Sporazum sa opštinom Prnjavor o inkluziji Roma u obrazovni sistem

U Banjaluci je danas potpisan sporazum o zajedničkoj realizaciji projekta “Na točkovima tolerancije” između Filozofskog fakulteta banjalučkog Univerziteta i opštine Prnjavor, čiji je cilj inkluzija Roma u obrazovni sistem.

TV K3

Sporazum su u prostorijama Filozofskog fakulteta potpisali dekan ovog fakulteta Srđan Dušanić i načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš.

Dušanić je izrazio zadovoljstvo zbog ove saradnje, navodeći da nije tako čest slučaj da lokalne uprave sarađuju sa obrazovnim ustanovama, pogotovo u smislu da je lokalna uprava glavni finansijer ovog projekta.

On je rekao da se projekat, koji će trajati šest mjeseci, bavi reintegracijom etničkih manjina u društvu, u ovom slučaju romske populacije koja je, vjerovatno, najmarginalizovanija grupa u BiH.

Dušanić je dodao da u BiH i Republici Srpskoj većinu takvih projekata podržavaju strane organizacije i da je ovo rijedak primjer da jedna lokalna uprava podržava direktno ovakvu tematiku.

On je zahvalio Tomašu i opštini Prnjavor što je prepoznala ovo kao problem i kao temu kojom se treba baviti.

Tomaš je nakon potpisivanja sporazuma rekao novinarima da će se projekat realizovati u Osnovnoj školi “Branko Ćopić” u Prnjavoru, ističući da će opština sufinansirati projekat sa 10.000 KM u prvoj fazi.

“Uvjereni smo da će rezultati projekta biti takvi da ćemo na osnovu njega uspjeti zajedno sa Filozofskim fakultetom ući u drugu fazu i da ćemo nakon toga predstaviti rezultate, a uvjeren sam da će i neki međunarodni donatori finansirati slične projekte i u drugim lokalnim zajednicama”, rekao je Tomaš.

On je podsjetio da je Prnjavor lokalna zajednica koja je poznata kao “mala Evropa”, gdje je prije rata živjelo 19 naroda i narodnosti, a danas ih, prema popisu, živi 13.

“Smatramo da i ovim projektom dajemo na značaju i njima, a i ovom nazivu `mala Evropa` koji Prnjavor oduvijek nosi”, rekao je Tomaš i dodao da dvadesetak romske djece pohađa osnovnu i srednju školu, te da ima dvoje studenata.

On je rekao da je cilj lokalne zajednice da ovim projektom i ranijim koji su usmjereni na romsku populaciju pokaže da su Romi dio zajednice, da ih opština podržava, te da treba da se uključe u obrazovni sistem.

Koordinator projekta “Na točkovima tolerancije” Jovana Šuman izjavila je da se ideja rodila na Filozofskom fakultetu tokom rada na njenoj master tezi u saradnji sa mentorima, a nastavila se razvijati i oblikovati u projekat.

Ona je navela da se kroz projekat usmjerava na problem visoke stope napuštanja osnovnog obrazovanja kada su u pitanju mladi Romi, te da je cilj projekta poboljšati položaj mladih Roma u okviru obrazovnog sistema i unaprijediti socijalnu inkluziju na nivou koji će omogućiti zadržavanje romskih učenika u školskim klupama.

Šumanova je rekla da će se tokom projekta sprovoditi različite interventne aktivnosti u formi interaktivnih radionica, izleta i različitih događa od kojih je jedan i druženje kroz folklor gdje će direktno biti uključen pripadnik romske grupe kao vođa te aktivnosti.

SRNA

2 Comments

  1. U ovom društvu je marginalizovana i većina Srba, šta ćete učiniti u tom pogledu…, broj Srba u Republici Srpskoj se drastično smanjuje, prosječna starost stanovništva povećava, o tome se vlast mnogo ne brine…

  2. Mislite Transfuziji :))))
    A da, ako moze broj od Romkinje, prva sa lijeve strane u bijeloj majčici.
    Hvala 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*