Smeće iz Prnjavora više ne može na deponiju u Banjaluku

Na regionalnoj deponiji u Ramićima više se neće odlagati smeće iz Prnjavora, jer uprava preduzeća „DEPOT“ koja upravlja deponijom planira raskinuti ugovor sa ovom lokalnom zajednicom. Takođe, kako su najavili sutra će biti podnijeta tužba zbog pola miliona maraka duga za odlaganje, a o svemu će biti obaviješteno i resorno ministarstvo.

Povod za ovaj potez bio je današnja odluka Skupštine grada Prnjavora o osnivanju komunalnog preduzeća „Komgrad“ koje bi trebalo da preuzme djelatnost preduzeća „Park“, a koje je do sada prikpljalo i odvozilo smeće.

Upravo je „Park“ dužan „Depot-u“ novac po osnovu otpada koji su istresli, a nisu platili, a kako strahuju u banjalučkom preduzeću, u kojem je jedan od osnivača upravo Prnjavor, osnivanjem novog preduzeća pokušava se izbjeći plaćanje ove obaveze.

Naime, prema njihovim tvrdnjama, plan je da se zaposleni i mehanizacija prebace u novoosnovano preduzeće, a da „Park“ ostane prazna ljuštura koja će biti ugašena zajedno sa dugovima.

Da stvar bude zanimljivija, predstavnici DEPOT-a ovu informaciju su saznali danas na sjednici Skupštine grada Prnjavor gdje su se pojavili kako bi predstavili izvještaj o poslovanju u prošloj godini, a što su u obavezi jer je, kako smo već rekli Prnjavor je učestvovao u njegovom stvaranju i ima svog predstavnika u upravljačkim strukturama.

Osnivanje novog preduzeća nije bilo planirano i naknadno je uvršteno u dnevni red sjednice, neposredno pred njen početak.

Za njegovo osnivanje nema jasnog obrazloženja. U odluci koju su dobili odbornici se navodi da grad na tako nešto ima pravo po Zakonu o lokalnoj samoupravi prema kojem može osnivati privredna društva, ustanove i preduzeća za obavljanje poslova od interesa za jedinicu lokalne samouprave.

Takođe, „Komgrad“ je dobio i vršioca dužnosti direktora, a to je Predrag Janković.

Gradonačelnik Darko Tomaš danas nije bio dostupan za komentar.

Komunalno preduzeće „Park“ koje će po svemu viđenom biti ugašeno, u zadnjih pet godina posluje negativno. Prošle godine imali su 1,7 miliona maraka prihoda i gubitak od skoro 260.000 KM. U preduzeću je zaposleno 65 ljudi.

CAPITAL

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*