Zato što je spustio cijenu goriva našao se na udaru lobija i sistema u Republici Srpskoj!?

Čovjek koji je odlučio da snizi cijenu goriva naišao je na udar lobija i sistema u Republici Srpskoj. Fortuna marketi i benzinske pumpe, koji su u vlasništvu firme “Leburić komerc” iz Prnjavora, nisu radili prethodnih nekoliko dana, a neki od njih i dalje ne rade.

Cijene goriva na većini benzinskih pumpi u Republici Srpskoj su na minimumu. To je uzrokovalo čak i zatvaranje pojedinih firmi koje se, pored drugih djelatnosti, bave i distribucijom nafte.

Čovjek koji je odlučio da snizi cijenu goriva naišao je na udar lobija i sistema u Republici Srpskoj. Fortuna marketi i benzinske pumpe, koji su u vlasništvu firme “Leburić komerc” iz Prnjavora, nisu radili prethodnih nekoliko dana, a neki od njih i dalje ne rade.

Vlasnici su ranije izrazili sumnju da je zatvaranje objekata reakcija nedavnog otvaranja benzinske pumpe “Fortuna Oil” na kojoj je gorivo najjeftinije u regionu.

Iz ove kompanije je BN TV potvrđeno da su angažovali advokate i da borbu nastavljaju sudskim putem.

Iz Poreske uprave demantuju te navode, ističu da je kontrola uslijedila nakon prijave nezadovoljnih radnika o nelegalnom poslovanju firme i  da je u pitanju redovna terenska kontrola.

“Na osnovu tih saznanja, a uzimajući u obzir da je posljednja kontrola izvršena u martu 2015.godine, Poreska uprava Republike Srpske započela je redovnu terensku kontrolu poreskog obveznika „Fortuna marketi“.  Vrše se i posebne kontrole odnosno inventura artikala, zbog čega su kontrolisani objekti morali biti privremeno zatvoreni, dok se ne završi popis artikala”, kažu iz Poreske uprave.

Iz Grupacije za promet nafte i naftnih derivata kažu da je poslovanje distributera trenutno stabilno, uprkos niskim cijenama nafte.  S obzirom da je spuštanje cijena goriva trebalo da uslovi i snižavanje cijena namirnica i drugih roba, to se nije desilo. Zato je pitanje kakva će ekonomska opravdanost ovakvih poteza biti u budućnosti.

“Naše Ministarstvo trgovine i turizma nema jasno definisanu politiku formiranja cijena goriva ali je jasno definisana politika formiranja cijena lijekova  jer ako imate na tržištu i jedne i druge i treće ministarstvo mora da vodi računa da mi kao građani imamo korist od ovog ministarstva a u domenu goriva i energenata očigledno to ministarstvo nema“, smatra Zoran Pavlović, ekonomista.

Analize su pokazale da je cijena od 1,50 KM po litri goriva najniža do koje će distributeri u Srpskoj ići. – To i ne čudi s obzirom da već godinama distributeri sami odlučuju o formiranju cijena, zbog čega su cijene goriva širom Republike Srpske neusklađene, tvrde u opoziciji.

 “Žrtva svih tih cijena i svega su građani bez obzira gdje živjeli na teritoriji RS koji plaćaju danak politike vlasti koja je u neskladu i ne interesuju ih potrebe građana i stvarne mogućnosti građana da sve ovo plaćaju od goriva, autobuskih karata, hljeba voća i povrća“, ističe Draško Stanivuković, poslanik PDP-a u NS RS.

Cijena nafte na globalnom tržištu trenutno je najniža u posljednjih nekoliko decenija, što je uzrokovano pojavom pandemije virusa korona. Ipak, u posljednje tri sedmice cijene su znatno porasle jer mnoge zemlje ublažavaju restriktivne mjere, s obzirom na usporavanje širenja virusa, pa je tako na američkom tržištu barel nafte sa najnižih 20 dolara za barel sada nešto porastao,ali ne više od 20%

BN TV

17 Comments

 1. Ma kad se ovo zavrsi Milane uzmi nekoga Lamborghinija pa zaprdi Slavuljicu nek vidi onda.

  • E moj “kurac fortune” Slavuljicu poznejem 50 godina
   Slavuljica kad je imao kamione, bagere, traktore i trgovine 80-ih godina vi niste bili ni u picki materinoj , a 90 -ih kad je sinove davao za ovu drzavu, vi ste se krili.
   Sram vas bilo!
   SLAVULJICA CARE

   • Ne seri,jebo te nepismeni vrovac Slavuljica. Obadvojica ste ostali u sistemu i rzmisljanju od pre pedeset godina. Kad je tako dobar i plemenit,zasto svojim vrovcima ne snizi cijenu goriva na svojoj opstini. Nego moraju dolaziti u Prnjavor da sipaju po nizoj cijeni. Eee i to kad je nas lokalni privrednik pokazao da moze po nizoj cijeni.

   • De ti Pametni Milenko nam reci sto taj tvoj car kako ga nazivas dize cijenu goriva na 1.65 kad ja bila zatvorena Fortuna Oil

   • E moja sirovino pa Leburici su 1980 i 1983 godiste i sta su trebali sa 10 godina ici u rat da bi ti bio sretan?! Oni su za Slavuljicu gospoda, izmislili su svijet za njega, ne mogu se oni porediti!

   • Sta sad jel treba da nas dere sa cijenom goriva…Milenko?Nezna raditi i poslovati pa krenuo u kukanje!Kao gradjani Rs su njegovo vlasnistvo pa bi morali kupivati kod njega ili…?Nije on ispao fer igrač,niti bi on smanjivao cijene da nije Lebure bilo,zato sto mu je uvijek malo.Ako ti je Milenko on dobar zsdrzi ga i vodi kuci a ja kupujem gdje povoljnije.Iz inata sad kupovati necu kod njega i da za 1 marku dadne gorivo.Sto je odmah pozurio da digne cijenu čim je fortuna obustavila isporuku?Pomislio je evo mogu opet derati ja sam naj veci.

 2. Samo dokazi porijeklo kapitala i sve ti je oprosteno…brozo bogacenje cak i uz punčeve je tesko….

 3. Na udaru kog sistema kada se covjek javno zahvaljuje Miloradu Dodiku i Zeljki Cvijanovic jer su pomogli da marketi pocnu raditi odmah nakon kontrole!?!

  Odlicno odradjen marketing kompanije Leburic, napad je najbolja odbrana.

  Narod je svakako ovca, lak za manipulisanje.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*