U susret godišnjem koncertu SPKD “Prosvjeta” Prnjavor

Opštinski odbor SPKD ”Prosvjeta” u Prnjavoru, svoj rad obnovio je 1991. godine i od tada neumorno korača naprijed, stvara , uči, i poučava druge o tradiciji, običajima, materijalnom i nematerijalno kulturnom naslijeđu kako srpskoga tako i ostalih naroda koji žive na Balkanu.

Iza njih je još jedna uspješna godina koju će krunisati tradicionalnim godišnjim koncertom koji ovog puta simbolično nosi naziv ”Puče puška”. Oko naše kamere zabilježilo je kako se članovi prnjavorske prosvjete pripremaju za ovu kulturnu manifestaciju.

Članovi SPKD „Prosvjeta“ Prnjavor krenuli su u susret tradicionalnom godišnjem koncertu, koji ove godine simbolično nosi naziv „Puče puška“. Najavljuju bogat dvočasovni program, tokom kojeg će kroz prikaz običaja, igru, pjesmu i glumu prikazati kako je izgledao život jednog prosječnog čovjeka i njegove porodice, sa naših prostora. U skladu s tim, pored čulnog uživanja nude i priliku da se mogo toga nauči i sazna. Poslednjih dana pred sam koncert rade intenzivnije a kako teku pripreme saznali smo od samih učesnika odnosno organizatora.

„Ove godine godišnji koncert je tematski kao i ranijih godina. Ove godine tema je „Puče puška“ gdje pokušavamo kroz običaje, pjesmu, igru, priču da obradimo život prosječnog čovjeka koji je živio na ovim prostorima krenuvši od njegovog rođenja, odrastanja, sklapanja braka, smrti i novog rođenja njegovog naslednika koji opet nastavlja da živi na ovim prostorima“, kaže umjetnički rukovodilac SPKD „Prosvjeta“ Prnjavor, Branko Milišić.

„Vjerujem da će i ove kao i svake godine sala Doma kulture biti mala da primi sve zainteresovane za godišnji koncert. Nažalost dosta naših posjetilaca je prinuđeno da ostanu vani ili da stoje tokom izvođenja a što mi jako cijenimo kod roditelja i ljudi koji vole folklor. Iako je sala Doma kulture mala nikada se ne odlučujemo da pređemo na primjer u dvoranu jer to onda gubi čar scene i godišnjeg koncerta i ne možemo da prikažemo sve ono što treba da se prikaže na sceni u jednoj sportskoj dvorani tako da ipak ostajemo u Domu kulture do izgradnje nekog boljeg i većeg centra“, dodao je Milišić.

Srpsko prosvjetno i kulturno društvo ,,Prosvjeta” osnovano je davne 1902. godine, a Opštinski odbor Prnjavor obnovio je svoj rad 1991. godine i od tada bez prestanka obavljaju svoju funkciju čuvara tradicije. Ovo društvo danas broji više od 400 aktivnih članova.

TV K3

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*