Trudnice u Prnjavoru i Derventi porađaju samo kad je hitno

Iako nisu zatvorili porodilište, u Prnjavoru na svijet dolazi novorođenčad samo u hitnim slučajevima, dok ostale trudnice na porođaj odlaze u veće regionalne centre.

Potvrdila je to za “Glas Srpske” direktorica prnjavorskog Doma zdravlja Svetlana Malić, naglasivši da i dalje insistiraju na izmjeni pravilnika koji je prije nepune dvije godine doveo u pitanje opstanak porodilišta u Prnjavoru i Derventi.

Prema tom pravilniku, za funkcionisanje porodilišta neophodno je postojanje operacionih sala, savremene opreme i anesteziologa, a sve s ciljem što veće bezbjednosti porodilja i beba, što porodilišta u pomenutim opštinama nisu imala.

– Pisali smo Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS i tražili prolongiranje nekih rokova da bismo našli najbolju opciju za opstanak porodilišta. Mislim da nam je to svima sada veoma važno, ako uzmemo u obzir činjenicu da se Srpska bori za opstanak nataliteta – rekla je Malićeva.

Dodala je da trudnice zbrinjavaju samo kada je porod već počeo i kada je rizično po majku i bebu da ih šalju u Banjaluku ili druge velike centre.

– U prosjeku se dese jedan do dva hitna slučaja mjesečno – istakla je ona i podsjetila da porodilište u ovoj lokalnoj zajednici postoji još iz vremena Austrougarske.

Na porodilište u Derventi stavljen je katanac 31. oktobra prošle godine, s obzirom na to da nisu uspjeli ispuniti propisane uslove, a nisu željeli da dovode u opasnost porodilje i novorođenčad.
Rukovodstvo derventskog Doma zdravlja se tada sa opštinom dogovorilo da odškoluju anesteziologa, međutim, nedavno su odustali od toga.

– Odustali smo od toga jer ukoliko na snazi ostane ovaj pravilnik nama jedan anesteziolog ne znači ništa.

Specijalizaciju anesteziologa preuzeće Univerzitetski klinički centar RS.

Trenutno nam je potrebniji pedijatar, tako da smo jednu mladu doktoricu poslali na specijalizaciju iz te oblasti, jer bi dvije doktorice koje rade trebalo da idu u penziju za koju godinu – rekao je direktor Doma zdravlja u Derventi Mirko Šaran.

Podsjetio je da se u porodilištu u toj opštini ranije rađalo i do 160mališana godišnje.

Zbog zatvaranja porodilišta u Derventi krajem prošle godine bili su prinuđeni da trudnicu porode u Službi hitne pomoći, jer nije bilo vremena da stigne do najbliže bolnice.
Republika Srpska ima devet bolničkih porodilišta i jedno u Univerzitetskom kliničkom centru RS u Banjaluci.

Porodilišta u Derventi i Prnjavoru funkcionisala su u okviru primarne zdravstvene zaštite.

Zaposleni

Svetlana Malić je istakla da niko od medicinskog osoblja koje je ranije radilo u porodilištu nije i neće ostati bez posla.

– Svi ljekari rade i dalje u ginekološkim ambulantama, nastavljamo taj dio posla, tako da nijedno radno mjesto nije dovedeno u pitanje – rekla je Malićeva.

Milijana Latinović – Glas Srpske

3 Comments

  1. Zaboravih reci.Izjava direktorice je da se mjesecno obave jedna-dvije intervencije,a svaki mjesec se objavi koliko je beba rodjeno,a u septembru ih je bilo 5.Strasno!!

  2. Nista od ovoga sto prica doticna direktorica nije istina.Kao trudnica znam da se porodi normalno obavljaju u Prnjavoru jer i sama iscekujem porod tu.A da je u pitanju bilo sta hitno ili neka komplikacija osoblje nebi moglo pruzit apsolutno nikakvu pomoc jer nemaju uslove za to.Prestanite lagat ovaj ispaceni narod i mazat nam oci jer ljudi nisu slijepi!!!

  3. Nije istina sto kaze direktorica.Kod moje supruge je bilo hitno pa su rekli da idemo u Banja Luku svojim prijevozom a ne hitnom posto nije za njih hitan slucaj.Nazalost dijete je preminulo a supruga za dlaku ostala ziva.Jos su nakon toga na moje zalbe odgovorili da nije do njih i jos sam ministar da sam kasno ulozio zalbu(bivsi mimistar krmak),namjerno pisem malim ministar posto za mene vecu vrijednost predstavlja obican covjek.Nek im je na dusu ko je tada radio a ima onaj gore,kad tad stigne.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*