VRATITI STARU SLAVU ERGELI: Prnjavorska farma rasnih konja na Vučijaku nekada bila atrakcija za turiste

NEĆEMO se zadovoljiti samo da ima dovoljno hrane za konje i novca za plate radnika, već ćemo obezbediti prihode od škole jahanja i drugih turističkih aktivnosti, kako bi nadaleko čuvena prnjavorska ergela lipicanera bila atrakcija i izazov posetilaca sa raznih strana sveta.

Ovo su nakon sastanka u Prnjavoru optimistički najavili ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Boris Pašalić i načelnik Darko Tomaš.

Teme sastanka bile su i poljoprivredna proizvodnja, kao i ubrzavanje procesa uknjižavanja prnjavorskog poljoprivrednog zemljišta na Srpsku i njegova raspodela ovdašnjim poljoprivrednim proizvođačima.

Pašalić i Tomaš su konstatovali da je ergela “Vučijak” najperspektivniji subjekat na području ove krajiške opštine, ali da je “neophodno osmisliti dodatne sadržaje koji će privući širu pažnju ljudi da je posećuju”.

– Nismo zadovoljni osmišljavanjem dodatnih sadržaja na ergeli jer nije dovoljno imati samo dovoljno hrane za konje i novca za plate radnika, nego treba obezbediti prihod od turističkih aktivnosti. Dogovorili smo se kako da pomognemo upravi Ergele – saopštio je nakon sastanka ministar Pašalić.

On je najavio da će se u ovaj projekat uključiti i druga ministarstva, pre svega Ministarstvo trgovine i turizma. Sledi izrada više neophodnih projekata.

– Već imamo značajna sredstva od prodaje objekta u gradu koji je bio u vlasništvu ergele i želimo do jeseni da počnemo konkretno raditi na terenu. Nastojimo da se već u toku godine vide konkretni rezultati – optimista je Pašalić.

Načelnik Tomaš konstatovao je da je zajednička želja da na ergeli bude napravljen iskorak i da ona dobije sadržaje koje javnost očekuje.

– Naša namera jeste da u narednom periodu budu sanirani infrastrukturni objekti i organizovana škola jahanja. Opština Prnjavor je preuzela obavezu da u što kraćem roku izradi projekte sanacije koje će dostaviti nadležnom ministarstvu -najavljuje Tomaš.

Ministar Pašalić je konstatovao da je Prnjavor i dalje veoma važna i uspešna lokalna zajednica u poljoprivrednoj proizvodnji, a, pre svega, proizvodnji mleka.

RATARI ČEKAJU NA ZEMLJIŠTE

NAČELNIK Tomaš je upozorio da na području opštine ima još 1.300 hektara poljoprivrednog zemljišta koje nije adekvatno raspoređeno poljoprivrednicima, u okviru zakupa ili koncesije.

– Za taj deo zemljišta je pokrenut spor sa bivšim preduzećima, a od dinamike uknjižavanja zemljišta na RS koju obavlja RUGIP zavisiće dalje aktivnosti na podeli zemljišta poljoprivrednicima, koji na to godinama čekaju – ukazao je Tomaš.

Ninko Đurić / Novosti

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*