Srušio se hrast koji je bio pod zaštitom države

U naselju Lug kod Dervente danas se srušio hrast lužnjak, koji je bio pod zaštitom države kao jedan od najstarijih, među najvećim i najraskošnijim stablima.

Mještani Luga rekli su da danas nije bilo vjetra i da se hrast samo srušio.

“Baš smo iznenađeni. Bio je dotrajao i počeo da se suši, ali ništa nismo mogli da pomognemo jer je pod zaštitom države. Sinoć su snijeg i kiša padali, pa možda je natopljen korijen koji nije mogao više da izdrži”, priča jedan od mještana, prenosi Srna.

Hrast je duže vrijeme bio osušen, korijen truo i dotrajao, a nakon pada korijenje je izvaljeno iz zemlje i ostala je velika rupa.

Grane i stubovi hrasta završili su oko stare kuće u veoma dotrajalom stanju u kojoj niko nije stanovao.

Još prije rata zaštićen je kao kao prirodno dobro, a spadao je u dendrološke spomenike, o čemu su pisali brojni mediji, kao i o tadašnjoj borbi starice Ljubice, koja je često tražila njegovu veću zaštitu ili rušenje.

Za ovaj hrast, koji se nalazi na magistralnom putu Derventa – Prnjavor, bila su vezana mnoga predanja i priče.

Mještani su ga nazvali Babin hrast, po Draginji Živanić, koja je ranije živjela u kući pored hrasta, a njena unuka Ljubica Jandrić tu je živjela do 2018. godine, kada je preminula.

4 Comments

  1. Da nije na Vlasti Dodik i SNSD taj Hrast bi bio posut okolo vještačkim džubrivom,horalo bi se traktorom oko njega itd i on ako ne bi napredovao onda bi država BiH od njega napravila jedan veliki kolac , ispolirala ga i prelakirala i on bi bio velika znamenitost tog kraja i cijeli svijet bi dolazio da vidi to čudo na zemlji. Turizam bi procvjeto i dosta bi se rdnika tu zaposlilo, bile bi otvorene kafane i tako dalje. Poselamim brata Džogu i ostale iz naše SDS PDP opozicije i cjelog bošnjačkog naroda u BiH.Poselamim i otog iz Šarinaca i sve koji su glasali za Jelenu Trivič.

  2. Tu je sve receno koliko je bio zasticen. Kad je ustanovljeno da je se poceo susiti trebalo ga je planski oboriti i kroz druge oblike ostaviti da zivi medju nama…. Klupe , stolove, itd.. ovako je mogao neko i poginuti

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*