SO Prnjavor: Usvojen rebalans budžeta, budžet veći za 2.660.000 KM

U Prnjavoru je danas zasijedao lokalni parlament. Zeleno svjetlo na 14. skupštinskom zasijedanju Prnjavorskog parlamenta dobio je Prijedlog rebalansa budžeta za 2022. na osnovu koga je budžetski okvir uvećan za 9,57% ili 2.660.000 KM, a budžet sada iznosi 30.460.000,00 KM.

U najavi su brojni projekti, a rebalansom su sredstva za investicije uvećana za 1.053.000 KM, i sada iznose 7.700.000 KM, kaže načelnik opštine Darko Tomaš.

Neke od kapitalnih investicija su svakako realizacija vodovodnih sistema u MZ Štrpci, Potočani, Babanovci, u toku je izrada projektne dokumentacije i za MZ Ratkovac pa do Naseobine Lišnje. Jedna od najvećih investicija će biti i rekonstrukcija ulica Ilije i Alekse Malić. Kada su ove ulice u pitanju, morali smo ponoviti tendere jer su prve cijene bile mnogo veće nego što smo imali planiranih sredstava, ali godina će biti radna i slijedi nam još mnogo posla”, rekao je Tomaš i dodao da od viših nivoa vlasti do kraja godine, očekuje od dva do tri miliona KM, koji će svakako dobro doći pri realizaciji kapitalnih investicija.

Šef Kluba odbornika SDS-a Milan Petrović ističe da je do samog povećanja okvira budžeta došlo zbog poskupljenja i da zbog toga što ljudi kroz plaćanje PDV-a doprinose da je priliv sredstava u budžet veći.

“Moram da kažem, znajući da je ovo izborna godina, vidimo da ima određeni dio sredstava, nešto preko dva miliona KM, koji je predviđen za asfaltiranje putnih pravaca. Evo ja apelujem i na načelnika opštine i na izvršnu vlast da ova godina ne bude prepoznatljiva po nekim predizbornim, tankim i nekvalitetno urađenim asfaltima, već po nekim konkretnim pomoćima našim građanima”, ističe Petrović.

Dodaje da svakako jedna od tih konkretnih pomoći jeste kupovina udžbenika za sve učenike osnovnih škola što će porodice osjetiti na svojim budžetima.

Petrović smatra i da je trebalo da se nađe načina i da se pomogne prevoznicima koji prevoze djecu do škole, jer na jesen kada otpočne školska godina, roditelji će biti u velikom problemu što se tiče samog odvoza djece.

Na prijedlog načelnika opštine na dnevni red je uvrštena i Odluka o davanju saglasnosti za upis založenog prava – hipoteke Komunalnom preduzeću „Park“, u smislu otplate duga prema Javnom preduzeću “Depot”.

“Dogovor je da do kraja avgusta mjeseca KP “Park” uplati 250.000 KM, a početkom sledeće godine još 100.000 KM i na taj način da riješimo i dug Komunalnog preduzeća “Park””, istakao je Tomaš.

Lokalni parlament razriješio je potpredsjednika Skupštine opštine, Milorada Kondića, u skladu sa presudom Okružnog suda Banja Luka, na osnovu koje se odbornik Nebojša Todić vraća na mjesto potpredsjednika Skupštine opštine Prnjavor, na koje je izabran rješenjem Skupštine opštine Prnjavor od 30.12.2020. godine.

Usvojen je i Prijedlog odluke o raspisivanju i održavanju izbora za članove Savjeta mjesnih zajednica na području opštine Prnjavor koji će biti održani 11. decembra 2022. godine.

Odbornici su podržali i nekoliko odluka o prodaji nepokrentosti.

TV K3

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*