Švajcarskom biznismenu propala firma u Laktašim

Edin Dacić, poznati švajcarski privrednik koji vuče korijene sa naših prostora, doživio je poslovni neuspijeh u biznisu sa tekstilom. Prema saznanjima CAPITAL-a u njegovom preduzeću “Daccomet AG” u Slatini kod Laktaša, prije nekoliko dana je otvoren stečaj.

Podsjećamo Dacić je ovo preduzeće osnovao 2002. godine, a bavilo se proizvodnjom  presvlaka za poznate svjetske firme kao što su  “IKEA”, “Meblo”, “Dormeo”. Takođe u pogodnima su se proizvodili dušeci za kompaniju “Harvey Norman”.

Prijedlog za stečaj podnesen je još u januaru ove godine kada je objelodanjeno kako preduzeće više ne može obavljati djelatnost niti ispunjavati svoje obaveze.

Okružni privredni sud u Banjaluci je u martu pokrenuo prethodni postupak i imenovao privremenog stečajnog upravnika koji je samo potvrdio te navode.

U svom izvještaju je naveo kako je firma počela sa radom 2003. godine te da je osnovna djelatnost bila šivenje tekstilnih proizvoda iz kategorije posteljnog programa. Sav program je rađen po narudžbama i zahtjevima ino kupaca. Prvo su se radili referentni uzorci, a tek onda serijska proizvodnja.

U tom periodu je postojao i ugovor sa preduzećem “Slateks” o poslovno tehničkoj saradnji gdje se zajedno radilo na novom proizvodnom programu za poznatog ino kupca. Na mašinama je, u zavisnosti od obima i trajanja ugovorenih poslova radilo između 10 i 30 radnika.

Međutim, 2016. godine dolazi do poteškoća u poslovanju jer preduzeće nije uspjelo da obezbjedi dugoročne i količinski isplative poslove, a pojavio se i problem saa nedostatkom kvalitetne radne snage.

Dodatna otežavajuća okolnost je i činjenica da se radilo u iznajmljenom poslovnom prostoru, što je uslovilo na kraju otkazivanje ugovora o zakupu, prodaju osnovnih sredstava za rad i postojećih zaliha materijala”, stoji u Rješenju suda o otvaranju stečajnog postupka.

Kada je riječ o potraživanjima, ona iznose 155.826 KM i prema ocjeni stečajnog upravnika ona su nenaplativa, dok sa druge strane “Daccomet AG” duguje oko 640.000 maraka ino kupcima.  Obaveze postoje i prema Poreskoj upravi RS i Upravi za indirektno oporezivanje BiH ali se ne precizira koliko tačno one iznose.

Analizom imovinskog položaja društva zaključuje se da je isto nesolventno odnosno da iz svoje imovine nije u mogućnosti da izmiri dospjele obaveze”, stoji u obrazloženju sudske odluke iz koje se može jasno vidjeti u kojem pravcu će ovaj postupak ići.

Podsjećamo, Edin Dacić je vlasnik i fabrike namještaja “Standard” iz Prnjavora koja je u 2019. godini zapošljavala 330 radnika i ostvarila prihode od 23,8 miliona maraka. Najveći partner “Standarda” je “Ikea”za koju je 2017. godine isporučeno 99 odsto onog što je u ovoj fabrici napravljeno.

Dacić se u javnosti spominje kao primjer uspješnog poslovanja te kao čovjek koji je ostvario karijeru iz snova za koju je dobio brojna priznanja i nagrade.

CAPITAL: Dejan Tovilović

11 Comments

 1. Dok je rata bilo niko se nikad nije nakrao kao Zelena Banda SDS i SDA a kasnije im se priključio i PDP sa onim što će da pravi biste svima u Banjaluci!!! srpskom, hrvatskom i muslimanskom borcu………….
  TO JE DANAS SDS i PDP !

 2. Kao prvo to ke šiptarcina,kao drugo to pitajte Dragu Tepica i kako je on kupio standard i kako je pokojni Boro uknjizio pola standardive imovine za sebe i sta je Dragao dobio da cuti o tome :)))

 3. cuj to ne naplativa,pa ima standard vlasnik je isti,to mu zaplijenite,bandit prevaranski ,nas nacelnik ide često kod njega i prestavlja ga kao uspjesnoga,tako je uspjesn i nas naćelnuk,on medjutim samo dize kredite i uvaljuje opstinu u jos veca govna,tako da mogu zajedno da se i druze.

 4. Lako je ostvariti dobit kada se prema radnicima odnosi robovlasnički. Zašto se ne ugleda ne Leburića, Vasiča, Malinovića, Kusića…

  • Na Leburica? Jel to onaj sto ostavlja radnika u duple smjene, sto su mu radnici za vrijeme Korone dobili skoro nista od plate, sto mu je radnik za malo poginuo jer sa viljuskara treba prati prozore, sto ima sefice koje glume ludilo a do juce cistile wc sa 8 razreda osnovne skole, onaj sto je spustio cijene goriva ko fol pa kad je osjetio slast digao prvi u gradu, onaj sto godisnji daje za more u decembru, onaj gdje radnicima rotitaju smjene u po dana i gdje se rade medjusmjene?????????? Zasto nikada nismo culi radnika obicnog te firme da pohvali gazdu a ne dupeuvlakave od sitnih sefova i slicno…

  • Kod Leburica zadnja 3 mjeseca plata minimalac a u koverti dobila 50 KM. Radno vrijeme kako im se cefne dodji u podne zavrsi u ponoc. Hvale je samo oni sto nerade u njoj.Nemojte se ugledati na tu firmu.

 5. Kako je taj covek uopste i dosao do firme Standard Prnjavor pored tolikoh lokalnih biznismena?

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*