Usvojena izmjena Odluke o subvencionisanju troškova komunalnih vodnih usluga socijalno ugroženim korisnicima (VIDEO)

Povećanja cijene vode neće biti – ovo je danas poručena na 12. redovnoj sjednici Skupštine opštine Prnjavor, tokom raznatranja Odluke o davanju saglasnosti na cijene usluga vodosnabdijevanja i odvodnje otpadnih voda.

Skupština je, između ostalog, usvojila izmjenu i dopunu Odluke o subvencionisanju troškova komunalnih vodnih usluga socijalno ugroženim korisnicima na teritoriji opštine Prnjavor, kojima je proširen spisak kategorija koje mogu ostvariti subvencije.

Prema izmjeni Odluke, lokalna uprava subvencionisaće pet kubika vode i sedam kubika vode korisnicima koji nisu obuhvaćeni uslugom odvodnje otpadnih voda. Prema podacima Centra za socijalni rad, Fonda za dječiju zaštitu, opštine Prnjavor i Vodovoda na spisku je ukupno 312 korisnika. Odlukom će biti obuhvaćeno deset kategorija.

– To su korisnici prava na novčanu pomoć, korisnici kojima je izrečena mjera nadzora u vršenju roditeljskog prava, ukoliko su svi nezaposleni i nemaju prihoda, porodice u kojima je kod djece utvrđena smetnja u razvoju, a čiji su roditelji nezaposleni, korisnici dodatka na djecu, ako su roditelji nezaposleni, hraniteljske porodice, porodice sa četvoro i više djece, korisnici lične invalidnine, korisnici prava statusa negovatelja, stara lica bez primanja i staranja i korisnici stambenih jedinica socijalnog stanovanja – objasnila je Zorica Suvajac, koordinator Projekta ekonomskog i ekološkog razvoja za opštinu Prnjavor.

Pojasnila je da će korisnike kontaktirati Centar za socijalni rad, a i sami korisnici se mogu obratiti toj ustanovi radi podnošenja zahtjeva.

Prema Odluci o subvencionisanju troškova komunalnih vodnih usluga, opština Prnjavor za ovu godinu izdvojiće 36 hiljada maraka.

Skupština je na današnjoj sjednici razmatrala ukupno 24 tačke, među njima i Odluke o davanju saglasnosti na cijene usluga vodosnabdijevanja i odvodnje otpadnih voda. Prema ovoj odluci usvoijena je nova metodologija, ali cijena vode neće biti povećana.

– Metodologija jeste ona koju primjenjuju konsultantske kuće koje sarađuju sa opštinom Prnjavor na poboljšanju kvaliteta pružanja vodnih usluga, a ona je u suštini u svojoj krajnjoj instanci sadrži i provođenje presude Ustavnog suda Bosne i Hercegovine koja se ticala naplate održavanja vodomjera. To je usklađivanje sa presudom Ustavnog suda, ali ono što je najbitnije je da tim usklađivanjem i novom metodologijom nije došlo do povećanja cijene vode u Prnjavoru – rekao je Željko Simić, predsjednik Skupštine opštine Prnjavor

Na današnjem zasjedanju usvojene su sve razmatrane tačke, između ostalog, set odluka o prodaji nepokretnosti, Akcioni plan upravljanja energijom, izvještaj o poslovanju Radio Prnjavora i finansijski plan, izvještaji o pružanju komunalnih vodnih usluga, radu Gimnazije, Pravobranilaštva, informacije o realizaciji odluka i zaključaka Skupštne, kao i izvještaj o procjenjenoj šteti kao posljedici elementarne nepogode, u kome je istaknuto da su primljena 404 zahtjeva za procjenu štete, za čiju nadoknadu se opština obraća republičkim institucijama.

Informacija o radu DEPOT-a je povučena, jer se niko iz tog preduzeća nije odazvao današnjoj sjednici.

TV K3

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*