Vijenci i sjećanje na poginule borce Prnjavora

Opštinska organizacija SUBNOR-a Prnjavor obilježila je Dan pobjede nad fašizmom polaganjem vijenaca kod spomen-bista četiri narodna heroja NOR-a sa područja opštine Prnjavor, spomen-obilježja palim borcima NOR-a i žrtvama fašističkog terora i spomenika junacima grada iz posljednjeg odbrambeno-otadžbinskog rata.

Predsjednik SUBNOR-a Rade Radonjić podsjetio je da se sa područja opštine Prnjavor u Drugom svjetskom ratu borilo oko 4.500 boraca od kojih je više od hiljadu poginulo, zbog čega se, kako je ocijenio, takve istorijske činjenice nikada ne smiju zaboraviti.

“Naše škole bi na ovakve manifestacije trebale dovoditi nove generacije učenika jer se takve velike žrtve ne smiju zaboraviti, ti ljudi su dali svoj život da mi živimo u miru i slobodi”, rekao je Radonjić.

On je podsjetio da SUBNOR Prnjavor u svom članstvu ima još samo dva preživjela borca iz tog vremena – Žarka Kovačevića i Boru Jovića, a da im u očuvanju sjećanja na ovakve istorijske trenutke pomaže i oko 28 potomaka starih boraca.

Obilježavanju 9. maja prisustvovao je i predstavnik opštinske uprave Brano Žunić koji je rekao da se na današnji dan izražava zahvalnost svima koji su doprinijeli slomu fašizma.

“Prije 77 godina pobijeđena je jedna od najreakcionarnijih ideologija savremene civilizacije čija je suština bila ekstremna diktatura, negacija ljudskih prava i agresija prema drugim narodima i rasama. Ponosni smo što su generacije naših predaka prepoznali opasnost na vrijeme, goloruki ustali i oduprli se takvoj ideologiji”, rekao je Žunić.

On je napomenuo da se nikada ne smije zaboraviti ogromna žrtva srpskog naroda, koji je podnio najveću žrtvu u Evropi.

Opština Prnjavor u ratu od 1941. do 1945. godine dala je četiri narodna heroja – Radu Vranješević, Novaka Pivaševića, Vida NJežića i Stanka Vukašinovića.

SRNA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*