„Vodovod“ Prnjavorčanima nezakonito naplaćuje naknadu

PRNJAVOR – Komunalno preduzeće “Vodovod” iz Prnjavora nezakonito od građana zasebno naplaćuje naknadu za održavanje mreže i vodomjera, odlučio je Ustavni sud Republike Srpske.

Riječ je trošku koji se potrošačima obračunava odvojeno od cijene za vodu. Ta naknada je varirala u zavisnosti od profila priključka, ali je najčešće iznosila 3,5 KM bez PDV-a na mjesečnom nivou.

Visinu te naknade utvrdio je Nadzorni odbor Preduzeća vodeći se Odlukom o javnom vodovodu i javnoj kanalizaciji koja je usvojena 2017. godine, i koja po ocjeni suda nije u skladu sa Ustavom i zakonima.

Naime, kako je sud zaključio Skupština opštine Prnjavor je donošenjem te odluke prekoračila svoja ovlaštenja jer je propisala naknadu koja nije u saglasnosti sa Zakonom o komunalnim djelatnostima.

Prema ocjeni suda mjerno mjesto i mjerni instrument (vodomjer) čine sastavni dio komunalne infrastrukture i sredstva za održavanje obezbjeđuju se iz cijene komunalne usluge, odnosno u tu cijenu ulaze svi troškovi koji se pojavljuju u procesu proizvodnje i isporuke vode.

“Zbog toga je, po ocjeni Suda, komunalno preduzeće koje je davalac dužno da iz cijene koju plaćaju krajnji korisnici obezbijedi održavanje mjernog mjesta i mjernog instrumenta, kao i njihovo ispravno funkcionisanje, bez uvođenja posebne naknade za njihovo održavanje”, stoji u Rješenju Ustavnog suda Srpske.

Inače, inicijativu za ocjenu ustavnosti je pokrenulo preduzeće “Proizvodnja Dušanić” iza koje stoji Slaviša Dušanić, sin mnogo poznatijeg Pera Dušanića čije se ime povezuje sa brojnim malverzacijama u privredi.

Skupština opštine (SO) Prnjavor je smatrala kako je ova inicijativa neosnovana zbog čega su tražili od suda da je ne prihvati.

U svom izjašnjenju oni su naveli kako prilikom održavanja mjernog mjesta i mjernog instrumenta ovlašćeno komunalno preduzeće ima izvjesne troškove zbog čega je propisano plaćanje mjesečne naknade.

“Održavanje mjernog mjesta i mjernog instrumenta ne može se smatrati robom, pa se ne može uračunati u cijenu utrošene vode, zbog čega se od korisnika ovaj trošak naplaćuje u vidu mjesečne naknade”, istakli su iz SO Prnjavor.

Direktor “Vodovoda” Ljubiša Sibinčić kaže za CAPITAL kako su troškovi za održavanje mreže veliki i padaju na teret ovog preduzeća koje je po osnovu toga naplaćuje naknadu.

“Nije se jednom desilo da je potrošač udaljen i do 400 metara od vodovodne linije, gdje moramo prekopati asvalt i sve to kasnije sanirati kako bi ga priključili, a to košta”, kaže on.

Prema njegovim riječima “Vodovod” u Prnjavoru nije jedino preduzeće koje naplaćuje održavanje, već to čine i komunalna preduzeća u drugim lokalnim zajednicama.

Rekao je i kako će se obračun usluge u budućnosti vršiti po novoj tarifnoj metodologiji gdje će kod formiranja cijene postojati fiksni i varijabilni dio i gdje će se tačno znati šta sve ulazi u konačan račun.

Capital.ba

11 Comments

  1. Svi potrosaci da naprave ugovor sa dobrim advokatom i tuzba… Isto kao i oni sa advokatskom agencijom Sajic pa opleti po potrosacima za dug 50 – 100 km. A onda sudski troskovi, advokatski troskovi, glavnica, kamata suma sumaris cca 800 km…

  2. Kako Kalabic naplacuje i utrosak vode i pauschal za
    Vise naselja na crno.Koji zakoni vaze njega onda .

  3. Kojem zakonu Podlijeze Kalabic koji za podrucje od desetak sela Sa vise od hiljadu prikljucaka naplacuje i potrosnju vode i tzv.pauschal za toboznje odrzavanje mreze na crno bez valjanog racuna Sa zakonskom osnovom i bez pdv. Zakon o vodama i resursima RS i komunalnim djelatnostima nije nisu njemu izgleda vazni.

  4. Sve je to banda. Sela platiše toliko priključak a gradu đžaba.Koja logika platiš toliko priključak ds bi poslije placao vodu. Nije to bilo 100-200 maraka pa hajde. Čim stane ovo s koronom ilovčani pred opštinu dosta je bilo sa grbače naroda. Ili stopirati plaćanje, da vidim ko će mi doći u dvorište!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*