Zajedničkim snagama očuvati mljekarsku proizvodnju

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je u ovom momentu mljekarska proizvodnja, koja ima svoj kontinuitet, faktički na nuli i da se mora učiniti sve da se ona održi u saradnji sa prerađivačima.

Višković je, nakon što je sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Borisom Pašalićem posjetio farmu “Jokić” u Velikoj Ilovi, kod Prnjavora, rekao da mljekarska proizvodnja ne može trpjeti neke varijacije jer ima svoj kontinuitet.

“Mi ćemo učiniti sve sa pozicije Vlade Republike Srpske i resornog ministarstva, ali ponovo apelujem i na prerađivače da nađemo zajednički model. Naći ćemo način da pomognemo i nećemo dozvoliti da ova značajna proizvodnja za Republiku Srpsku na bilo koji način bude ugrožena”, istakao je premijer.

On je rekao da nije siguran da li će svi biti zadovoljni i da će se ispuniti sve ambicije, ali da se mora napraviti napor i sačuvati ova vrsta proizvodnje.

Premijer Višković je, govoreći o kapitalnim investicijama u ovoj vrsti proizvodnje, napomenuo da je u republičkom budžetu bila planirano sedam miliona KM, a konačan iznos je izašao na 22 miliona KM.

“Sve ćemo ispoštovati. Posljednje tri ili četiri godine sve zahtjeve koji ispunjavaju uslove našeg javnog poziva u cjelosti ispoštujemo i, evo kao što vidite čovjek koji je u ovim kriznim godinama, kako bi održao proizvodnju, morao da uloži više od 100.000 KM vlastitih sredstava uspio je izvršiti povrat za njega veoma značajnih 30.000 do 35.000 KM” , rekao je on.

Višković kaže da je tokom posjete farmi “Jokić” bilo riječi i o obradivim površinama, jer je veoma značajno da u vrijeme nestašice hrane i divljanja cijena proizvođači imaju vlastitu proizvodnju hrane.

“Gazdinstvo Jokić koristi u zakupu oko 30 hektara državne zemlje i oko 80 odsto prave vlastite proizvodnje hrane. Razgovarali smo da ako ima ovdje negdje još zemlje u vlasništvu Republike Srpske, a da se ne koristi ustupimo je ovom domaćinstvu” , rekao je Višković novinarima.

On je napomenuo da je organska proizvodnja koja je zastupljena na ovom gazdinstvu još jedan input za Vladu Republike Srpske i resorno ministarstvo da posvete pažnju farmi porodice Jokić.

Farma “Jokić” u Velikoj Ilovi ima 120 grla, a u muži je oko 50 krava. Dnevno proizvedu između 1.300 i 1.500 litara mlijeka, a procjena je da godišnje mljekarama isporuče oko 500.000 litara.

SRNA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*