Sve manje đaka: U ovoj godini u osnovne škole u BiH upisana 268.132 učenika

FOTO: GORAN ŠURLAN/ RAS SRBIJA

U školskoj 2020/2021. godini u Bosni i Hercegovini su u 1.764 osnovnih škola upisana 268.132 učenika, što je u odnosu na prethodnu školsku godinu manje za 5.902 učenika.

Autor: Maja Radoja

Ove školske godine, u poređenju sa prošlom, u osnovne škole upisno je  2,2 odsto manje đaka, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Učešće broja učenica u odnosu na ukupan broj učenika iznosi 48,7 odsto.

– U školskoj 2020/2021. godini u prve razrede je upisano 28.549 učenika, što je u odnosu na školsku 2019/2020. godinu manje za 2,3 odsto. Od ukupnog broja učenika, u nižim razredima, od prvog do

Petogm bilo je 55,1 odsto, dok je u višim razredima, od šestog do devetog, bilo 44,7 odstro učenika – saopštili su iz Agencije za statistiku BiH.

U školskoj 2020/2021. godini u nastavni proces bio je uključen 24.548 nastavnik, od čega 18.018 žena ili njih 73,4 odsto.

srpskainfo.com

10 Comments

 1. У току Другог свјетског рата Русија је имала око 27 милиона жртава.Једна од првих мјера што је власт послије рата урадила,да би побољшала наталитет је та,да су забранили абортусе и продају контрацепцијских производа у читавој земљи што је довело до повећања наталитета.

 2. Odlicno.Sto bi se reklo usta su nam puna postenja,a lazemo u oci.Istina se mora gledati iz pravog ugla kao sto cine mnogi koji nisu optereceni politikom.Pozdrav i svako dobro.

 3. Тема о којој је ријеч обрађена је неозбиљно, крајње површно. Збир неколико статистичких података, уопштених на нивоу БиХ, не само да ништа не значе већ у њих нико и не вјерује! Под претпоставком да су подаци апсолутно тачни, нема анализе зашто су такви какви јесу, а поготово изостаје размишљање како све то превазићи, с којим конкретним потезима и методама.
  Зашто смо толико неодговорни и зашто сјечемо грану на којој сједимо? Зашто нема конкретних потеза и радњи већ се правимо блесави и заузимамо “гард”, размишљање, да је то брига тамо неког другог?! Тај “други” је неозбиљни буџетски упосленик који је страначки успио да се домогне удобне фотеље и добро плаћене функције. Он са блаженом незаинтересованошћу посматра свој тренутни статус, сања да би могао бити и бољи, али не ради посао јер од њега то нико и не тражи. Нема друштвену или личну одговорност, и зашто би се бавио тамо неким наталитетом. Да би несрећа била већа, већи број упосленика од општине до врха БиХ већ су давно испунили услове за старосну пензију и с тренутног положаја може их скинути само оружана револуција! Довољно је посматрати само разне шпириће, радмановиће, продановиће, томиће, иваниће, мајкиће, мишиће… и доћи до закључка да је “ђаво однио шалу” те бјежати што даље с ових простора.
  Наравно, има ту и много других фактора који ће довести до слома нашег биолошког опстанка.
  Драстичан је примјер, нпр. да нам Академију наука и умјетности води особа која има више од 90 година живота!? О каквој науци и умјетности је ту ријеч?

  Како зауставити исељавање читавих породица?
  Имамо ли ми ресорна министарства, Владу, агенције, службе… мислећи стручни кадар?!

  Србска православна црква, али и друге двије доминантне вјере, су једноставно немоћне. Ни она нема одговор на овај србски проблем. А, када је то тако, онда су се свјештеници ухватили бизниса, изградње станова…

  Ево сјајног Мирољуба Јевтића и његових размишљања; прво о Србима, а други прилог о “просвећеној” Европи:

  https://www.youtube.com/watch?v=HWw0u8iU4oU
  https://www.youtube.com/watch?v=eAcKLKcJDg4

  Мој коментар није филозофирање, само преносим и износим проблем, онако како га ја видим и доживљавам. Познавајући власт у Србији и овдје, по мени – биће само горе и горе, много, много горе! Даће Бог да сам при овом “писанију” погријешио, да гледам из погрешне “визуре” наше или “моје” стварности. Али ту је, још увијек, вирус ковид, вакцине… па ће се то продужити до краја ове године, наставити и у следећој… дакле – идемо ми у пи… материну, како има обичај да каже мој добри другар Данчика, дијете који има мање од четири године!!!

  • ШаринчанИНe,slabo analiziraš,pusti politiku,ne zagovaraj i ti raseljavanje stanovništva koga ima i zapadna Evropa pa uvozi muslimane.Rekao si:Довољно је посматрати само разне шпириће, радмановиће, продановиће, томиће, иваниће, мајкиће, мишиће… и доћи до закључка да је “ђаво однио шалу” те бјежати што даље с ових простора. Kažeš da treba bježati dok istovremeno tražiš neko rješenje protiv toga! Nigdje veze! Tih nekoliko ljudi nisu nikakav problem jer ih je malo.
   Gospodine , MUŠKI POLNI ORGAN ZAJEDNO SA ŽENSKIM PRAVI DJECU A TO SI TI SIGURNO ZABORAVIO !
   Žene neće da rađaju,jer onda nisu vitke,ne mogu da rade normalno itd. ali dok je bila teška sirotinja,dok nije bilo ni struje ni vode,ni ničega, samo golo dupe da izvineš tad su se djeca rađala i svi su bili veseli! Šta će biti sa narodom to se ne zna jer situacija se može preokrenuti u našu korist.

   • @ Nostradamus
    @ Slaba ti analiza

    Nostradamus : Хвала ти на подршци. Поздрав и свако ти добр..

    Slaba ti analiza: Ти мој коментар схваташ као анализу и у њему видиш противрјечност и слаб приступ рјешењу. Очигледно је да ниси саслушао шта говори стручњак Мирољуб Јевтић, у приложеним видео.линковима. Друго, заговарам бјежанију а тражим рјешење – кажеш. Наш проблем је толико комплексан да је, бојим се,по оној народној: Касно Марко на Косово стиже! Даље, нисам ја плаћен и постављен да рјешавам било какве проблеме. Чак и мој коментар, за оне Горе, није пожељан. Ја сам обичан пензионер који мало више “вуче устрану” и петља се и тамо гдје му није мјесто! Дакле, нисам ни савјетник, један од оних “неколико људи који нису никакав проблем”. Е, ти који “нису никакав проблем” нас недавно задужише на Лондонској берзи и то с поносом. Тако данас или сутра – свако новорођено дијете, задужише са 5.000 КМ, у старту неизвјесног живота! Колико су му дужни родитељи?

    Оних “неколико, којих је мало” (по теби) – они су проблем. Ево како то раде у “заосталој” Саудијској Арабији, у земљи веома богатој нафтом. Тамо је у држави сваки становник акционар националног богаства. Када бедуин одлучи, или га натјера бабо да заснује породицу, он одлази у локалну администрацију гдје га чека његова добит од више стотина хиљана динара. Он купује жену или жене и сам одлучује колико ће да има дјеце!
    Да ли се горња пракса може замислити код нас? Не, не може. Јер наш Алибаба и 40 разбојника су скупили сво национално богаство, приватизовали или упропастили све друштвене фирме, тако да имају толико богатство да им и султан од Брунеја може позавидјети. Нас, обичне смртнике, биједне раднике и убоге пензионере, су довели на руб пропасти. И ту није крај, мајсторски перу опљачкани новац тако што купују наша национална богатства али као Молдавци, Хрвати, Арапи, Срби из Србије…

    Моја маленкост је лично, између 1965-1970. године, запазила да је “ђаво однио шалу”, када је телевизија ушла у наше домове, када сам засновао породицу и када сам почео да радим. Путем ТВ-еа или филмова “ушао сам” у домове западног благостања. Ко не би пожелио да живи боље, лагодније? Хм, када смо се ја и супруга запослили, па дође и принова, појавише се проблеми и животне дилеме… бројни, мени највећи, нерешиви. С друге страане, друштвена заједница, оличена у држави узоритог социјализма, каже: Шта хоћеш, имате посао, имате плате, имате кредите, имате радичко самоуптављање! С друге стране, имали смо и обавезе плаћања струје, воде, огрева, других потребштина до финансирања локалних или државних самодоприноса!!!
    Тада а и сада, као и ти, и ја сам се потајно надао “да се ситуација може преокренути у нашу корист”, али не лези враже, оно све горе и горе, и још горе!

    Интересантна је и једна друга моја анализа, више запажање. Моји родитељи су стекли деветеро дјеце од којих је двоје умрло до пет година старости. Нас преосталих седмеро, по заснивању брака, требали смо имати најмање по троје – проста репродукција, значи најмање двадесет и седмеро. У стварности смо имали свега деветеро!!!
    Нека свако анализира, ко чита ове наше доконе коментаре, почев од дједа и бабе па до родитеља и себе!
    И да знаш Господине, нисам ја заборавио како се праве дјеца, али није довољно само угурати мушки полни орган у женски, како ти мислиш. Треба дјецу отхранити, обући, школовати, запослити, оженити или удати – треба живјети живот у нормалном окружењу.

    На крају, да будем искрен – ипак се ја не бих мијењао за твоје знање и размишљање. Овим сматрај нашу “полемику” завршеном.

    Ако неко од посјетилаца портала има времена, нека послуша проф. др Бесима Спахића, у прилогу, неће се покајати:
    https://www.youtube.com/watch?v=xXQORBotRRA&t=1394s

    • Pogresno je da gore navedena osoba replicira i Vas komentar vezuje za politiku i politikanstvo.Mozda bolje primjecuje zapaza nego ja,Ali ne vjerujem.Cak pri kraju prvog komentara lijepo ste napisali”Dace Bog da sam pri ovom pisanju pogrijesio i da gledam itd.Malo je takvih koji u svom razmisljanju ostavi barem trunku sumnje U napisano.Ne moze ti niko ni prici na ovom portalu,mnogima je danas Problem da razmisljaju jer im je lakse da govorniku gore aplaudiraju.Ono kada onaj Djuric aplaudira kada kralj govori,sa aplauzom mozes visoko da doguras sa razmisljanjem padas.Srecom zivim daleko i kada razmisljam idem gore ili ostajem na polaznoj liniji,nema padanja.Svako dobro

       • i šarinčanin i nostradamus slušaju pogrešne medije i misle tuđom glavom, pojma nemaju o ekonomiji, zaduživanju, o državi,politici,stvarnom svjetskom stanju jer vam se ne kaže, ni o čemu…..dobro rečeno sve vam se svodi na politiku i to ponovo potvrdiste, a kao niste politični…providni ste. vidim i ja šta pišete, sve sama politika a kao nije, posjetite psihologa i psihijatra, kažite im da napišete nešto o politici a kobojagi niste ali da vi to ne vidite a svi drugi vide! ništa od vas , povucite vodu da odu.

        • Reci nam ti pametnjakovicu, iz svoje glave, ispravne i prave misli i rjesenje za demografske probleme.
         Sudeći po tvom komentaru ti si malo veca Dilajla., nije tvoja glava za dvije noge, nije,jok.
         Napadaš a ne ističeš gdje je greška. Dobro ti reče jedan od napadnutih da nisi ni saslušao Miroljuba Jevtića, profesora i vrsnog stručnjaka sa beogradskog fakulteta. Da bi se sa tobom polemisalo, taj neko,morao bi se spustiti na intelektualni nivo tvoga znanja. A to je tesko i naporno. Uživaj u svom znanju i ostani takav kakav si.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*