Usmrtio djevojčicu (13) na trotoaru u Prnjavoru: Mujkić OSTAJE IZA REŠETAKA do pravosnažnosti presude

Sudija Branimir Jukić izjavio je danas tokom izricanja presude kojom je Nisvet Mujkić osuđen na šest i po godina zatvora zbog izazivanja teške nesreće u kojoj je nastradala Vanja R. (13) da bi puštanje iz pritvora optuženog dovelo do ozbiljnog uznemirenja javnosti, pa mu je produžen pritvor do pravosnažnosti presude.

Ovaj sud je uvidom u poruke na društvenim mrežama uvidio da je javnost značajno uznemirena što je tokom svjedočenja potvrdio i otac žrtve. Sud smatra da bi ukidanjem pritvora prema optuženom došlo do još većeg uznemirenja javnosti, a postoji i ozbiljna opasnost po život optuženog, te mu je pritvor produžen do pravosnažnosti presude- naveo je sudija Jukić.

Obrazlažući presudu Jukić je do detalja objasnio zašto je Mujkiću izrečena do sada najveća kazna u istoriji banjalučkog Okružnog suda kada su u pitanju saobraćajne nesreće, ali isto tako i zbog čega Mujkić nije osuđen na strožiju kaznu.

Naime, Mujkiću su kako je objasnio sud nije sudilo za ubistvo, već za ugrožavanje saobraćaja, gdje je predviđena kazna od tri do 15 godina zatvora. Od reforme pravosuđa u Srpskoj, do sada je najveća kazna bila četiri godine zatvora, ali je nakon današnje presude “ljestvica” podignuta na šest i po godina.

FOTO: TVK3/TWITTER/SCREENSHOT
FOTO: TVK3/TWITTER/SCREENSHOT

Kao otežavajuće okolnosti na strani optuženog Mujkića navedene su njegova alkoholisanost, odnosno teško pijanstvo, te sjedanje za volan automobila i vožnja kroz centar Prnjavora koja je bila 65 kilometara na čas brža od dozvoljene. Naime, vještačenjem je utvrđeno da je Mujkić u trenutku nesreće vozio najmanje 105 kilometara na čas i to na dionici puta gdje je ograničenje bilo 40 kilometara na čas. Usljed prebrze vožnje i alkoholisanosti u koju se svjesno doveo, optuženi je izgubio kontrolu nad “golfom” izletio sa ceste i udario djevojčicu koja je mirno čekala oca na trotoaru.

– Pješak nije ničim doprinijela nesreći. Curica je mirno stajala na trotoaru kada ju je optuženi udario automobilom- podsjetio je sudija Jukić.

Dodao je kako je sud izmijenio dio optužnice koji se odnosio na umišljaj optuženog. Naime, tužilaštvo je u optužnici tvrdilo da je Mujkić izvazvao nesreću sa direktnim umišljajem, ali je sud utvrdio da se radilo o eventualnom umišljaju.

– Optuženi je pristao na posljedicu, ali je nije htio – rekao je sudija Jukić. Pojednostavljeno rečeno, Mujkić je bio svjestan da konzumiranjem alkohola radi nedozvoljenu radnju, jer se prema zakonu pijan ne smije voziti, ali isto tako prema ocjeni suda, nije imao direktnu namjeru da ubije nekoga.

-Optuženi je krivično djelo učinio iz nehata, jer bi smo mu inače sudili za ubistvo, a ne za ugrožavanje saobraćaja- naveo je Jukić.

Od olakšavajućih okolnosti na strani optuženog sud je cijenio Mujkićevo priznanje krivice, ali i kajanje.

– Optuženi je priznao krivicu i izrazio iskreno kajanje. Zaplakao je u sudnici i sud je utvrdio da je to bila iskrena emocija. Takođe, Mujkić do sada nije kažnjavan- rekao je sudija Jukić dodavši kako stanje bitno smanjene uračunljivosti zbog teškog pijanstva nije uzeto kao olakšavajuća okolnost.

Osim zatvorske kazne, Mujkiću je izrečena zabrana upravljanja vozilom B kategorije u trajanju od osam godina. Ova mjera će se početi primjenjivati nakon odsluženja kazne, a ukoliko je Mujkić prekrši svakih šest mjeseci zabrane biće zamijenjeno sa jednim mjesecom zatvora.

“Šta mi vrijede njegove suze”

Majka nastradale djevojčice Ljiljana Rudić nije skrivala ogorčenost na izrečenu presudu, a podršku su pružili sugrađani koji su danas uoči izricanja presude doputovali iz Prnjavora.

FOTO: NIKOLA MORAČA/RAS SRBIJA
FOTO: NIKOLA MORAČA/RAS SRBIJA

-Cijeli Prnjavor zna da se on (Mujkić) drogira. Svjesno sjedaš u automobil i takav ideš i voziš. Šra meni znači što je on zaplakao u sudnici- rekla je nakon presude ogorčena majka. Sugrađani su potvrdili njene riječi, dodaši kako će se za pravdu boriti do kraja.

Tužilac ogorčen

Banjalučki tužilac Željka Fabić takođe nije skrivala ogorčenost nakon presude od šest i po godina zatvora za Mujkića.

– Tužilaštvo će se žaliti na presudu – dodala je Fabićeva.

Advokat optuženog Aleksandar Jokić izjavio je da će o eventualnoj žalbi Vrhovnom sudu RS odlučiti nakon što dobije pismeni otpravak presude i konsultacija sa svojim branjenikom.

FOTO: NIKOLA MORAČA/RAS SRBIJA
FOTO: NIKOLA MORAČA/RAS SRBIJA

Upitan da li je očekivao ovakvu presudu Jokić je odgovorio da jeste, s obzirom na pritisak javnosti.

srpskainfo.com

6 Comments

 1. 6.5 god. Nadam se da je gospodin Jokic sretan i svjestan za svoj uspjeh i nadam se da ce mirno da spava jos dugo dugo godina.

  • @Milan
   Nije to amaterizam, to sada pare rade. Potpuno se slazem s tcojim komentarom. Ovaj slucaj “netreba da se zaboravi”. Proci ce i tih 6 godina…

 2. Kakve sve neznalice sude, ovo je strasno. Da je imao direktni umisljaj (da je na taj nacin htio ubiti djevojvicu) na teret bi mu stavili tesko ubistvo i raspon kazne bi bio mnogo veći. To sam sudija i kaze a onda tu cinjenicu uzima kao olakšavajucu okolnost pri odmjeravanju kazne za sasvim drugo djelo. Strogi amaterizam! Mujkic odgovara za ugrožavanje javnog saobraćaja gdje je raspon kazne do 15godina, i koje se i ne moze izvršiti sa direktnim umisljajem. Koja bi to jos okolnost trebala da bude pa da neko dobije 15 godina? Najgore sto je moglo da se desi, to se i desilo ali sudu to nije dovoljno. Sramota je priznati da je do sad najstrože kazna bila 4 godine za krivično djelo gdje zakon predviđa od 3 do 15godina. SRAMOTA! Ako nemate “m.da” da radite taj posao, nemojte biti sudije! Trebali bi da sudite po zakonu a ne po lošoj praksi!

  • Znaci da je covek vozio 40 km/h , bio trijezan i svezan te iz bilo kog razloga ubio dete koje mirno stoji na trotoaru bio bi oslobodjen potpuno a dete bi bilo krivo sto se tu naslo .
   Tu kad bi se sabrao prekrsaj po prekrsaj. prekoracenje brzine , tolika pijanost, droga itd. nakupilo bi se toliko robije bez smrti djeteta.
   Da li je njemu neko radio kompletan test npr analizu kose ( dlake) kad je vec priznao da je pusio travu?
   Ko zna koliko je on dana vec pre toga pusio svaki dan …

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*