24.09.2020.

Uskoro JEFTINIJE GORIVO: Na benzinske pumpe u Republici Srpskoj konačno stižu NIŽE CENE za naftne derivate

Građani plaćaju nepravedno visoku cenu energenata, jer niko neće da smanji profit, kaže Pavlović

oran Berak, sekretar pomenute grupacije, kaže da je gorivo već pojeftinilo na nekim benzinskim pumpama u RS, a očekuje se u narednim danima da bude snižena cena širom Srpske.

– Cene goriva će biti snižene od 7 do 10 feninga po litru, u zavisnosti od teritorije na kojoj se benzinska pumpa nalazi i poslovne politike distributera. Na svim benzinskim pumpama “Krajina petrola” već je došlo do korekcije cena i dizel gorivo je pojeftinilo za osam feninga po litru i sada košta 2,19 KM. Cene će se menjati i na benzinskim pumpama “Super petrola” i “Neškovića” u Banjaluci, gde će cena za litar dizela biti 2,18 KM. Korekcijom cena gorivo će u RS ponovo biti najjeftinije u regionu, iako na akcize koje naplaćuje država odlazi više od jedne marke po svakom litru prodatog goriva – ističe Berak.

Na pitanje zbog čega građani u Srpskoj poslednji dočekaju pojeftinjenje goriva u regionu, Berak kaže da je to zbog sistema nabavke goriva distributera iz RS.

PROČITAJTE JOŠ: Sećanje na velikog srpskog heroja sa Majevice: Milan Jović život dao za slobodu

– Naši distributeri svo gorivo uvoze i cena distribucije im je zbog toga viša. Federacija BiH je bliža lukama, pogotovo se to odnosi na luku Ploče, iz koje najviše vuku gorivo – pojašnjava Berak.

Prema njegovim rečima nezahvalno je prognozirati koliko dugo mogu na snazi ostati niže cene goriva u Srpskoj.

Zoran Pavlović Foto D. Pozderović

– Sve zavisi od svetskog tržišta i drugih faktora. Moguće je da cene nafte na svetskom tržištu padnu, a da rafinerije u okruženju ne snize cenu pa tako i distributeri iz RS ne dobiju mogućnost da smanje cenu goriva – ističe Berak.

Zoran Pavlović, ekonomski analitičar, kaže za “Novosti” da građani u Srpskoj plaćaju nepravedno visoku cenu goriva pošto niko ne želi da smanji sebi profit. Tu su pre svega distributeri, pumpadžije, a i država koja ubire PDV.

– Na gorivu se ostvaruje ekstraprofit. Umesto da se gledaju građani i da im se omogući niža cena goriva, a koja bi dalje doprinela smanjenju cena mnogih potrepština za život, to nije praksa u Srpskoj – ističe Pavlović.

On dodaje da se sada preko leđa građana pune džepovi distiributera, ali i budžet.

– Građani su primorani da plaćaju visoku cenu goriva zbog mnogih državnih nameta – ističe Pavlović.

KONKURENCIJA

ZANIMLjIVA priča je stigla iz Prnjavora, gde je počela sa radom benzinska pumpa “Fortuna ojl” i odmah stavila nižu cenu od konkurencije za desetak feninga. To je doprinelo da i ostale pumpe spuste cene goriva u tom gradu. Pored toga “Fortuna ojl” je najavila i svakog ponedeljka akciju kada će cena goriva po litru biti 1,99 maraka.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*