Uspješni porodični biznisi: Slatki ukusi iz Prnjavora

Torte, kolači, kore za pite i baklave – sve po tradicionalnim receptima. Krenulo je kao porodični biznis. Slatki mirisi se Prnjavorom šire već 20 godina. Iz dana u dan rastu i broje sve više zaposlenih. Sada ih je oko 50.

“Od dana zapošljavanja do danas nikada nismo imali 10, pa osam, nego smo išli 10, 12, 15, 20, itd. Valjda vam i to nešto govori. Imamo i radnike koji su pokušali u drugim privrednim subjektima otići naći bolje uslove, obišli su gotovo sve poslodavce u Prnjavoru i ponovo su se vratili nama. Imamo korektan odnos prema radnoj snazi i jedan od uslova da opstanemo je takav odnos prema radnoj snazi“, proča Nebojša Galić, suvlasnik preduzeća “Gala slast”.

“Trenutno 25 proizvoda je u našem asortimanu. Prodaja se vrši širom Republike Srpske, od Novog Grada do Bijeljine. Distribuiramo svim tržnim centrima“, rekla je Ružica Knežević Galić, suvlasnik preduzeća “Gala slast”.

A da bi obezbijedili što bolje uslove, koristili su i podsticaje Zavoda za zapošljavanje. Svaki vid pomoći preduzetnicima dobro dođe. Sve više je onih koji se javljaju na pozive Zavoda i pokreću svoje biznise. Ove godine je zeleno svjetlo dobilo njih 6.553. Izdvojeno je 35 miliona 780.000 KM.

„Broj zahtjeva je bio uduplan, znači da je bilo zahtjeva za 12.491 lice i ti zahtjevi su bili u vrijednosti od preko 50 miliona KM. To pokazuje da vlada ogromno interesovanje za javni poziv ZZZ i za projekte zapošljavanja”, izjavio je Mladen Vrećo, rukovodilac filijale Banjaluka, Zavod za zapošljavanje.

Realizovan je i projekat „Zajedno do posla“, gdje su, kako kažu, posebnu pažnju obratili na demobilisane borce i djecu poginulih boraca. Za taj projekat je obezbijeđeno više od 15 miliona 600.000 KM. Bilo je prilika i za pripravnike. Taj projekat je bio vrijedan sedam miliona 50.000 KM. Veliki broj onih koji su završili pripravnički staž, ostali su i dalje kod istog poslodavca. To je samo dio onoga što, kako u Zavodu pričaju, opravdava uloženi novac.

ATV

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*