Ujdurma na prnjavorski način: Sina “čuvaju” političke veze!?

Školski odbor prnjavorske Srednje škole “Ivo Andrić” danas bi trebalo da raspetlja slučaj radnog mjesta profesor geografije u ovoj školi zbog kojeg se već godinu dana lome koplja!

Naime, kako navodi dobro upućen izvor Pressa, zbog situacije da su na tom radnom mjestu zaposlena dva profesora geografije, pokrenut je postupak za proglašenje tehnološkog viška. Prema njegovim tvrdnjama, nakon bodovanja, Aleksandar Vučanović, sin poginulog borca, imao je ubjedljivo više bodova od Slobodana Savića.

Inače, Slobodan je sin Milenka Savića, penzionisanog pripadnika MUP-a i bivšeg načelnika prnjavorske policije, a danas istaknutog člana SP-a u ovom gradu.

Prekršen pravilnik

Naš izvor kaže da stariji Savić pokušava na sve načine da zadrži sina na ovom radnom mjestu.

– Čak su i pojedini inspektori rada vrbovani da “pomognu” u njegovom naumu. Pored podrške partijskih kolega, vrši se pritisak i na koalicionog partnera SDS, a pominje se čak i izlazak SP-a iz koalicije i rušenje lokalne vlasti – ističe naš sagovornik blizak vladajućoj koaliciji u SO Prnjavor koju čine SDS, SP i DNS.

Ovaj izvor navodi da je jedan od planova da se na današnjem zajedanju školskog odbora, zbog Savićeve žalbe na rješenje o prestanku radnog odnosa u pomenutoj školi, neko od članova odbora “pritisne” da da ostavku i time onemogući otkaz, a rješenje slučaja odgodi na duži period.

Predsjednik Republičke organizacije porodica poginulih i nestalih boraca i zarobljenih civila Nedeljko Mitrović ističe da je upoznat s ovim slučajem te da po svim priloženim činjenicama Vučanović ne bi smio da ostane bez posla.

– Ukoliko bude nekih nepravilnosti, zaštitićemo dijete poginulog borca i imaće na raspolaganju našeg pravnika te pomoć na sve druge zakonite načine. Škola nije privatno preduzeće – kaže Mitrović.

Direktor škole Dragoslav Ninković navodi da je Slobodan Savić zaposlen 2012. godine, za vrijeme direktorskog mandata Suzane Švrake, na mjesto profesora geografije, iako prema pravilniku o vrsti stručne spreme nije bio verifikovan za izvođenje nastave.

– On kao diplomirani geograf-demograf mogao je biti zaposlen samo u institucijama na poslovima iz oblasti demografije i demogeografije, a ne i kao profesor geografije u školi. Ubrzo po njegovom zaposlenju uslijedila je prijava nezadovoljnog kandidata nakon čega je prosvjetna inspekcija utvrdila da je prijava osnovana te naložila školi da to radno mjesto popuni verifikovanim kadrom. Odluku je ubrzo potvrdilo i Ministarstvo prosvjete i kulture RS pa je odluka i sprovedena – ističe Ninković.

Na novom konkursu, primljen je Vučanović, kandidat koji je ispunjavao sve uslove i osvojio najveći broj bodova. Nakon otkaza Savić ulaže žalbu i Osnovni sud u Prnjavoru ga vraća u školu i pored priznanja bivše direktorke da je “svjesno prekršila zakon pravdajući odluku politikom opštine da se primaju kandidati iz Prnjavora”, a koje je u posjedu Pressa.

Savić: Ne vršim politički pritisak!
Milenko Savić, s druge strane, za Press kaže da je običan penzioner i da ne vrši nikakav politički pritisak.
– Moj sin je dobio licencu da može raditi u prosvjeti i zaposlen je u prnjavorskoj srednjoj školi. Nakon tri mjeseca došao je inspektor po narudžbi političkih faktora u Prnjavoru i uklonio ga s posla. On je uložio tužbu i sud je presudio u njegovu korist. Vučanović je do okončanja sudskog spora morao biti primljen na određeno vrijeme, a ne zastalno. Ako moj Slobodan ponovo dobije otkaz, opet će ga sud vratiti na posao i spreman sam da se kladim u pečeno prase! Vučanović je po povratku mog sina morao dobiti otkaz, pa neka taj momak traži pravdu na sudu. Ukoliko Slobodana otpuste, on će stupiti u štrajk glađu i nastaviće dolaziti u školu, pa neka ga policija iznosi napolje – upozorio je Savić te istakao da bi, kada bi bio u mogućnosti, raskinuo i opštinsku koaliciju jer se, kako tvrdi, zakon ne sprovodi kako treba.
S druge strane, u prnjavorskoj školi su nam rekli da prema Zakonu o radu RS u ovom slučaju nije bilo osnova za prijem radnika na određeno. Takođe, kako navode, škola je Vučanovića primila u januaru 2013, a Savićeva tužba je došla deset mjeseci kasnije.

Pripravnički staž

Pošto su na jedno mjesto profesora geografije “dobili” dva radnika, Ninković se obratio ministarstvima prosvjete i rada koja su mu proslijedila mišljenje da se “u ovakvim situacijama pokreće postupak tehnološkog viška”, koji još nije dobio epilog.

Da apsurd bude veći, čitava borba vodi se samo za osam časova, što je daleko ispod norme te Slobodanu Saviću ne donosi ni približnu platu koju je imao kao stalno zaposleni u opštini Prnjavor gdje je zaposlen nakon što je dobio otkaz u školi.

Prema dokumentaciji koju je Press dobio na uvid, Slobodan Savić je nakon završetka PMF-a pripravnički staž obavio u prnjavorskoj OŠ “Nikola Tesla”, iako nije bio verifikovan za izvođenje nastave, a za to je Upravi odbor Zavoda za zapošljavanje RS školi odobrio 5.455,80 KM.

– Politički uticaj Milenka Savića omogućio je njegovom sinu da nezakonito obavi pripravnički staž i stekne uslove za polaganje stručnog ispita. Zatim, iako nekvalifikovan, primljen je u prnjavorsku srednju školu. Nakon otkaza odmah je dobio posao u opštini, a i sudska presuda je veoma diskutabilna – kaže naš sagovornik.

Press RS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*