“Vodovod” rekonstruisao mrežu u ulici Branka Ćopića (FOTO)

Prnjavorski Vodovod završio je prvu fazu rekonstrukcije vodovodne mreže. Naime, stare azbestno cementne cijevi u ulici Branka Ćopića zamijenjene su novim.

Vodovodna mreža u ulici Branka Ćopića bila je jedna od najkritičnih tačaka, jer su zbog čestih kvarova i pucanja cijevi, korisnici ostajali bez vode. Protekle sedmice prnjavorski “Vodovod” završio je rekonstrukciju u toj ulici i stare azbestno cementne, zamijenio novim cijevima.

– Ta ulica veže i ostale ulice Stevana Nemanje, zatim ulicu Vuka Kadražića, prema školi “Nikola Tesla”, tako da smo završili rekonstrukciju vodovodne mreže, dok je asfaltiranje preuzela opština. Ukupna vrijednost radova je oko 70 hiljada KM. Mi smo zamijenili kompletan cjevovod, sve priključne vodove, rekonstrukciju čvornog šahta i ugradili ventile na sve krakove – rekao je Ljubiša Sibinčić, direktor Komunalnog preduzeća “Vodovod” Prnjavor.

Zahvaljujući pomenutim ventilima, pojasnio je Sibinčić, u slučaju kvara mogu preusmjeravati vodu, odnosno da samo jedan dio ulice ostane bez vode, svi ostali da imaju uredno snabdijevanje.

Zavisno od vremenskih prilika, u Vodovodu planiraju da urade i rekonstrukciju vodovodne mreže u ulici Stevana Nemanje, koja se ukršta sa ulicom Branka Ćopića, od čvornog šahta do šahta kod pekare “Cvijeta”.

– Tako da bi se priključili na rekonstruisani cjevovod koji je urađen, imali bi potpuno nov cjevovod, a za narednu godinu planiramo nastavak rekonstrukcije prema ulici Alekse Malića, tako da bi riješili taj dio grada i ne bi imali azbestne cijevi – pojašnjava Sibinčić.

Inače, ukupna dužina azbestnih vodovodnih cijevi u vodovodnom sistemu je oko deset kilometara, pa u “Vodovodu” kažu da zajedno sa opštinom pokušavaju da rekonstruišu sve kritične dijelove. S obzirom da su u pitanju velike i skupe investicije, kažu, apliciraju na razne projekte kako bi pronašli sredstva za rekonstrukciju, primjera radi, ulica Ilije i Alekse Malića, Miloša Todića, od pasarele do srednje škole. Prošle godine rekonstruisali su cjevovod 1200 metara od autoputa do Kremne, podsjeća Sibinčić.

– Mi smo u proteklom periodu mnogo smo pažnje posetili praćenju vodovodnog sistema. Završili smo uvezivanje svih bazena u SKADA sistem koji se nalazi na Matića bazenu, tako da u svakom trenutku imamo tačne podatke ulaza i izlaza vode, protoka, pritiska i nivoa vode koja se nalazi u bazenima. Imamo posadu koja prati 24 časa šta se dešava u sistemu.

Do kraja godine planiraju da imaju devet DMA zona za praćenje vodovodnog sistema, kako bi što prije detektovali i otklonili kvarove. Od ljetos, podsjećaju u Vodovodu, pitka voda sa izvorišta Povelič spojena je na bazen Cer, pa svih 8500 potrošača, kaže Sibinčić, snabdjeveno je pitkom vodom.

TV K3 / Foto: KP “Vodovod” Prnjavor

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*