Tradicionalno nalaganje badnjaka u porti hrama Svetog velikomučenika Georgija u Prnjavoru (FOTO)

Tradicionalnom sječom Badnjaka, i Prnjavorčani su počeli proslavljanje Badnjeg jutra i Badnjeg dana uoči Božića, velikog hrišćanskog praznika. Po tradiciji, ulicama Prnjavora provezen je i centralni badnjak, koji je krenuo sa ergele „Vučijak“. A, ispred hrama Svetog velikomučenika Georgija u Prnjavoru badnjak je svečano dočekan tačno u podne. U portu ovog hrama dovezeni su i badnjaci iz Babanovaca i Maćinog brda, koji su potom osveštani i naloženi.

Kako pravoslavna tradicija nalaže, od ranih jutarnjih sati veliki broj pravoslavaca iz Prnjavora poranio je, kako bi prije svitanja usjekao badnjak. U prazničnom raspoloženju, mještani su se nešto prije devet časova, okupili na ergeli „Vučijak“, odakle već tradicionalno kreće centralni gradski badnjak. Vožnju badnjaka organizovali su kao i njihovi preci, dva konja vukla su kola, iako je ovaj način voženja badnjaka sve rjeđi, a badnjak se i u selima najčešće vozi traktorima. Organizator centralnog badnjaka je i ove godine Petar Radošević.

“Ovo je sada trideset treći badnjak na našoj opštini od vladavine komunizma. Jubilarna godina, jer je Isus živio 33 godine. Zato i ja kao organizator i najstariji među vođama badnjaka, mislim danas da završim sa tim, da preuzmu mladi, a mi stari, moralna podrška samo”, rekao je Petar Radošević, organizator centralnog badnjaka.

 

Nakon nekog vremena, uz zvuk sirena, konji, automobili okićeni grančicom suvog hrasta ili zastavom koja vijori iz vozila. Kolona kreće u obilazak grada i prigradskih naselja, a narod je pokazao da mu je gostoprimstvo jača strana, pa je kolona sa badnjakom domaćinski dočekivana, sve uz rakiju, kuvano vino i dobru hranu. Posebno su lijepo dočekani u Budisavskoj ulici.

Nakon otprilike tri sata, sve ulice su obiđene, a u portu hrama Svetog velikomučenika Georgija u Prnjavoru dovezena su tri badnjaka – iz Babanovaca, Maćinog brda i centralni badnjak, sa ergele „Vučijak“. U prisustvu velikog broja vjernika, badnjaci su najprije osvještani. Potom je uslijedilo tradicionalno paljenje badnjaka.

Protojerej-stavrofor Duško Drinić, arhijerejski namjesnik prnjavorski, rekao je da je doček badnjaka uvod u praznik Hristovog rođenja, kao praznika mira i radosti. Običaji nam, kaže ne smiju biti u prvom planu, nego Gospod Isus Hristos i naša vjera.

“Običaji su nešto što treba to da proprate. Primijetno je da se u našem narodu, u mnogim mjestima pridaje veća važnost običajima, nego samoj suštini vjere. Primjera radi, danas smo imali svetu liturgiju, sutra naravno, služićemo svetu liturgiju. U ovim danima Božićnog posta, najvažnije je bilo da naši vjernici poste , da se redovno ispovijedaju i da tako pristupaju svetoj tajnoj pričešća, da se izmirimo sa svojim bližnjima, sa komšijama, to je ono što je suština naše vjere i što bogomladenac Hristos od nas traži. Kod nas, nekako češće preovladava taj običajni dio, a ovaj suštinski se nekako stavlja po strani. Pa evo, moja poruka da nam taj vjerski dio, vjera naša bude na prvom mjestu, to jeste sam naš spasitelj Gospod Isus Hristos, koji je na prvom mjestu, a sve drugo je na mnogo manje bitno, od ove suštine samoga Gospoda”, poručio je protojerej-stavrofor Duško Drinić, arhijerejski namjesnk prnjavorski.

Već po tradiciji, sa vjernim narodom bio je i prvi čovjek Prnjavora Darko Tomaš. Za najmlađe sugrađane, na Badnji dan, u hramu Svetog velikomučenika Georgija upriličeno je i tradicionalno pijukanje. Na Božićno jutro uranak počinje u 5.00 časova.

Izvor: TV K3

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*