Uzgoj lubenice na gazdinstvu Vlastimira Božića u Drenovi (VIDEO)

Čime se rashladiti i zasladiti u ljetnim danima? Odgovor je jednostavan – lubenicom. A uzgoj lubenice na području Prnjavora itekako je rasprostranjen. Naša ekipa je posjetila gazdinstvo Vlastimira Božića u Drenovi i provjerila kakvi su prinosi i da li je počela berba lubenice ove godine.

Vlastimir Božić, prnjavorčanima dobro poznati uzgajivač lubenice iz Drenove i ove godine zasadio je lubenicu na oko 12 dunuma. Punih 18 godina proizvodi ovu slatku voćku, a da sam uzgoj i nije tako sladak potvrđuje i sam Vlastimir.

Svaka godina je klimatski različita, ova na primjer donijela je veliku sušu, a za lubenicu koja zahtjeva mnogo vode to i nije baš idealno, pa je Vlastimir uz dodatne napore morao svoj zasad da navodnjava, iako i vode nije bilo baš dovoljno.

Ipak početkom sedmice izašao je na tržište i Prnjavorčanima ponudio svoj proizvod, sa kojim je kaže jako zadovoljan. Rad i trud se na kraju uvijek vidi.

I kod ostalih proizvođača lubenice na području prnjavorske opštine situacija je slična. Sredina jula mjeseca vrijeme je da i ostali proizvođači lubenice izađu na tezge i ponude svoje proizvode.

Svaka godine je posebna za sebe, neka da dobar rod, neka ne. Ipak sjeća se Vlastimir prije nekih deset godina kada je oko Vidovdana izašao na tezge sa odličnim prinosom, i sve je rasprodao čak do Preobraženja, vrijeme nadaleko poznatog Prnjavorskog vašara, a Božić kaže lubenice više nije imao, te ocjenjuje da je to bila najbolja godina koliko se bavi uzgojem lubenice.

Kako odabrati dobru lubenicu, Božić kaže da nema nekog posebnog trika, sve zavisi od godine, da li je kišna ili sušna, na to se ne može uticati. Kvalitet je na prvom mjestu, pa se tako domaća lubenica ne može mjeriti sa uvoznom, zato kupci radije biraju domaće.

Mnogo je razloga da vam ovo ljeto glavna poslastica bude upravo lubenica. Osvježavajuća je, slatka a pri tom puna vitamina i hranjivih sastojaka. Pored toga konzumiranje lubenice ima višestruki značaj za naše zdravlje: održava hidrataciju, pomaže u upravljanju tjelesne težine, sprečava bol u mišićima, ali i snižava krvni pritisak.

Zato odaberite domaću i neka je u slast!


TV K3

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*