Strip veče u Prnjavoru posjetili brojni ljubitelji devete umjetnosti (VIDEO)

U Narodnoj bibloteci u Prnjavoru organizovano je ,,Strip veče” na kojoj su predstavljena brojna strip izdanja autora iz Srpske. Ovaj događaj organizovalo je Udruženje strip autora i ljubitelja stripa Republike Srpske ,,Deveta dimenzija”.

Ovaj događaj bio je prilika da se okupe brojni ljubitelji devete umjetnosti iz Prnjavora.

Među njima bio je i Milan Vojvodić koji je ovaj događaj posjetio sa svojim sinom Milošem na kojeg je prenio ljubav prema strip naslovima.

”Ja i moja generacija moja generacije drasli smo na dobrim izdanjima Zagora, Mister Noa, Alana Forda, Teksa Vilera i drugim naslovima koja su se nekeda mogla kupiti na kioscima. Ono što je zanimljivo da je strip autora danas više kao i izdanja, ali su ona dosta skuplja u odnosu na neka prošla vremena kada su bili jeftiniji. Drago mi je što mogu posjetiti ovakve događaje i vidjeti izdanja naših autora”,kaže Vojvodić.

Udruženje ,,Deveta dimenzija” koje okuplja strip autore i ljubitelje stripa, predstvaili na ovom događaju svoja izdanja a ilustrovane stranice sa istorijskim događajima, posebno onim vezanim za srpsku istoriju, privukli su veliko interesovanje.

Predsjednik Udruženja ,,Deveta dimenzija” Zoran Pejić kaže kako je do sada, u njihovom izdanju objavljeno 47 naslova.

,,Prnjavorskoj publici smo predstavili naslove koje su radili naši autori i saradnici. Tu se nalaze i neki strani naslovi na koje smo mi otkupili prava i sada ih po prvi put predstavljamo. Tu su naslovi kao što su ,,Sarajevski atentat” i vezan je za poznati događaj iz naše istorije i biće veoma zanimljiv čitaocima kao i naslov ,,Jazavac pred sudom i drugi. Mislim da su ovakvi primjeri koje rade naši autori, odlična prilika da pokažu svoju kreativnost, posebno ako se to misli na događaje iz naše istorije”, kaže Pejić.

Član Udruženja ,,Deveta dimenzija” Zdravko Knežević kaže kako će na Strip večeri, biti prezentovano i izdanje ,,Parabelum” gdje su objavljena djela malih prnjavorskih autora, koji su ovog ljeta pohađali školu stripa.

,,Ove godine školu je pohađalo 13 mališana i svi su zaista talentovani. Nadam se da će mo i naredne godine, organizovati strip školu, gdje će mo ponovo okupiti mnogo mališana”,rekao je Knežević.

Ovaj događaj bio je i prilika da se prezentuju i djela mladih prnjavorskih autora koji su pohađali ljetnu školu stripa.

Vršilac družnosti direktora Narodne bibloteke u Prnjavoru Dušan Marić kaže kako su ovakvi događaji, odlična prilika da se pokaže potencijal autora iz prnjavora ali i cijele srpske.

,, Ovo Strip veče je samo jedan vid nastavka saradnje ove institucije sa Udruženjem ,,Deveta dimenzija” koji kroz svoj rad i trup, pokušavaju sačuvati strip od zaborava. Posebno bi pohvalio našeg strip autora Zdravka Kneževića koji još od 2016.godine, radi sa prnjavorskim mališanima. Drago mi je što će publika moći vidjeti i brojna izdanja naših mališana iz Prnjavora”,kaže Marić.

Na strip večeri dodijeljena su i priznanja za mlade crtače a organizovana je i mala berza na kojoj su ljubitelji devete umjetnosti mogli kupiti neka od strip izdanja.

TV K3

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*