TOMAŠ PRIJETI PENALIMA Kasni rekonstrukcija infrastrukture u Prnjavoru

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

Odgovarajući na primjedbe više odbornika u Skupštini opštine Prnjavor zbog kašnjenja završetka rekonstrukcije infrastrukture u Ulici Vida Nježića, Darko Tomaš, načelnik ove opštine, najavio je sankcije prema izvođaču radova.

Radi se o preduzeću “MG Mind” iz Mrkonjić Grada kojem su povjereni važni infrastrukturi radovi u Prnjavoru, opštini koja je u posljednjih nekoliko godina postala veliko gradilište.

– Ugovorom sa izvođačem radova precizirani su “penali” za svaki dan kašnjenja u iznosu 0,03 odsto. To je nešto više od 300 KM po danu kašnjenja. Očekujemo izvještaj nadzornog organa, a za sve što bude preko ugovorenih 120 radnih dana biće obračunato izvođaču radova kao “penali” – pojasnio je Tomaš.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

Ukupna vrijednost ove investicije je 1.030.000 KM. Ulica treba da bude rekonstruisana u dužini od kilometra, što podrazumijeva izgradnju trotoara, rasvjete, oborinskih odvoda, rekonstrukciju vodovodne i kanalizacione mreže. Ova ulica se nalazi u nižoj zoni grada i veoma je značajna za rekonstrukciju gradske vodovodne i kanalizacione mreže.

Građani Prnjavora kažu da nekoliko godina s velikim nestrpljenjem čekaju rekonstrukciju Ulice Vida Nježića ali smatraju da je kašnjenje velikim dijelom opravdano zbog lošeg vremena. Ipak su uvjereni da će radovi uskoro biti završeni, a Prnjavor dobiti moderan izgled.

Prnjavorski načelnik podsjeća da je ova opština prošle godine učestvovala u MEG projektu koji se odnosi na poboljšanje opštinskog sistema upravljanja razvojem, te usluga u okolišnim i ekonomskim sektorima, na osnovu čega je od UNDP-a i švajcarske Vlade dobila 250.000 KM. Ovaj novac iskorišten je za izgradnja kanalizacione mreže u Ulici Vida Nježića.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

– Od svih opština iz BiH koje učestvuju u ovom projektu Prnjavor je na drugom mjestu po nivou realizovanih zahtjeva. Ove godine konkurisali smo projektom izgradnje vodovodne mreže za poslovnu zonu Vijaka – rekao je Darko Tomaš.

Opština Prnjavor je prošle godine započela proces BFC sertifikacije, koji su odnosi na povoljno poslovno okruženje.

U lokalnoj upravi najavljen je i skorašnji početak izgradnje Vatrogasnog doma za šta je novac obezbijeđen u budžetu Prnjavora. Ovdje su takođe najavili gradnju kružnog toka na Vijaci. Uslov je okončanje procedure u oblasti imovinskih odnosa. Javno preduzeće “Putevi Republike Srpske” su već izabrali izvođača radova, a potpisan je ugovor o izgradnji. Na nedavnom skupštinskom zasijedanju konstatovano je da je u 2018. godini ostvaren najveći udio investicija kroz različite infrastrukturne projekte u iznosu od oko 4,1 miliona KM kao i suficit od 88.000 KM.

Aleksandar Njegomirović, načelnik opštinskog Odjeljenja za finansije kaže da je prošle godine ostvaren najveći udio investicija kroz različite infrastrukturne projekte u iznosu od oko 4,1 miliona KM, kao i suficit od 88.000 KM. Njegomirović kaže da je Prnjavor među malobrojnim opštinama koja nema neizmirenih, odnosno prenesenih obaveza iz prethodnog perioda.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš kaže da je prošlogodišnji budžet bio razvojni, a da je najveći dio ostvarenih investicija realizovan uz pomoć Vlade Republike Srpske.

– Prošle godine naš budžet bio je razvojni, investicije od 4,1 milion KM su rijetkost u posljednjih petnaest godina. Zahvalnost zbog toga dugujemo Vladi RS, jer je najveći dio tih investicija pomoć Vlade RS opštini Prnjavor. Uvjeren sam da će takva praksa biti nastavljena i ove godine – naglasio je načelnik Tomaš.

Slaviša Jenjić, predsjednik Kluba odbornika SDS, osporava tvrdnje o investicionim uspjesima u prošloj godini koje su iznijeli opštinski čelnici.

– To je bila izborna godina, različite donacije od Vlade Srbije, republičke vlasti i drugih. Toga u ovoj godini nema – kategoričan je Jenjić.

Zapušten put

Put Prnjavor – Čelinac je godinama u veoma lošem stanju, a na pojedinim dionicama neprohodan u vrijeme kiše i drugih nepogoda.

Na taj problem ukazao je odbornik Slaviša Jenjić insistirajući na rekonstrukciji dionice od 7 kilometara koja povezuje dvije susjedne opštine.

Srpskainfo – Milan Pilipović

21 Comments

 1. Da se i ja ukljucim u komentare.
  Ko ce nadoknaditi stetu ljudima koji im je glavni izvor primanja u ulici Vida Njezica (mislim na buvljak)u poslednju godinu dana?
  A da ne pricam o mojoj nervozi zbog tih radova kojima nema kraja posto moram svaki dan da bih stigo u grad razmisljati kojim putem da idem.Nije mi jasna ni organizacija posla.Zar se mora za svaki polozeni kabal ili cijev da se kopa i zagrce kanal?Halo ljudi, ako ne znate, sto ne pitate one koji znaju.?Nije sramota pitati.Sramota je ovakva haljkavost.Lijepo je imati lijepo uredjenu ulicu,stim se slazem,ali trebali bi odgovorni spasiti nerve mjestana iz te i
  prikljucnih ulica.Molim vas ne hvalite se u 21.vijeku kako smo nesto veliko postigli.Ma to je trebalo jos davno,davno da imamo……..

 2. Ne opravdavani postupak načelnika ali stvarno i vas nekolicina nezadovoljnih sto samo pisete nebuloze ako ste svi sposobni izadjite ispred Opstine pa izrazite nezadovoljstvo
  Skupite pa tražite ostavku načelnika i skupštine

  • По Закону начелника може да смјени само Скупштина ако покрене опозив начелника па онда референдум. Тако да нам остају само коментари 😉 Јефтиније и интересантније него гањати закон.

 3. Када се само прочита назив докторске дисертације “јунака“ наше приче, јасно је чак и свим средњешколцима у чијим се рукама налази општина Прњавор, какав је њен економски развој и нека ближа извјеснија будућност. Да се подсјетимо: Докторска дисертација је завршни део студијског програма докторских студија и представља самостални и оригинални научно-истраживачки рад кандидата у одговарајућој научној области или више научних области. Такав докторант би логично требао бити експерт у некој области друштвене дјелатности и требао би да допринесе друштвеном или економском развоју једне средине, ентитета, државе, па чак и човјечанства! Али, авај – све се изокренуло, наопачке, на моју душу!

  Неки коментатор је прије два-три мјесеца лијепо описао учинак начелника, када је констатовао (према сјећању): “да таквог неспособњаковића нити је било, нити ће бити за следећих 50 година”!
  Ништа ново, само је дотични прозрео закулисну игру и то фокусирао на локалном “политичко-економском експерту” либералног неокапитализма, који нас свакодневно убјеђује како нам је добро, како живимо добро, како нам је економски раст највиши у окружењу, региону и васцијелом дуњалуку – само, само ми то обични смртиници не запажамо, не осјећамо и не цијенимо довољно, незахвалници једни!
  По методологији, коју је свијету написано и оставито Џон Перкинс, у свом дјелу ” Исповјест економског убице”, каже се: “Организовано, та група људи “пуцајући” из својих “реформи” убиће сваки облик националног економског живота, затрети и најмањи траг економске самосталности и установити пљачкашку расподјелу националног богатства, која ће становништво претворити у радно робље корпоративног капитала”.
  Зашто се онда чудимо једном општем хаосу, јавашлуку и неодговорности оних који се возе у прескупим аутима, који уживају у многим привилегијама, који су вјерни јуришници своје партије, који нас тако немилосрдно задужују, стичу станове и некретнине почев од Бањалуке, до Београда, Будве и Беча, и који, гле чуда – низашто не одговарају! За такве одавно постоји назив – политички идиоти и економске убице. Више детаља и сазнања и овима и њима сличним у јавним иступањима Бранка Драгаша, др Миодрага Зеца, проф. др Алексе Милојевића, проф. Данице Поповић, Небојше Катића, проф. Николе Алексића, др Драгана Петровића и многих, многих других.

  А вријеме пролази… пут Словеније, Аустрије и Њемачке спрема се преостало „народно стадо“, које не види, не осјећа и не поштује свакодневно пласиране бајке наших „визионара“ и „усрећитеља“! Бјеже чак и они који имају плате изнад просјека и налазе се на државним „јаслама“! Јер, резонују – питање је да ли ће се погодна прилика указати неки други пут…

  • Sve potpisujem.Kada je spomenuo penale mnogi su shvatili da su to jedanaestervi ili sedmerci.Mislim da je i sam gradonacelnik tako mislio.Znam da je covjek skolovan,ali ne koristi znanje nego igra u losem timu.A navijaci i slijepi i gluhi i ono najgore glupi.

 4. Sine Pinokio ti nastavio po starome! Nos ce ti porasti a glasa vise dobiti neceš!

 5. Ovi pokušaji kvazinačelnika da opravda svoj nerad i nesposobnost su stvarno smiješni.
  Mjesecima molimo radnike da nam kažu zašto ne rade i zašto živimo kao u ratnoj zoni. Kada su nam odgovarali da pitamo načelnika, mislili smo da nas prave budalama.
  Sad vidimo da nas narcis pravi budalama.
  Da se nije komšija drznuo i napisao to što je napisao, još uvijek se ne bi ništa pokrenulo. Svaka mu čast! Odavno nam govori da je načelnik jedan naduvani balon.
  Sada nas kažnjavaju na nove načine. Postavljaju ivičnjake u kanale i jedva se mogu prekoračiti.
  Ali neka, proći će i ovo. Proći će i tvoje načelniče!

 6. Darkiću, baš tebe briga za nas i naše probleme!
  Stalo ti je samo do toga kako da nahraniš svoju sujetu i kako ćeš ispasti na nekoj novoj slici.
  Vrati se u svoju BL i ganjaj tamošnje starlete!

 7. Gospodin načelnik prijeti penalima ali nije precizirao kojim, sedmercima ili jedanaestercima.Opravdanje tipa loši vremenski uslovi su tragikomični.Radovi su počeli sredinom avgusta, a sjetite se samo lijepog vremena u oktombru, novembru i decembru.Preskočimo Sveti januar i sjetimo seOvakve idealnih vremenskih uslova u februaru i martu, a i do polovine aprila.Ovakve šuplje priče i opravdanja mogu proći još samo u dječijim vrtićima.

 8. Molim samo nacelnika da svije gradnane koji ovo citaju ne smatra toliko glupim,, jasno je kao dan da je ovaj clanak narucen a u njemu nista receno nije. Narod i firme koje se nalaze u ulici V. Njezica je pretrpio najvecu stetu, to sto se hvalite da ce prnjavor biti moderan zato sto ce u 21 vijeku imati trotoar i rasvjetu je jedna obicna urnebesna komedija

 9. Prvo treba razgraniciti sta to znaci 120 radnih dana i od kad do kad je to,po svemu sto sam vidio je to nemoguce precizirati,pocetak radova ne znaci automatski pocetak brojanja,radni dan ne znaci radni dan nego koliko dana ce se raditi sto nas ne treba zanimati,ovakvi ugovori se obicno preciziraju datumom ,recimom 01.01.2019- 01.09.2019 ili tako nesto sto ovdje nije slucaj,pa tako ova smijurija moze trajati vjecno.Druga stvar ove izjave Tomasa,bolje je da cuti,vise bi rekao nego ovako,gradjani navodno rekli da su svjesni da zbog vremenskih uslova nisu mogli da rade,pa uslovi su idealni ili je mozda pao snijeg od dva Metra pa da ne razgrcu i koji gradjani jel neko iz te ulice to rekao ili neko ko je blizak njemu,oba su gradjani samo su im interesi razliciti pa se tu ostavlja mjesto za sumnju..Ova sjednica je bila jos jedna prezentacija SNSDa i velikog vodje,dali su nam milione,malo sutra,gdje su ,imamo ih samo na papiru ja ich nisam vidio,u stvari lazem,vidim ih jer se neki vec voze novijim autima nego tada.

 10. Nacelnik opet pokusava narucenim clankom da se izvuce, nadam se narode da ce te ns godinu biti pametniji pa da ce te izabrati nekog pametnijeg,postenijeg i nekog ko nije iz BL kao sadasnji nacelnik i koga boli briga i za Prnjavorom i Prnjavorcanima.

 11. kako radnici da stignu uraditi kada DRAŽAN fasada MIKIČ opstruiše radove…………prodaje ćevape radnicima,……… a oni mu razgrću pijesak oko kuće ……….. merhaba

 12. 1.030.000 KM, za rekonstrukciju JEDNOG kilometra ulice?! Nisam ekspert ali toliko ne kosta ni u CH! A tek kad se uporedi nivo cijena? Gdje su te sve pare, u cijim privatnim dzepovima su zavrsile?

 13. Pisao sam neki dan da se dole neradi skoro nista.Ljudi su stajali pola dana oko sahta i nisu nista pipnuli i onda dosli na pivu momci u Glaz.To je neka salabajzarska firma,neznam ko im daje poslove.Cuj penali 300 maraka dnevno,to je nista netreba im pola isplatiti da se nauce pameti.

 14. Ако је цијена инвестиције 1.030.000 KM а за сваки пређени дан преко ових 120 радних дана иде 0,03 одсто од цијене инвестиције. Онда један дан пенала дође тачно 309 КМ.

  Што је смјешна цифра за милионски износ.

  Овдје су они који су састављали Уговор дали “доста” простора извођачу.

  Мене интересује, колико је до сада дана прешло преко тих 120 радних дана, ако узмемо у обзир да је уговор о реконструкцији улице потписан у јулу прошле године?

  Рецимо да мјесец са суботама има нека 24 радна дана дође један мјесец пенала око 7416 KM. Што је смјешна цифра ако се зна колико дневно имају сви привредници губитке због затворене улице?!

  Искрено, све ми еј то јако чудно и сумњиво. Као пенал на ивици шеснаестерца 😉

 15. Dragi naš načelnik od riječi!
  Još jedan naručeni članak da se pokuša izvaditi za sav svoj nerad. Prije par dana se kao hvali tim radovima, a sada se kao žali. Jadan si ti i jadni smo mi sa tobom. Kakav sam glupan ispao zato što sam okupio ljude u svojoj kući da bi ti mogao da dođeš i ispričaš bajke. Sad mi se komšije smiju.

 16. On “prijeti” a vi mu se,Prnjavorčani, zahvalite na izborima, opet glasajte za njega. Fuj.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*