Ukinut kućni pritvor bivšoj šefici UIO BiH

Sud BiH ukinuo je kućni pritvor bivšoj šefici Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja u Regionalnom centru UIO u Banjaluci Jeleni Majstorović, otkriva CAPITAL.

Prema tvrdnjama našeg izvora iz pravosudnih krugova, Sud BiH je umjesto kućnog pritvora Majstorovićevoj odredio mjeru zabrane napuštanja Banjaluke.

„Mjera kućnog pritvora ukinuta je i njenim bivšim radnim kolegama i saradnicima Radenku Popoviću i Stevi Saviću kojima je takođe izrečena mjera zabrane napuštanja mjesta prebivališta, a u slučaju Popovića to je Gradiška“, objašnjava naš izvor.

Podsjećamo, Majstorovićeva, Popović i Savić uhapšeni su 22. decembra prošle godine zajedno sa službenicima UIO Vladimirom Puzićem, Vladimirom Đurđevićem i Elvisom Džaferagićem.

Oni su uhapšeni zbog sumnje da su tokom 2017. i 2018. godine ucjenjivali vlasnike radnji koje su zaticali u prekršajima, te da su od njih tražili i uzimali mito u zamjenu za blaže postupanje ili nekažnjavanje.

Tužilac Elvira Stanojlović obrazlažući zahtjev za određivanje pritvora protiv uhapšenih navela da je ovo tužilaštvo prikupilo 26 iskaza svjedoka od kojih su najmanje dvadeset oštećeni.

„Kada imate toliko svjedoka od kojih su i osobe starije životne dobi koji nemaju niti jednog razloga da ne govore istinu, onda mislimo da zaista nema sumnje da ti iskazi nisu tačni, odnosno, ne može se sumnjati u tačnost ovih iskaza“, navela je Stanojlović.

Ona je ocijenila da su osumnjičeni u periodu od 2017. do 2020. godine djelovali kao organizovana grupa koju je organizovala i njom rukovodila Majstorovićeva.

„Na taj način, prekoračivši svoja službena ovlaštenja nanijeli su drugima štetu i teže povrijedili prava drugih, te pribavili sebi imovinsku korist koja prelazi 50.000 KM“, rekla je Stanojlovićeva.

Sud BiH odredio je jednomjesečni pritvor Majstorovićevoj, Popoviću i Saviću, dok su Puzić, Đurđević i Džaferagić pušteni na slobodu uz mjere zabrane komuniciranja sa drugim osumnjičenim i svjedocima.

Majstorovićeva, Popović i Savić bili su u pritvoru do 20. januara kada im je ukinuta ta najstrožija mjera i određen kućni pritvor, a sada im je ukinuta i ta mjera i određena mjera zabrane napuštanja mjesta prebivališta uz obavezno javljanje policiji jednom sedmično.

CAPITAL / D. Momić

4 Comments

 1. Врше прогон над веома скромном и поштеном женом.

 2. Obrazlozenje tuzioca o motivims i razlozima za pritvor su vise nego smesni:
  Citat:
  „Kada imate toliko svjedoka od kojih su i osobe starije životne dobi koji nemaju niti jednog razloga da ne govore istinu, onda mislimo da zaista nema sumnje da ti iskazi nisu tačni, odnosno, ne može se sumnjati u tačnost ovih iskaza“, navela je Stanojlović.
  Kraj citata

  Mislim kakve su ovo nebuloze? Ili imate ili nemate dokaze o krivici nego se povodite misljenjem da stariji ljudi nikad nelazu.
  Sudska praksa je medjutim potpuno drugacija( Barem u normalnim drzavama) te nalaze da se u slucaju nejasnoca nepotpunih dokaza i sumnje u iste uvek odlucuje u korist optuzenog. Jer za optuzenog uvek vredi pravilo da je nevin dok mu se nedokaze.
  S takvim tuziocima im necete nikad nista dokazati cak i ako su nesto uradili.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*