Strip veče u Prnjavoru poslastica za ljubitelje devete umjetnosti: Predstavljena izdanja ‘’Stripovjetke’’ i ‘’Gluvo doba’’ (FOTO)

U Narodnoj bibloteci u Prnjavoru održano je ”Strip veče” na kojem su ljubitelji devete umjetnosti imali priliku da se upoznaju sa nekim novim izdanjima stripova. Tako su u organizaciji Udruženja”Deveta dimenzija” publici prikazana dva značajna djela ”Gluvo doba” i ‘’Stripovjetke’’ objavljena od strane organizacije koja se okuplja autore i obožavaoce stripa u Republici Srpskoj.

Prvi naslov predstavlja adaptaciju istoimenog romana autora Ninoslava Mitrovića dok je novo izdanje ”Stripovjetki” oživjelo priče Branka Ćopića a vidjeti hronološki niz slika praćenih određenom radnjom i pojavama oslikanih kroz vještu crtačku ruku bio je veoma zanimljiv za one koji vole i književnost ali i strip.

Član Udruženja ‘’Deveta dimenzija’’ Zdravko Knežević navodi kako sve ovo ima za cilj da se i književnost i strip spoje u jednu cjelinu a koja treba da probudi interesovanje kod publike posebno one dječijeg uzrasta.

‘’Dužnost strip autora je da devetu umjetnost prilagode književnošću i da na taj način svojim ostvarenjima nađu put do srca publike. Mi smo već imali priliku da kreiramo Stripovjetke i da u njima budu teme po motivima Petra Kočića a sada to radimo i sa Brankom Ćopićem. Mislim da je jako važno da Ćopića predočimo djeci jer mislim da mnogi školarci ne poznaju svu terminologiju i dešavanja iz njegovih pisanih djela i da uz put zavole i strip. Danas je strip nekako na marginama kulture ne samo u Republici Srpskoj nego i u regionu. Kada vežemo naše stripove za djela poznatih pisaca to svakako ima obostranu korist. ‘’,rekao je Knežević.

Predsjednik Udruženja ‘’Deveta dimenzija’’ Zoran Pejić kaže kako je nakon što su oživljena djela Petra Kočića početni uspjeh stvorili ideje za nove naslove.

Objašnjava da se nakon kontakta sa piscem Ninoslavom Mitrovićem krenulo sa pravljenjem scenarija za svih devet priča koje se nalaze u romanu ‘’Gluvo doba’’ gdje je trebalo oživiti djelo u kojem su opisane paranormalne pojave bazirane na temi horora.

‘’Strip prati radnju knjige a sama knjiga je doživila dva izdanja nakon toga. Na projektu izrade stripa, radili smo neke četiri godine tako da je svih devet priča iscrtano. Naslovnu stranu knjige je uradio naš poznati autor Dejan Šijuk a domaći strip crtači su radili na projektu crtanja i oživljavanja priča. Drago nam je da je jedno ovako djelo pored Ćopićevih, Kočićevih i Šantićevih djela adaptirano i predstavljeno u strip formi. Nadamo se da ćemo do kraja naredne godine uspjeti oživjeti i djela našeg pisca i nobelovce Ive Andrića i na to bi bili veoma ponosni ‘’,rekao je Pejić.

Prnjavor je već godinama poznat kao mjesto na kojem Deveta dimenzija pokušava pronaći ljubitelje ali i buduće kreatore za stvaranje stripa a sve to realizuje se kroz školu stripa.

Pejić objašnjava kako se na taj način razvijaju ne samo ljubav prema stripu nego i motoričke sposobnosti već i mašta kod djece. Dodaje i kako su radionice koje se organizuju besplatne te da uvijek pokažu da među djecom ima mnogo talenata.

‘’ Svi njihovi radovi koje kreiraju kroš školu sripa ali i nakon toga se objavljuju u strip magazine ‘’Parabelum’’ te na taj način ti mladići i djevojke dobijaju priliku da se čuje za njihov rad. Mnogi od njih su zaista posvećeni radu i vole strip. Današnja djeca kao ljubitelji i kreatori stripa se razlikuju od nekih prijašnjih generacija. Iako znaju za Alana Forda, Zagora, Teksa Vilera, Dilan Doga i ostale i rado ih čitaju ali ne toliko kao neke ranije generacije. U današnje vrijeme mange i anime su veoma popularne kod mladih i oni zaista prate ta izdanja’’,navodi Pejić.

Nemaju crne slutnje po pitanju nestanka stripa sa scene a elektronski mediji kako kažu garantuju opstanak devete umjetnosti a navode i primjete da se već mogu pojedini naslovi bilo da su novi ili stari, već naći na internetu.

Kao udruženje konstantno rastu te im se svakodnevno pridružuju novi ljubitelji devete umjetnosti a ove godine dobili su im se pridružila i dva nova člana koja su već radila na oživljavanju pripovjetki Branka Ćopića. Po pitanju djece, ističu da ta grupa broji oko 300 članova a svi oni su većinom veoma aktivni. Podsjećaju i da je članostvo besplatno te da svako ko u stripu pronalazi impresuju i želi da psotane član Devete dimenzije, može popuniti besplatni formular putem sajta.

TV K3

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*