U julu i avgustu 30 uređaja mjeriće brzinu kretanja vozila non-stop

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske sprovodiće tokom jula i avgusta intenzivniju kontrolu saobraćaja u kojoj će biti korišteno 30 sistema za mjerenje brzine tokom 24 časa, rekao je danas načelnik Jedinice policije za bezbjednost saobraćaja Goran Amidžić.

Amidžić je na konferenciji za novinare rekao da je cilj kampanje “Vozi oprezno putuj bezbjedno” da se održi povoljno stanje bezbjednosti saobraćaja i podigne na viši nivo.

“Rad tih uređaja će upravo biti usmjeren na one policijske uprave, odnosno policijske stanice na čijim pordučjima je identifikovano da se u posljednje dvije godine dogodio najveći broj saobraćajnih nezgoda sa smrtni posljedicama”, rekao je Amidžić.

Prema njegovim riječima, najviše nezgoda se dogodilo na području policijskih uprava Banjaluka, Prijedor, Gradiška, Doboj i Bijeljina, dok su najbezbjednije policijske uprave Zvornik i Foča.

Amidžić je istakao da će, osim brzine, akcenat biti stavljen i na kontrolu vozača koji u saobraćaju upravljaju vozilima pod dejstvom alkohola, opojnih droga i drugih nedozvoljenih sredstava.

On je podsjetio da se u julu i avgustu 2018. i 2019. godine dogodilo oko 4.000 nezgoda.

“Za dva mjeseca 2019. godine poginulo je 38 lica, a za prvih šest mjeseci te godine 46. U julu i avgustu 2018. godine poginulo je 40 lica, a za prvih šest mjeseci te godine 48 lica”, rekao je Amidžić.

On je rekao da su najčešći uzroci saobraćajnih nezgoda sa poginulim licima nepropisna i neprilagođena brzina, odnosno 41 odsto.

“Od 120 nezgoda u kojima je neko pogunuo u 2018. godini u 40 nezgoda ili 35 odsto
učesnika je bilo pod dejstvom alkohola. U 2019. godini u 104 nezgode sa smrtnim posljedicama u 38 nezgoda je jedan od učesnika bio pod dejstvom alkohola”, naveo je Amidžić.

On je rekao da je u prvih šest mjeseci ove u odnosu na isti period prošle godine smanjen broj saobraćajnih nezgoda za 15 odsto, kao i broj teško povrijeđenih za 15 odsto, a broj poginulih je smanjen za oko 28 odsto.

Amidžić je rekao da je problem i povećan broj učesnika u saobraćaju pod dejstvoim opojnih droga, te je naglasio da je 2017. godine sakncionisan 171 učesnik.

“U 2018. godini sankcionisano je 340, a 2019. godine 680 učesnika u saobraćaju pod dejstvom opojnih droga”, naveo je Amidžić.

Glavni inspektor policije u Jedinici za bezbjednost saobraćaja Siniša Modić rekao je da su na putevima u Srpskoj u julu i avgustu 2018. i 2019. godine identifikovana opasna mjesta.

“To su putni pravac Prijedor – Banjaluka, dionica Ivanjska – Šargovac gdje je poginulo pet lica, Bijeljina – Pavlovića most, dionica Gojsovac – Bijeljina, Banjaluka – Mrkonjić Grad, dionica Karanovac – Crna Rijeka gdje su poginula tri lica, Modriča – Doboj, na dionici Podnovlje – Šešlije dje su poginula tri lica, Rudanka – Doboj gdje su pognula tri lica i na putu Banjaluka – Teslić, dionica Čelinac – Kotor Varoš, gdje su poginula tri lica”, rekao je Modić.

On je naveo da su po dva lica poginula na dionici puta Rogatica – Ustiprača i na dijelu putnog pravca Bijeljina – Ugljevička Obrijež, te na dijelu puta Srbac – Prnjavor, kao i na dijelu regionalnog puta Čelinac – Teslić, dionica Ukrina – Klupe.

SRNA

13 Comments

 1. Kako mogu da primjetim,moja izjava je ovdje par njih pogodila lično.A li sta cu vam ja kad morate biti dole i raditi za nekoliko ojra,samo se satnice dignu kad mi dodjemo,ali eto hvala bogu nema ni to vise.pa bice i manje da se ide u trgovinu,a nece biti ni za kiselu a kamoli za jogurt.

 2. Baustelac, zasto lazes sebe ako moras nas. I sam znas da ces do nove godine vec biti ovde,, dole ” kako vi kazete. Ponasas se kao dijete kome ne daju da jede sladoled pa pocne da prijeti da nece vise nista jesti. I to potraje dok ne ogladni.. Na nasu nesrecu eto tebe za 6 mjeseci da iskalis svoje frustracije zaradjene u mladosti…

 3. Baustelac priberi se..U pravu je sve i jedna drzava koja sprovodi takve mjere bezbjednosti,a pogotovo naša,jer nije lijepo kada sjedis u kući ili dvorištu i čuješ ili vidiš kako vozila projure i 200km/h.Ovo se odnosi na sve nas koji dodjemo u rodni kraj na godišnji odmor.Zbog takvih kao što si ti osobe koje žive u Bih i RS nas gledaju poprijeko.

 4. Baustelac, nisi bas kompetentan komentarisati.
  Cuj budale, otisao u EU da radi pa svojeta tu istu drzavu pa pljuje po svojoj. Oooo zemljo otvori se

 5. Joj koliko su ovi robovi iz vana umisljeni da RS bez njih ne bi funkcionisala. Gdje god neko naplacivanje, kaze hoce od njih uzmu se pare! Pa mater vam jeb*em ko trosi pare ovdje po marketima, placa racune, placa kazne i sve obaveze kada nema vas? Najgori slucaj. Covjek kupuje svaki dan stvari u Metalexu i dosao na kasu, nosi hljeb i kiselu, dosla neka natapetirana podrumarka iz Beča, kaze njemu mogli bi vi mene pustiti, ja imam puna kolica, uzela sam za 400 ojra! Kaze njoj gospodin, gospodjo ja ovdje dolazim svaki dan, vi dodjete jednom godisnje. Samo pogleda u zemlju, nije vise rijeci. Hvala Bogu ima dijaspora da takav sljam ode, eto im Eu neka ih ona trpi. Nek se gone u pm. Radite godinu dana da zivite 15 dana kao mi ovdje..

 6. Nije problem ,onaj ko poštuje ograničenje netreba da brine.A treba malo ostrije po dzepu za one koje ne poštuju nikakva pravila.Manje će biti i nezgoda i poginulih…

 7. misle doce baustelci,pa da im mogu naplacivati kazne,e pa nema dolaska dole nebrinite se,nedaju baustelci vise para niti misle dolatiti ,neka vlast pokaze koliko je sposobna voditi ekonomiju,bez inostranih doznaka i kredita.Pa ste se razbacivali i krali, kad ste znali da nam zabranite ulaz za vrijeme takozvane pandemije,sad mi vracamo milo za drago,pa se razbacujete sad i pokazite vasu sposobnost,svi imate diplome doktora ekonomije,prcccc nema vise

  • Bsustelac drz se lopate u ne dolazi molim te. Ali doces ti ipak, moras se osisati,popraviti zubice,moras pokazat u svom selu svoja kolesa sa stranim tablama,pokazati svoju sarenu nakaradnu garderobu, i jos stosta sto je svojstveno tebi i takvima kao ti. Ne bi ti al nemas kud jbg. Moras u svoje selo,jace je to tebe.

   • Ja neznam samo sto ste napali na baustelca a covjek je samo realan. Znam ja, voljeli bi i vi u dijasporu al’jbg nece ni dijaspora vise svasta…

 8. Tako je SNSDova vlast brine o bezbjednosti naših građana! A i kružni tok se djelom finansira iz tih srestava, naprijed Darko! Pokazao si koliko su potapajući stubići povećali bezbjednost, a sada još jedan kružni tok. Za tvog mandata otvoriše se 2 kružna toka a za vrijeme veterinara jedva da otvoriše Auto put.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*