je neko kažnjen zbog 1 litra rakije, Zlojutro je radio druge stvari! Ali zašto ja da takvima pomažem, bolje vas pustiti da vas rcpaju kad mozga nemate!
    Ne znaš ni kakav je Prvomartovski savez e znaćeš možda već ove godine trunto a onda nećeš ni hljeba imati da jedeš! Kako ste glupi to je neopisivo,nikad vi iz tog Saveza niste gluplji bili, svakim danom sve gori i gori! Mnogi ste vi muslimani i pišete iz inostranstva pod srpskim imenima da zavadite Srbe! neće vam uspjeti. Nisam rekao da si i ti taj već kažem ima i takvih!

    • A šta fal Bošnjacima-muslimanima!? Em su ministri kod Dodika , SDA je u koaliciji sa SNSDom na nivou BiH, RS i 38 opština više od 16 godina!Probudi se!!!

 3. Da li je postupak inspektora bio legalan ?
  Ja mislim da nije.. Da budem prost jebe sirotog coveka za litru rakije ( da se razumemo , nepodrzavam alkohol i konzumaciju istog) a drugi na svakom cosku prodaju drogu. Sto nehvata njih?
  Malte ne svaki kojeg uhvate da vozi pijan usput ustanove i da je drogiran

 4. Imam 5kg kiselih krastavaca. Pitao me komšija da prodam, ja nisam htio pare već da mu poklonim a on ni da čuje. Dade mi 2 litre jabukovog sirćeta(divlja jabuka) i 1kg kuruznog brašna. E sad ne znam da li je ovo legalno?

 5. Zivio snsd ,samo naprijed i kaznjavat iovaj jadni i siromasni narod koji je opljackan od te iste vlasti,samo pred izbore im pricati lijepe smisljene price,i poslije se smijati koji su to glupanderi sto glasaju za njih.a oni pune li pune svoje dzepove.

  • crvena komunjaro, ako si Srbin trebao bi znati da ti u Savez Draško dovodi usraše i balije.

   • Je li to na Pejinu unuku misliš ili ne daj bože na našega ministra?!

    • Još jedna u nizu izdaja potonulog SDSa i PDPa koji će potonuti:
     Poslanici SDS-a, PDP-a i DNS-a nisu večeras u Narodnoj skupštini Republike Srpske glasali o Informaciji u vezi sa zahtjevom za podnošenje izvještaja Visokog predstavnika o sprovođenju civilne implementacije mirovnog sporazuma od 1995 – 2020. godine.

     Opozicioni poslanici, njih 15 bili su prisutni u sali, ali nisu se izjasnili o ovoj tački dnevnog reda.

     Informaciju je podržalo 49 poslanika, dok su dva poslanika iz kluba Zajedno za BiH glasali protiv.

    • Jeli na unuku misliš = usraša Begić pa Milada pa će biti još, ukucaj telering Vukota Govedarica traje oko 1 sat pa ćeš vidjeti da kaže da u SDS-u ima mnogo Bošnjaka! Pregledaj do kraja pa ako si Srbin biće ti muka pa ćeš vruć krompir prebacivati u tuđe ruke, Bakir vas je dobro naučio, izgubio u ratu ali malo po malo dobija u miru pored takvih Srba dobiće sve, samo sreća nisu svi takvi,i Bakir babo vam kaže da su loši Srbi samo Dodikovi glasači dakle podržava tzv opoziciju pose,em je ! čim Bakir podržava takvu opoziciju to jer znak da joj je politički kraj!

     • Pa znamo mi ko je Pejina unučica, a ko i šta je Pejo bio!!! I ko u Vatikan po zadatke ide… Džaba braniš neodbranjivo. Jednog dana če te biti sramota zbog svega napisanoga!!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*