Vjernici obilježavaju praznik žrtve “Kurban bajram”

Vjernici islamske vjeroispovijesti danas obilježavaju jedan od dva najveća muslimanska praznika, Kurban bajram. Ovaj veliki praznik obilježava se širom Bosne i Hercegovine, a molitvom i dijeljenjem Kurbana obilježen je i među pripadnicima islamske zajednice u Prnjavoru.

“Muslimani širom BiH danas obilježavaju Kurban Bajram koji je ove godine obilježen u skladu sa zdravstvenim preporukama zbog pandemije korona virusa. Upravo zbog toga ove godine nismo bili u mogućnosti da obilježimo sve ono što prati Kurban bajram, jer su nam životi i zdravlje ljudi na prvom mjestu”, izjavio je nakon molitve u prnjavorskoj džamiji Fikret ef. Čelenka, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u Prnjavoru.

“Kurban Bajram označava prinošenje žrtve i uči nas o životnim prioritetima, a to je da je na prvom mjestu porodica, zatim komšije i prijatelji i socijalno ugroženi”, kaže Čelenka.

“Na taj način mi muslimani i dijelimo svoje kurbane, tako da jednu trećinu ostavimo za svoju porodicu, jednu trećinu podijelimo svojim prijateljima i komšijama bez obzira na njihovu vjersku i nacionalnu pripadnost i jednu trećinu dijelimo socijalno ugroženima. Kurban bajram se obilježava četiri dana, od danas pa sve do ponedjeljka. To su dani kada dijelimo dakle kurbane, većinom to rade djeca i ona za uzvrat dobiju tu svoju “Bajram banku”. Trudimo se da našu radost dijelimo sa svojim sugrađanima na području opštine Prnjavor”, istakao je Čelenka.

Šemsudin Šebić iz Prnjavora koji je prisustvovao molitvi, je istakao da je Kurban bajram porodični praznik kada se okuplja i posjećuje rodbina.

“U našoj porodici obilježava se tradicionalno, uz klanje i dijeljenje kurbana i prisustvo većeg broja familije. Kurban se dijeli i prvog i drugog dana i to je za nas najveći praznik”, kaže Šebić.

“Povodom, Kurban bajrama, svim sugrađanima islamske vjeroispovjesti želimo da uputimo srdačne čestitke. Provedite ga sa svojim najmilijima u dobrom zdravlju, slozi i zajedništvu. Neka vam Kurban bajram srca ispuni radošću i duhovnim mirom, navodi se u čestitki načelnika opštine Prnjavor, Darka Tomaša i predsjednika SO Prnjavor, Željka Simića. Svim vjernicima islamske vjeroispovijesti praznik su čestitali i najviši zvaničnici Republike Srpske.

TV K3

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*