SPKD “Prosvjeta” iz Prnjavora proslavilo Krsnu slavu

Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“ proslavilo je krsnu slavu Svetu Petku uz društvo brojnih zvanice iz Prnjavora i gradova okruženja. Ovo društvo, koje postoji više od jednog vijeka, iz godine u godinu ima sve više članova koji kroz brojne aktivnosti čuvaju srpsku kulturu i tradiciju.

Svečano je bilo u Svetosavskom domu gdje je uz bogat ručak najveće prnajvorsko kulturno društvo proslavilo krsnu slavu. „Prosvjeta“ obilježava sve bitne datume ovog društva. Slavlje je upriličeno za sve članove društva, kao i brojne goste.

„ Već 20 godina, od kada je obnovljen opštinski odbor „Prosvjete“ slavimo Svetu Petku, koja je naša zaštitnica. Na slavlje su nam došle brojne zvanice iz Prnjavora i gradova okruženja, a naravno tu su i svi naši članovi“, rekla je predsjednik SPKD „Prosvjeta“ OO Prnjavor, Borka Pavlović.

Umjetnički rukovodilac u „Prosvjeti“ Branko Milišić kaže da ovo drušvo iz godine u godinu okuplja sve više članova.

„Naše društvo broji oko 450 članova, od kojih je najbrojnija folklorna sekcija, koja ove godine proslavlja 20 godina od osnivanja folklornog ansambla. U sklop tog jubileja, ove godine organizovali smo niz koncerata i manifestacija“, kazao je Milišić.

Srpsko prosvjetno i kulturno društvo ,,Prosvjeta” osnovano je davne 1902. godine, a Opštinski odbor Prnjavor obnovio je svoj rad 1991. godine i od tada u prnjavorskoj opštini razvija plodnu aktivnost kroz okupljanje omladine. U sastavu Prosvjete djelovale su i djeluju različite sekcije – dramska, istorijska, folklorna, likovna, i pjevačka.

TV K3

6 Comments

 1. @ Stručni ziri

  Чини ми се да сам ја пипнуо у рањени его Вашег Величанства, кога окружење никако да схвати и вреднује како Ваша Висост сматра да заслужује!
  Напротив, имао сам сасвим искрене намјере, да Друштву упутим честитке за успјешан рад, и ништа више.

  Да би ствар била бизарнија, ја у друштву “Просвјета” никога не знам, чак ни предсједницу, госпођу Борку!
  Поздрав, и не замјерај – дешава се…

 2. Све честитке за постигнуте резултате рада и за будуће активности прњаворске “Просвјете”. Похвално је да је неко наставио рад тамо гдје су наши претходници кренули још давне 1902. године. Бројност чланова Друштва је изузетна – 450, што говори о прихватању настављања српске традиције кроз народне игре и пјесме, обичаје; као и активност кроз историјску, драмску и ликовну секцију.

  Посебну захвалност и похвалу за рад треба упутити г-ђи Борки Павловић, предсједници СПКД и г-дину Бранку Милишићу, умјетничком руководиоцу Друштва. Није баш једноставно креирати, осмишљати, ускладити и реализирати рад бројног чланства, и да то на крају добије умјетничку компоненту, вриједност коју треба пренијети широј публици.

  Надам се да Општина логистички али и материјално помаже рад “Просвјете” јер бројно чланство има и бројне потребе. Штета је да рад Друштва није више истицан преко локалних средстава информисања – радија, ТВ-еа и портала Прњавор.Инфо; да се виде конкретне активности али и потешкоће у раду.

  СПКД “Просвјета” ОО Прњавор, још једном – све честитке и успјех у будућем раду!

   • @ Strucni ziri

    Potpuno je nebitno kada je “Doticna pohvaljena gospodja…” izabrana za predsednicu SPKD “Prosvjeta”. Ona je izabrana i predstavlja društvo i jedino se njoj mogu uputiti pozdravi i dobre želje za dalji rad, po funkciji, kao simbolu društva.Svojim izborom gospođa Borka tako “nasleđuje” dobre, ali i loše rezultate proteklog rada. Na vašu nesreću, ona predstavlja “Strucni ziri”, nekog pojedinca ili veću grupu pripadnika društva koji imaju veći “minuli rad” ili su zaslužniji za rad društva. To je i vama jasno, ne?!
    Ja, lično, poštujem aktivnost i rad društva “Prosvjeta” ali nikad se ne bih prihvatio uloge predsednika. Jedan od razloga je “podmetanje” saradnika, koji mjere, važu, ocjenjuju i procjenjuju, a onda ogovaraju i omalovažavaju rad kolega, konkretno “Doticne pohvaljene gospodje…”, koja je tek postavljena!

    Šteta, a taman sam i sam imao lijepo mišljenje o društvu. Namjeravao sam da pristupim istorijskoj sekciji. Odustajem zbog “stručnjaka” čija je lična sujeta važnija od zajedničkog rada.
    Reagovanje “Strucnog zirija” samo će pomoći gospođi Branki da shvati i da se orjeniše, da njeno predsjednikovanje nije po volji svih članova društva. Ono što me pomalo iznenađuje je “bogat ručak u Svetosavskom domu“, koji možda i nije bio po volji „Doticne pohvaljene gospodje…“, ali joj to, nekom drugom prilikom, možete staviti u negativan kontekst u radu! Trenutno, važno je da ste se i vi „bogato“ omrsili…
    Inače, podržavam komentar Šarinčanina, kao odmjeren i iskren.

    • Postovani „srpska posla“
     Vjerovatno je u pitanju neki i to veliki nesporazum. Vjerovatno ste si umislili da ste me prepoznali.
     Nazalost moram Vas razocarati. Nemam ja nikakve direktne veze sa Kud Prosvjeta. Ja to samo posmstram sa strane i idem na godisnji koncert.
     Ja tamo nikog licno nepoznajem niti oni mene. Ipak znam da je dugogodisnja predsednica bila neka druga gospodja , koju poznajem sa TV ili sa bine.
     Nista ja nisam lose mislio u mom komentaru i znam da je jako tesko raditi sa tudjom decom u takvim drustvima.
     Ja sam samo napisao da je doticna gospodja tek sad izabrana te bi joj se u tom kontekstu mogao pozeliti sretan rad sto joj naravno i ja ovim putem zelim i upucujem.
     A taj neko je mogao da se zahvali bivsoj predsednici na uspjesnom radu, i to ne samo njoj nego i drugima ljudima koji su tu angazovani.
     Posto nepoznajem ni jednu ni drugu gospodju i nemam nikakvih interesa osjetio sam potrebu da pomenutog gospodina ispravim odnosno da narod zna da je i pre te gospodje neko radio taj posao.
     Ako pazljivo procitate videcete sta sam mislio…

     • Ovo sam konkretno mislio
      Citat

      Посебну захвалност и похвалу за рад треба упутити г-ђи Борки Павловић, предсједници СПКД и г-дину Бранку Милишићу, умјетничком руководиоцу Друштва. Није баш једноставно креирати, осмишљати, ускладити и реализирати рад бројног чланства, и да то на крају добије умјетничку компоненту, вриједност коју тре

      Da li razumete? Kako se moze neko zahvaljivati nekome za rad kad je taj neko izabran pre par dana.
      Po tom komentaru i vasem misljenju oni ostali nisu nista radili????
      Gospodin Sarincanin je trebao da napise da se zahvaljuje bivsoj predsednici ( toj i toj) a novoj zeli to i to…
      To bi onda bio neutralan komentar ali sam ja skontao iz Vaseg komentara da je i tom drustvu kao i svagdje razdor i da razlicite struje vuku na razlicite stvari…

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*