SO Prnjavor: Podržan zahtjev za korekciju komunalnih usluga

U Prnjavoru je održana 20. sjednica Skupštine opštine na kojoj su lokalni odbornici usvojili 23 tačke dnevnog reda. Među bitnim tačkama koje su dobile podršku su odluka o proširenim pravima socijalne zaštite za 2023.godinu i odluka o visini vrijednosti nepokretnosti po zonama na teritoriji opštine Prnjavor . Posebnu pažnju najviše je privukla informacija o zahtjevu komunalnih preduzeća ’’Park’’ i ’’Vodovod’’ a.d. Prnjavor za korekciju cijena usluga. Prema ovom prijedlogu došlo bi do povećanja cijena usluga za 30 odsto po pitanju odvoza smeća a za oko 10 odsto za vodovodne i kanalizacione usluge.

Zahtjev za korekciju cijena koje su pred prnjavorsku skupštinu uputili direktori komunalnih preduzeća ’’Park’’ i ’’Vodovod’’ treba da omoguće bolje poslovanje ali i osnaživanje u vidu pružanja usluga odvoza smeća ali vodovodnih i kanalizacionih usluga. Korekcija cijena je kako kažu neohodna jer to primoravaju i aktuelna poskupljenja na tržištu.

Direktor KP ”Park” Prnjavor Dragana Nježić navodi da će se kroz prikupljena sredstva od povećanja cijena omogućiti i lakše izmirivanje obaveza. Navodi da bi se prihodi na mjesečnom nivou na osnovu toga, povećali za nekih 35.000 do 40.000 KM. Dodaje da se cijene nisu mijenjale zadnjih 17.godina.

” Cijena za fizička lica koja žive u ruralnim sredinama bi bila negdje oko 9.72 KM konačne cijene sa PDV-om. U pitanju bi bio odvoz svakih 15 dana. Kada je u pitanju cijena odvoza za svakih sedam dana, ona bi bila negdje oko 12.5 KM. Što se tiče urbane zone, obračunska jedinica je kvadratni metar. Tu bi cijena išla negdje oko 30 odsto po kvadratu. Internim pravilnikom ćemo definisati izuzeća npr. grupu penzionera, socijalno urgožene ili recimo privremeni povremeni boravak. ”,rekla je Nježićeva.

Direkor KP ”Vodovod” Ljubiša Sibinčić navodi kako na korekciju cijena, veliki uticaj ima visoka cijena električne energije i poskupljenje repromaterijala.

” Tim zahtjevom cijena kubnog metra cijena bi se povećala za nekih 10 pfeninga ili za nekih osam odsto a za pravna lica će to biti nekih 20 pfeninga. Za kubni metar trenutna cijena je bila 1.15 KM odnosno 1.30 KM sa PDV-om. To je povećanje koje smo mi tražili još u jedanaestom mjesecu prošle godine je povećanje za 10 pfeninga po kubnom metru. Došlo bi i do povećanja dijela za održavanje komunalne infrastrukture zavisno od priključne cijevi ”,rekao je Sibinčić.

Iako je svako poskupljenje udar na džepove građana, korekcije cijena mora da omoguć bolje komunalne usluge za građane i racionalizaciju troškova u preduzećima, navodi prvi čovjek Prnjavora Darko Tomaš. Pozdravlja usvajanje odluke o visini vrijednosti nepokretnosti po zonama koja će kako kaže ostati najmanja u Srpske ali i odluku o proširenim pravima socijalne zaštite za 2023.godinu.

” Centar za socijalni rad je i ove godine uveo jedno novo pravo za korisnike a to je obrok za one koji su korisnici projekta ” Starenje i zdravlje” koje provodi Crveni krst. Mislim da je ovo jedan uspješan projekat koji popravlja način života. To će svakako biti dodatno unaprijeđeno i kroz obrok, što je isto jedan vid socijalne zaštite ,rekao je Tomaš.

Predsjednik Skupštine opštine Željko Simić navodi kako je na skupštini bilo mnogo konstruktvnih prijedloga, posebo oko zahtjeva za korekciju cijena.

” U raspavi podovom ovog zahtjeva, učestvovao je veliki broj odbornika i date su određene sugestije direktorima preduzeća. Oni su obavezni da kroz narednih petnaestak dana izvrše dodatne analize kroz koju će se izraziti opravdanost povećanja cijena ”,rekao je Simić.

U skupštini je pozdravljena i odluka o utvrđivanju naziva Ulice Ljubinka Rapić i ulice Poslovna zona Vijaka.Usvojen je i program razvoja sporta na području opštine za 2023.godinu a usvojen je i set kadrovskih rješenja. Podršku je dobio i program obuke odbornika za 2023. godinu.

TV K3

2 Comments

  1. Ne sumnjaj u Matematiku direktorica je bila i direktorica banke, tako da joj nije strano da je 1 +1 = 2 i da to znaci da radi na 1% marze.

  2. Kojom matematikom je 30% povećanje cijene za odvoz smeća, ako smo do sad plaćali 6,00 km, a poslije uvećanja 12,5 km. Kako su nas, još u OŠ, učili to je uvećanje preko 100%. Kad svi mladi odu sa ovih prostora, možete dići cijenu i za 1.000%, biće vam zalud.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*