Treća nagrada Panonskog dječijeg grada prnjavorskom osnovcu

Foto: SRNA

Mladi prnjavorski pjesnik Luka Peulić, učenik petog razreda Osnovne škole “Branko Ćopić”, dobitnik je treće nagrade za pjesmu “Na krilima djetinjstva” koju je osvojio u Dječijem panonskom gradu kod Bačke Topole.

Pjesma talentovanog dječaka iz Prnjavora osvojila je treću nagradu među 3.000 radova prispjelih na konkurs Panonskog dječijeg grada u okviru festivala, održanog 10. i 11. maja, na kojem su se djeca iz regiona družila sa najpoznatijim dječijim piscima, pjesnicima, kompozitorima.

“Srećan sam što se moje ime našlo u zborniku dječijih radova Panonskog dječijeg grada. Želja mi je da jednog dana budem poznati pisac, da napišem knjigu koja za sada ima tri `stranice` odnosno pjesme – `Na krilima djetinjstva`, `Da imam olovku koja sama piše` i `Da sam ja učitelj`”, ispričao je ovaj dvanaestogodišnji dječak Srni.

Фотографија корисника Tamara Stojanović
Foto: SRNA

Prema njegovim riječima, voli da piše o djetinjstvu, prirodi, ali i nekim nestvarnim događajima, likovima.

On ističe da je srećan i kada ima priliku da svoj rad predstavi drugima, pa je nedavno, prilikom posjete školi pisaca Todeta Nikoletića, Gorana Novakova i Dušana Pop Đurđeva, imao priliku da pred književnicima i drugim učenicima pročita nagrađenu pjesmu o djetinjstvu.

U okviru ovog majskog festivala u Dječijem panonskom gradu organizovane su mnogobrojne radionice, nadmetanja u pjevanju, igranju, crtanju, recitovanju, glumi.

Tode Nikoletić, koji je umjetnički direktor Festivala u Panoniji, kaže da je Lukina nagrada veliki uspjeh i za školu, ali i region.

“To je uspeh, jer biti rame uz rame sa najpoznatijim piscima sa Balkana nije mala stvar. Zahvalio bih školi što učestvuje na konkursima, vodi računa o talentima, da decu treba naučiti osnovama kulture ali im uvek dati šansu da istraže sebe, da u sebi pronađu skrivenog genija”, rekao je Nikoletić Srni.

Bibliotekarka Brankica Radonjić, koja je prva primijetila Lukin talenat za pisanje pjesama, kaže da je Luka jedan od učesnika pjesničke radionice koju je organizovala školska biblioteka da bi prepoznali djecu koja imaju sklonosti ka pisanju i sa njima radili.

Фотографија корисника Tamara Stojanović
Foto: SRNA

Ona je istakla da su Lukine pjesme pokazale neobičnu zrelost za taj uzrast, ne samo kada je riječ o temi, nego o vještini slaganja stihova, koja se ne može naučiti.

“To je negdje u sluhu djeteta ili ima smisao za poetiku jezika ili nema, a Luka itekako ima. Ako nastavi ovim stazama vidim ga kao budućeg ozbiljnog pisca, mladog stvaraoca”, rekla je Radonjićeva.

Luka Peulić je nedavno dobio i novu školsku nagradu. Na konkursu povodom obilježavanja Dana škole žiri je njegovu pjesmu “Da sam ja učitelj, da sam ja nastavnik” proglasio kao najbolju od 22 pristigla rada.

SRNA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*