Udruženje ugostitelja i hotelijera „Horeka“: pregovaraćemo sa Vladom RS o unapređenju mjera

Nedavno osnovano Udruženje ugostitelja i hotelijera „Horeka“ Repubilike Srpske predstavilo se i u Prnjavoru. Na sastanku sa kolegama iz ove opštine razgovarali su o problemima koje muče ovu branšu u posljednja četiri mjeseca, i načinima kako da prevaziđu nedaće izazvane korona virusom.

Obustavljen rad, ograničeno radno vrijeme i ograničen broj gostju drastično su smanjili prihode ugostitelijima i hotelijerima u Republici Srpskoj, koji se danas grčevito bore da održe posao. Pri donošenju ovih epidemioloških mjera, Vlada Republike Srpske nije imala adekvatnog sagovornika iz ove branše i upravo zato je osnovano udruženje “Horeka” Republike Srpske. Poručuju da im je cilj da prije svega, zvaničnicimima Srpske prenesu stvarno stanje na terenu, i da zajedno pregovaraju o unapređenju propisa.

– Do sada je bilo riječi samo o zabranama i onome šta se ne smije raditi, što je stvorilo nekakvu stigmatizaciju stanovnika prema ugostiteljskim objektima. Sa Vladom RS želimo da razgovaramo o tome šta se smije, koje mogućnosti imaju gosti prilikom posjete lokalu. Takođe želimo da na neki način i savjetujemo Vladu, šta bi se moglo poboljšati od propisa, i to bez ugožavnja postojećih mjera, kazao je član Upravnog odbora Udruženja „Horeka“ RS Goran Kurtinović

U udruženju navode da nužno ne traže popuštanje mjera, i da nikako ne žele da ugostitelji ili hotelijeri budu krivi za širenje zaraze. Navode da u prethodnom periodu nije bilo značajnog otpuštanja radnika, zahvaljujući pomoći od Vlade RS, ali da krizno vrijem tek predstoji.

– Dolazi period kada svi traže svoje, radnici i Poreska uprava,  a s druge stane mi vlasnici ugostiteljskih obejekata nemamo profita. To je jedan od razloga što smo osnovali naše udruženje, kazao je Kurtinović.

Kurtinović je naveo da su u prethodna četiri mjeseca hotilijeri najviše oštećeni, jer prkatično nisu imali gostiju zbog zatvorneih granica, policijskog časa i zabrane napuštanja mjesta prebivališta. Prema procjenama, pad prometa u ovoj branši je preko 90 posto.

TV K3

1 Trackback / Pingback

  1. Udruženje ugostitelja i hotelijera „Horeka“: Pregovaraćemo sa Vladom RS o unapređenju mjera

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*