Svojom ljepotom i neobičnošću ističe se fenomen „cvjetanja“ rijeke Ukrine, jedinstven u BiH

❗ Svojom ljepotom i neobičnošću ističe se fenomen „cvjetanja“ rijeke Ukrine, jedinstven u BiH.

✔ Jednom godišnje, krajem jula ili početkom avgusta, tokom večeri i jutra na rijeci Ukrina pojavljuju se rojevi leptira poznatog kao „vodeni cvijet“ , insekta čiji životni ciklus traje samo nekoliko dana – od insekta sposobnog za let i parenje do jajašca položenog u vodu.

❤ „Vodenim cvijetom“ nazvan je po tome što poslije ‘svadbenog’ ronjenja i polaganja jaja brojni mužijaci i ženke iscrpljeni padaju na vodenu površinu, gdje plutaju poput cvjetova. Ova vrsta proglašena insektom 2021. godine u BiH je jedinstvena i po bijeloj boji, dok su na još tri poznata lokaliteta gdje se pojavljuju žuti.

Darko Tomaš – načelnik opštine Prnjavor Lokalna zajednica ima u planu da organizuje manifestaciju „Dani cvjetanja Ukrine“ koja će okupljati koloniju umjetnika, slikara i fotografa čiji će radovi promovisati ovaj prirodni fenomen. Takođe, u planu je, da ovu pojavu isprate svi ljubitelji prirode i organizacije koje se bave zaštitom životne sredine, čime bi se podigla ekološka svijest građana opštine Prnjavor o važnosti očuvanja sliva rijeke Ukrine.

U pripremi je i inicijativa za zaštitu „Ukrinskog cvijeta“, koja će biti upućena prema Republičkom zavodu za zaštitu kulturno – istorijskog i prirodnog naslijeđa.

tekst: Tamara Stojanović

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*