Vijačanci i ove godine odali pomen poginulim borcima Vojske Republike Srpske (FOTO)

Kod spomen obilježja posvećenog poginulim borcima iz Gornjih Vijačana (grad Prnjavor) i Vijačana Gornjih (opština Čelinac) i ove godine Vijačanci su se poklonili sjenama stradalih mješanima koji su pali na braniku otadžbine.

Pored odavanja pomena stradalima, obilježena je i 21 godina od otkrivanja i osvećenja spomen obilježja na kojem su upisana imena 11 poginulih boraca i jedne civilne žrtve rata.

Tradicionalnom parastosu, koji se održava povodom hrišćanskog praznika Silaska Svetog Duha na apostole a koji je poznat kao Duhovi, i ove godine prisustvovao je veliki broj mještana i poštovalaca Odbrambeno-otadžbinskog rata koji su posjetili ovo spomen obilježje u Vijačanima Gornjim.

Pored porodica poginulih boraca, vijence i cvijeće položili su predstavnici Boračke organizacije Prnjavor i Čelinac i druge organizacije proistekle iz Odbrambeno-otažbinskog rata.

Tradicionalno, parastosu su i ove godine prisustvovali i predstavnici gradske vlasti Prnjavora zajedno sa odbornicima i gradske skupštine i odbornicima iz Čelinca.

Iz mjesne Boračke organizacije Gornji Vijačani podsjećaju kako je ovaj dan uvijek značajan za mještane sela i da se žrtve stradalih ne smiju zaboraviti te da bez njihovog zalaganja nebi bilo ni Republike Srpske.

Navode i da je veliki broj ovih ljudi svoju žrtvu dao i tokom probolja Koriodora kroz Posavinu te da se upravo ovog mjeseca, obilježava 32 godišnjica od slavne operacije.

Povodom praznika Silaska Svetog Duha na apostole, kod crkve Svete Trojice, koja se nalazi u neposrednoj blizini spomen obilježja, proslavljena je i slava ove bogomolje a liturgijskom obredu je prisustvovao veliki broj vjernika.

(TV K3)

1 Trackback / Pingback

  1. Gornji Vijačani | lpbr-Prnjavor

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*