Slučaj „Pekabesko“ pred sudom: Leburić traži milionsku odštetu od RS

Više od pet godina je prošlo od afere „Pekabesko“ koja je krajem 2014. „tresla“ Republiku Srpsku. Zabrana prodaje namirnica tog makedonskog proizvođača rezultirala je tužbom koju je protiv RS podnio „Leburić Komerc“. Sudski spor težak preko milion maraka počeo je nedavno u Okružnom privrednom sudu Banjaluka i očekuje se glavna rasprava, saznaje portal CAPITAL.

Odšteta koju „Leburić Komerc“ traži, jer mu je kao uvozniku bio zabranjen promet proizvoda „Pekabesko“, prvobitno je bila 750.000 KM, ali će odštetni zahtjev biti dopunjen i uvećan i iznosiće preko milion maraka.

U Okružnom privrednom sudu Banjaluka potvrdili su za CAPITAL da je nedavno, 19. juna ove godine, u sudu razmatran ovaj predmet i da je sud rješenjem odredio vještačenje Tehnološkog fakulteta u Banjaluci.

Prethodno je krajem februara održano pripremno ročište po tužbi „Leburić Komerca“ iz Prnjavora protiv Republike Srpske.

„Tužitelj je ostao kod tužbe i postavljenog tužbenog zahtjeva te svih navoda i predloženih dokaza“, istakli su u Okružnom privrednom sudu Banjaluka.

Dodali su da je tužilac predložio da se na glavnoj raspravi izvedu dokazi čitanjem naredbi koje su zabranjivale i dozvoljavale promet „Pekabesko“ proizvoda, zahtjeva „Leburić Komerca“ da se dozvoli promet, akata Instituta za javno zdravstvo, Agencije za sigurnost hrane BiH, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kao i ugovora o distribuciji i kupoprodaji te mišljenja doktora, inspektora…

Advokat „Leburić Komerca“ Milan Malešević za CAPITAL kaže da ne može da komentariše postupak koji je u toku.

„Mogu samo reći da tek treba početi glavna rasprava, nisu još izvođeni dokazi koji su predloženi, niti saslušavani vještaci, svjedoci, strane u postupku“, rekao je Malešević.

Podsjećamo, krajem 2014. godine Republička inspekcija za hranu zabranila je uvoz „Pekabeskovog“ proizvoda “Gold – pileći file vakum” zbog povećanog sadržaja fosfata.

Ministarstvo poljoprivrede zatim je naredilo zabranu prometa „Pekabeskovih“ proizvoda u Srpskoj koja je bila na snazi dvije sedmice, a uzorci proizvoda su analizirani u laboratorijama u BiH, Srbiji i Makedoniji, prije nego je dozvoljeno njihovo ponovno stavljanje na tržište Srpske.

U „Leburić komercu“ ranije su tvrdili da su zbog zabrane prometa morali da bace 25 tona proizvoda kojima je istekao rok trajanja.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

13 Comments

 1. Инспекција је радила правилно. Ако је месо имело превише фосфата (ђубрива) значи да није за људску исхрану.

 2. Hvala ti Lebura Care!Sto mislis na obican narod i ove sto su nas uzimali na velikim marzama spustio na zemlju.Vjerovatno ti je jedan od komentara koje je dao i komsija koji nas nemoze uzimati na velikim marzama a glumi dobricu.Zato kupujem kod tebe.Samo naprijed

 3. Jebo vas on sto sad ne spusti na 1.19 oce k…..klasican zetonja jebo ga Drago Malinovic sto mu daje da se kurci…

 4. Vala i nevalja taj Pekabesko meso ko u mamuta i treba to zabraniti i njima slicnima da netruju ovaj narod.

 5. Evo čitam u Nezavisnima,Tv ZDF pod naslovom u Hrvatskoj vlada ocaj donosi reportazu.Na Hvaru samo 66 gostiju.Oko Splita 96% pad turista.To je za otvoriti flasu šampanjca.Gotovi su

  • Da da…trebalo bi nase proizvode prodavati…sta ce taj pokabesko… inace ja kupujem kod fortune ali biram samo nase sta je.Ali i kockasti su propali…ali me oni uopste ne zanimaju…sad se vidi koliko smo ekonomski odmakli od njih…i koliko smo jaci sa parama…bas cu pogledati to…sa zadovoljstvom i naslađivati se…

 6. Leburic kriminalac! Radnici mu rade po 15 sati u marketima, pa dobiju minimalac. To moze sve i jedan radik koji je radio u negovim markerima za vrijeme korone, potvrditi! A narod glupav pravi bilnorde za njega i dize ga u nebesa. Cim ga je para od pumpe udarila u glavu odma digao cijenu za 0.20 KM! Sta bi sa onim idemo do 0.99 KM?! Jebo vas Leburic.. Klasicni robovlasnik.. A one njegove podsefice koje su do juce slagale rafe, cistila govna po wc-u a sada odaju dignute glave i “driblaju radnike”, one su tek poseban psihijatriski slucaj..

  • Carobnjak, glupnsinko k…. Ne znam gdje jos iko radi za minimalac a za Leburica sam siguran da rade za daleko vece pare od minimalca.

   • Marinko “carobnjak” ti je sve dobro rekao, nepostoji firma sa gorim uslovima rada na prnjavorskoj opstini. Samo covjek zna da sebi napravi dobru reklamu pa narod jos nije prokuzio, ali eka nama i takvoga

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*