SNSD uzeo inicijativu SDS: Motajički bataljon bi, ipak, mogao dobiti svoj put

Sleći će se prašina nesporazuma na „Put boraca Motajičkog bataljona“, po svemu sudeći, već na narednoj sjednici Skupštine opštine Prnjavor-usvajanjem prijedloga da gotovo 15 kilometara dugi pravac do susjedne derventske opštine nosi naziv po toj proslavljenoj jedinici Vojske Republike Srpske.

Kako saznaje portal MojPrnjavor.info, već na skupštinskom zasijedanju zakazanom u ponedjeljak prnjavorski parlamentarci imaće priliku da donesu odluku koju su propustili na prethodnom, novembarskom.

– Očito je da prijedlog nije  dobio većinu isključivo zbog toga što je došao od opozicionog SDS-a. Jer, kome razumnom može da zadrhti ruka i da svojim dizanjem i glasom ne potvrdi opšte poznatu istorijsku činjenicu. A, zadrhatala je čak i nekim učesnicima proteklog odbrambeno-otadžbinskog rata, prebjezima iz našeg tabora, pa i onima koji su bili ili su još na čelu Boračke organizacije. Jednostavno, nisu smjeli ili htjeli da se zamjere načelniku Darku Tomašu i vladajućem SNSD – kaže za portal MojPrnjavor.info Slaviša Jenjić, šef kluba odbornika SDS-a.

U obrazloženju SDS-ove inicijative navedeno je da je Motajički bataljon formiran, imao sjedište i logističku podršku, upravo u tom podmotajičkom kraju po kom je i stekao ime. Upravo na tom putnom pravcu, kroz podmotajička sela ka Derventi, mnogi od njegovih 1.800 boraca odlazili su i vraćali se, a mnogi i nisu, s branika otadžbine.

Na proteklom skupštinskom zasijedanju sa 12 glasova, od ukupno 29 odbornika, prijednolg SDS-a nije dobio neophodnu skupštinsku većinu.

Uz SDS-ovu u zvaničnom saopštenju oštru osudu na račun vladajućeg SNSD, na društvenim mrežama uslijedio je pravi mali rat između pristalica ove dvije najjače stranke na prnjavorskoj politčkoj sceni.

Međutim, MojPrnjavor.info saznaje da će gotovo sasvim sigurno već u ponedjeljak Motajički bataljon, ipak, dobiti svoj put. Za razliku od prošle sjednice, kada to za rukom nije pošlo SDS-u, ovaj put, u ulozi predlagača naći će se  SNSD-ovi načelnik opštine Darko Tomaš i predsjednik SO Željko Simić.

Predloženo je, kako se navodi, da putni pravac počinje od regionalnog puta Čelinac-Prnjavor-Srbac. Protezaće se Donjom Ilovom, Šibovskom, Gronjim Smrtićima, Karaćem i Bakulom, Štivorom, Šereg Ilovom, Gornjim Palačkovcima,  sve do Tromeđe na granici s derventskom opštinom. U ukupnoj dužini od 14.500 metara.

Inicijativa počiva na istorijskim činjenicama o zaslugama boraca Motajičkog bataljona s područja opštine Prnjavor u odbrambeno-otadžbinskom ratu na stvaranju Republike Srpske, stoji u obrazloženju.

Istovremeno, skupštinsko rukovodstvo navodi da je komisija za pripremu prijedloga imena naselja i ulica, provela postupak u skaldu s odredbama odluke, te da je utvrdila da su ispunjeni uslovi za dodjelu naziva na putnom pravcu Motajičkog bataljona.

Bitno je da izglasamo

– Manje je bitno što se SNSD sada kiti našim perjem i što nam je bukvalno preoteo prijedlog. Jasno je da smo ga mogli usvojiti i na prošloj sjendici. Pokazalo se da nije bila neophodna ni javna rasprava, pa smo eventualne nejasnoće i formalnosti mogli otkloniti na, od većine neprihvaćenoj, kraćoj pauzi. Odbornici SDS-a će to podržati i biće nam drago da će SNSD, zapravo, prihvatiti i zajedno s nama izglasati našu inicijativu da se taj putni prvac ubuduće naziva Putem boraca Motajičkog bataljona. Ovdje politikanstvu nema mjesta. Trebamo promovisati i ozvaničitu tu istorijsku činjenicu, s kojom će i na ovaj način bili upoznati naši naraštaji – najvljuje predsjednik kliba odbornika SDS, Slaviša Jenjić.

Na svim ratištima

Gotovo 2.000 boraca Motajičkog  bataljona borilo se pod zastavom 27. Derventske motorizovane brigade VRS, uglavnom s područja Prnjavora i Dervente. Sjedište bataljona bilo je u prnjavorskom podmotajičkom selu Šibovska. Branili su srpski narod i svetinje gotovo na svim ratištima Srpske, pa i onim najtežim od sarajevsko-trnovskog, Ozrena, Vozuće, Vučije planine, mrkonjićkog ratišta.

Ninko ĐURIĆ – mojprnjavor.info

18 Comments

 1. Sve što su borci ostvarili u ratu, ljudi koji sebe nazivaju političarima su uništili u miru, Republiku Srpsku su proporcionalno vladavini uništili političari koji vide samo vlastiti interes, od 24 godine poslije rata Vladu RS su vodili( mislim na premijerske pozicije): SNSD 16 godina, PDP 5 godina i SDS 3 godine. Taj put od Donje Ilove do Tromeđe uskoro će se zvati “Put pustih sela”, jednostavno narod se već odselio, nije mogao čekati ostvarenje praznih obećanja.

  • Uz taj put živio je jedan štetočina koji je bio poslanik u 2 mandata. Ta štetočina uz taj put nije uradila ništa za svoje selo! Bio je špiun Dragana Đurića i tadašnjih vlastodržaca u Prnjavorskoj brigadi u dubokoj pozadini. Nemanja ga otjerao iz stranke ko fol da se priključi Traviću da ako ovi izgube a oni dobiju opet budu na vlasti jer jedna je to zločinačka pljačkaška banda! Dok smo mi ratovali političari Prnjavorski su švercovali.

  • Ne može Petrović biti osoba koja nešto može da uradi za SDS jer je mnog jeo kengurovog mesa prerađenog u Trivasu!!!

  • Ma kakav Petrovic, on i svi njegovi su crveni u duši. Uvukao se Tomašu u šupa$ samo mu cipele vire. SDS ima samo šansu sa Lukanovicem ili Mehticem da pobjedi na sledecim izborima.

 2. Blago Nedeljku Suvajcu Pepi što je umro na vrijeme da ne gleda i ne čita ovu sramotu. Ovo je najmanje što je Motajički bataljon mogao da dobije.Pitam se samo gdje je obraz onima koji su prošli put glasali protiv ovog prijedloga.I na kraju, kako li je samo ovaj čuveni novinar poredao nazive mjesta kroz koje će se protezati ovaj put. Ako nezna mogao je da upita nekoga, a ne ovako kako mu je koje mjesto padalo na pamet.

   • Dragi moj Ninko, priznajem da mi se omakla greška i hvala ti što si to primijetio.Samo moram i ja tebe sveznajućeg da ispravim-ne piše se UPUTŠ nego UPUTIŠ.Hvala na saradnji dragi moj Ninko, ako ti je to pravo ime.P. S. Svako ko radi tj . piše ponekad i pogriješi, majgori su oni koji nemaju sopstveno mišljenje.

 3. na godinu izbori da li su pare predviđene za pjevačice , fasade , ograde , telefonske i strujne račune,babice i porodilište,preljube i razvode i naravno za kusićeve janjiće………..merhaba

 4. Banda crvena, nisu sposobni ništa pametno sami da smisle nego otimaju ideje. Bitno je da se tim junacima oda počast, a narod zna ko je pokrenuo prvi inicijativu.

  • Vrle! Nemoj ti o tome, nisi bio u borbi bio si inspektor uzmi jedan leksilijum i spavaj!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*