Tomaš: Krupnim koracima nastavljamo razvoj opštine Prnjavor

Budžet opštine Prnjavor za 2023. godinu u iznosu od 27.920.000 KM usvojen je prije nego što to zahtijeva budžetski kalendar, što je ovu opštinu svrstao među prve lokalne zajednice koje su usvojile budžet za godinu koja je pred nama.

Budžet će u sledećoj godini garantovati razvojnu komponentu, jer je za investicije planirano oko 3 miliona KM. Od važnijih investicija, načelnik opštine Prnjavor, Darko Tomaš, istakao je gradnju novih ulica u Prnjavoru, rekonstrukciju već postojećih, kao i gradnju vodovodne mreže za mjesne zajednice Štrpce i Potočane.

„Neke investicije započete su u 2022. godini, ali nisu završene i biće svakako nastavljene u narednoj godini. Ono što ćemo nastaviti je i rješavanje vodosnbdijevanja drugih mjesnih zajednica, a kada govorimo o ruralnoj infrastrukturi, znamo da je ljudima najvažnija putna infrastruktura, pa će i asfaltiranje lokalne putne mreže, osim vodovoda, biti prioritet.

Tomaš je napomenuo da u budžetu za 2023. godinu ima preko 4.100.000 KM izdvojenih za Centar za socijalni rad i preko 6.100.000 KM JU Dom zdravlja Prnjavor.

„Činjenica je da ćemo nastaviti podršku i mladim ljudima sa područja naše opštine, kroz subvenciju prevoza, nabavku udžbenika i druge vidove podrške, a ove godine je 100.000 KM predviđeno i za legalizaciju objekata raseljenih lica, te će biti riješen i ovaj problem“.

Tomaš je napomenuo da su u dijelu Poslovne zone „Vijaka“ za sledeću godinu već potpisani ugovori u vrijednosti preko 50.000.000 KM. “Privreda Prnjavora razvija se uzlaznom putanjom. Navešću podatak da je u prošloj, u odnosu na pretprošlu godinu, rast prihoda privrednika bio preko 300 milona KM, a u ovoj godini očekujem da taj rast bude još veći. Ovih dana razgovarao sam sa svjetski renomiranom firmom i vjerujem da smo već uspjeli postići dogovor i da će u sledećoj godini biti investicije koje će iznositi preko 50 miliona evra. Prnjavor će, siguran sam, nastaviti krupnim koracima naprijed ka razvoju, što će biti itekako vidljivo svim dobronamjernim ljudima”.

Gradnja saobraćajnice u Poslovnoj zoni „Vijaka“

Za kompletnu izgradnju saobraćajnice na području poslovne zone „Vijaka“, kako je predviđeno projektom, širine 16 metara, koja pored kolovoznih traka, obuhvata i pješačke staze i staze za bicikliste, zelenu površinu i slično, biće neophodno oko 4,5 miliona KM, istakao je načelnik opštine Prnjavor. „Mi smo ove godine izdvojili blizu 900.000 KM i trenutno se to realizuje na terenu. Za povezivanje ovog puta sa Autoputem „9. januar“ neophodna je i izgradnja kružnog toka koji košta 2 miliona i 600 hiljada KM i ja očekujem ovdje pomoć i podršku republičkih vlasti, jer ovo nije važna stvar samo za opštinu Prnjavor, nego i za cijelu republiku“.

Tomaš je napomenuo da su u završnoj fazi i radovi na ulici kod takozvanih boračkih zgrada, za šta je Vlada RS obezbijedila 377.000 KM. „Potpisani su i ugovori za izgradnju još dvije gradske ulice – ulica 9. januar i ulica Dragana Mancea i ovdje je sredstva obezbijedila Vlada, u samom gradu imamo i gradnju parka, odnosno pješačkih staza, nove ulice i parking prostora, a za ove namjene je potreno oko 400.000 KM i očekujemo da radovi na ovom dijelu uskoro budu okončani.

Osvrnuvši se na pitanje koje se tiče ukrašavanja ulica Prnjavora za novogodišnje praznike, Tomaš je pojasnio da su mišljenja podijeljena, te da će veći dio sredstava namijenjenih za ove svrhe, biti ipak preraspoređen u druge namjene, a da će budžet za uređenje grada ostati na nivou iz prethodnih godina. „Svake godine imamo kritike, da tako kažem, na račun toga da treba više da se izdvoji za novogodišnje uređenje grada, a moramo znati da za to treba izdvojiti veću količinu novca. Bilo je, recimo, prijedloga, da se nabavi svijetleća mreža kao u Banjaluci, a ona košta 50.000 KM. Mi smo ove godine planirali da za ukrašavanje grada izdvojimo 30.000 KM, ali bilo je komentara odbornika da je to nepotrebno. Zato, realno bi bilo da se ne upućuju ni negativni komentari na uređenje. Mi smo, od prvobitno planiranih 30.000 KM, preusmjerili 12.000 KM za provođenje izbora u savjetima mjesnih zajednica, za 2.000 KM smo povećali sredstva Udruženju slijepih i slaboviih lica sa područja naše opštine, pa su im sredstva sa planiranih 8.000 KM povećana na 10.000 KM i uvedena je nova budžetska stavka – da se Opštinskoj organizaciji djece poginulih boraca za period 1991-1995. godina obezbijeđena su sredstva u visini 6.000 KM” kazao je Tomaš.

Radio Prnjavor / Marijan Popadić

3 Comments

  1. Vratio sam video od prije mjesec dana,gdje govori o domacem investitoru koji ce uloziti dvadeset miliona.A nakon par dana govori o trideset miliona o istoj investiciji.Moze se promasiti u par hiljada Ali za deset miliona je nevjerovatno.A nema jos ni imena koje je obecao.

  2. Reče Načelnik prije mjesec dana,da će biti potpisan sporazum za dvadesetak dana,da će domaći privrednik uložiti 30 miliona maraka.Ali sada ništa i ako je prošlo više od mjesec dana.Razmišljam sada jel to bila priča samo tako

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*