VRELO POLITIČKO LJETO Rastu apetiti opozicije u Lijevču i Potkozarju

Podjela među odbornicima SNSD u Kozarskoj Dubici, gubljenje skupštinske većine u Prnjavoru i Derventi, stalne političke turbulencije u Novom Gradu ohrabrili su opoziciju, prvenstveno PDP, DNS i SDS, da parlamentarne izbore naredne godine očekuju sa više optimizma.

Nenad Nešić, predsjednik DNS, rekao je na izbornoj skupštini u Gradiški da ova partija računa na dva direktna odbornička mandata u izbornoj jedinici koju čine Gradiška, Prnjavor, Laktaši i Srbac.

Na naše pitanje gdje opozicija vidi šansu za veći uspjeh nekoliko sagovornika Srpskainfo na DNS-ovoj sjednici sredinom jula u Gradiški saglasilo se da SNSD precjenjuje svoje mogućnosti, a politički uticaj smatra nezamjenljivim faktorom za opstanak Republike Srpske.

Pretjerana samouvjerenost nije dobra, kao ni potcjenjivanje drugih stranaka, naročito opozicije. To nikome, pa ni SNSD-u, dugoročno ne može donijeti ništa dobro. Opozicija u Prnjavoru je iskoristila slabosti SNSD, udružila se i preuzela vlast u Skupštini opštine – kazao je Dragan Radić, predsjednik DNS-a i odbornik u lokalnom parlamentu u Prnjavoru.

Afere

Perica Bundalo, poslanik u NSRS i predsjednik Opštinskog odbora PDP Kozarska Dubica, smatra da su šanse njegove partije da na izborima iduće godine osvoji veći procenat vlasti sasvim realne.

– Izvjesno je da slijedi vrijeme promjena na političkoj sceni Republike Srpske. To je evidentno, a proces promjena nezaustavljiv. Opozicija je sada u političkom zamahu. Takođe, sasvim je moguća pojava i novih političkih snaga, pa čak i nezavisnih poslaničkih grupa. Svi ti faktori, zajedno, mogu preuzeti apsolutnu odgovornost za Republiku Srpsku – smatra Bundalo.

On je rekao i da je Kozarska Dubica, gdje je došlo do nepremostivih pukotina u vladajućoj stranačkoj strukturi, jasan putokaz u kojem pravcu idu SNSD i njegovi partneri u vlasti.

Bundalov stranački kolega Radislav Dončić, lider opozicije u Gradiški, inače predsjednik Gradskog odbora PDP i odbornik u Skupštini grada, ima kategoričan stav da će 2022. godine doći do smjene vlasti na nivou Republike Srpske.

– U to sam uvjeren, jer svjedočim, kao i mnogi građani, o neprihvatljivim postupcima, o aferama, o neprimjerenom ponašanju kadrova SNSD i koalicionih partnera. Oni šalju lošu poruku o sebi i politici koju predstavljaju, a opoziciji otvaraju vrata za snažniji iskorak ka pobjedi na izborima naredne godine – uvjeren je Dončić.

SNSD: Vlast neupitna

U SNSD smatraju da je njihova vlast u lijevčanskim i potkozarskim opštinama i gradovima neupitna i da stav opozicije nije realan.

Zoran Adžić, gradonačelnik Gradiške, ranije je više puta rekao u lokalnom parlamentu da su djela SNSD i koalicionih partnera vidljiva na svakom koraku.

– Građani po lošem pamte vlast SDS i PDP – smatra Adžić.

On ne vjeruje da bilo ko ovdje priželjkuje povratak Gradiške i susjednih mjesta na staze neuspjeha i kompromitacije, te smatra da sadašnja opozicija nema jasan politički stav, niti viziju razvoja.

Ostavka predsjednika SP Novi Grad

Zoran Kukavica (SP), predsjednik SO Novi Grad, podnio je ostavku na funkciju predsednika lokalne organizacije SP. Čast i ugled Socijalističke partije u Novom Gradu od sada će promovisati Damir Šević, odbornik Socijalističke partije i dosadašnji predsjednik Izvršnog odbora opštinske organizacije.

Njemu je u zadatak stavljeno provođenje stranačkih izbora i stabilizovanje strukture SP Novi Grad.

Turbulencije među socijalistima evidentne su i u Kozarskoj Dubici. Dva odbornika u ovoj opštini nedavno su otkazala saradnju sa SNSD, pridružili se novoj većini sa DNS, SDS i PDP, ali su se nakon nekoliko dana predomislili i vratili u staro političko jato.

Srpskainfo

Podsjećamo, na ovom skupu za predsjednika gradske organizacije DNS ponovo je izabran Dane Malešević, poslanik u NSRS.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*