Ukrajinac Andrija Svatok izabran za predsjedavajućeg

Foto: DW/S. Husenović

Savjet nacionalnih manjina BiH izabarao je danas u Sarajevu rukovodstvo ovog savjetodavnog tijela Parlamentarne skupštine BiH, a za predsjedavajućeg Savjeta izabran je predstavnik ukrajinske nacionalne manjine u BiH Andrija Svatok.

Prvi zamjenik predsjedavajućeg je predstavnik rusinske nacionalne manjine Tijana Vučurević, dok je za drugog zamjenika predsjedavajućeg izabran predstavnik njemačke nacionalne manjine Velibor Kuvač, saopšteno je iz parlamenta BiH.

Tokom 46. sjednice Savjeta primljene su na znanje informacije Ministarstva civilnih poslova BiH i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, kao i informacija o nemogućnosti realizacije zaključka s 45. sjednice Savjeta nacionalnih manjina BiH u vezi s posjetom Prnjavoru.

Podržana je inicijativa Todorke Jovanović za upućivanje preporuke institucijama Brčko distrikta za poštivanje i primjenu Zakona o zaštiti prava pripadnika nacionalnih manjina BiH.

Nakon rasprave o inicijativi Tihomira Knežičeka za uklanjanje uvredljivog grafita na saobraćajnom znaku u Ugljeviku, Savjet je osudio ovaj čin i zaključio da uputi dopis nadležnim tijelima da uvredljivi grafit bude uklonjen.

Usvojen je izvještaj sa trećeg sastanka Upravnog odbora Zajedničkog projekta Savjeta Evrope i EU u okviru Zajedničkog programa “Horizontal fasiliti za zapadni Balkan i Tursku” pod nazivom “Jačanje zaštite nacionalnih manjina u BiH”.

Predstavnici Misije OEBS-a u BiH upoznali su članove Savjeta nacionalnih manjina BiH o mogućnostima dalje saradnje i načinima podrške Misije.

SRNA

7 Comments

  1. Ovi podpresjednici bas imaju ruska i njemacka imena i prezimena hahaha od svega pravimo lakrdiju.Nema nista bez F.Rovera

    • A zasto da se covjek ne izjasnjava kao Nijemac ili Rusin ako mu je majka ili baka to bila? Nije lakrdija kad Ceh ,Ukrajiac il neki drugi pocnu da slave Slavu i zove srpskog popa ?!

      • Ako je covjek moze da se izjasnjava kako hoce jer na kraju se ipak gleda ono sto se kaze ljudsko.Ja imam Srbe koji se izjasnjavaju Srbi i imaju imena Zika Dane Miladin a ja ih zovem turcima,ali ne normalnim turcima nego onim najgorim turskim sljamom.

        • Nacionalnost stices po rodjenju, ako su ti roditelji porijeklom( po rodjenju) neka nacionalnost onda i ti sam fakticki po rodjenju dobivas tu nacionalnost. Sada hvala nauci ne mozes da puno vrdas ( kod nas u Bosni je obrnuto) , jednostavno DNK analiza te svrstava ne samo ko ti je porodica( uza – sira) nego ti i odredjuje kojoj etnickoj zajednici pripadas.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*