Troje korisnika potpisalo ugovore o dodjeli grant sredstava za pokretanje vlastitog biznisa

U prostorijama Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske/Biro Prnjavor, prošle sedmice troje korisnika potpisalo je ugovore o dodjeli grant sredstava za pokretanje vlastitog posla.

Ugovore su potpisale tri nezaposlene osobe iz Prnjavora, koje su tokom decembra 2022. i januara 2023. uspješno završile obuku za pokretanje vlastitog posla i pripremile biznis planove koji su najbolje ocijenjeni.

Grantovi u visini do 6000 KM će biti iskorišteni za pokretanje vlastitog posla, a jedna od osoba koja će dobiti grant sredstva je Samanta Rover, koja planira da pokrene preduzeće koje će pružati fizioterapeutske usluge.

“Sudjelovanje u obuci za samozapošljavanje mi je bilo korisno, jer sam naučila napraviti biznis plan, izračunati sve potrebne troškove, prihode, amortizacije i ostale poslovne procjene i tako dobiti realnu sliku uspješnosti moje poslovne ideje. Takođe, ukazano mi je na detalje i pojedinosti kojih nisam bila svjesna. Mislim da je to izuzetno važno, jer se većina nas koji imamo želju i volju za samozapošljavanjem suoči sa strahom od neuspjeha, a na ovoj edukaciji dobijete alat pomoću kojeg možete uvidjeti realnu sliku vaše poslovne ideje i prije samog početka znati kolike su stvarne šanse da je ostvarite”, rekla je Rover.

Ona je preporučila svim osobama sa realnim idejama i ciljevima da se okušaju već u idućem natječaju za dodjelu poticaja.

Program savjetodavne i finansijske podrške razvoju poslovanja se provodi u okviru projekta Održivo partnerstvo za zapošljavanje, koji je finansiran od strane Evropske unije, a provodi se u okviru druge faze projekta Podrška Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II (LEP II), koji implementira Međunarodna organizacija rada u BiH.

Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Prnjavor je jedno od 20 partnerstava uspostavljenih u BiH u okviru projekta “Podrška Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II” (LEP II), kojeg Evropska unija finansira s 4 miliona evra, a provodi Međunarodna organizacija rada (MOR). Ovaj projekat ima za cilj da kroz lokalna partnerstva za zapošljavanje doprinese poboljšanju zapošljavanja u lokalnim zajednicama i unaprijedi vještine i prilike za zapošljavanje osoba u nepovoljnom položaju na tržištu rada. Za više informacija o projektu LEP II posjetite www.partnerstvo.ba

opstinaprnjavor.net

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*