“Situacija koja se dogodila u Prnjavoru nije usamljen slučaj” (VIDEO)

Gost Centralnih vijesti ATV-a bila je prof. dr Dragojla Golub sa Prirodno-matematičkog fakulteta Banjaluka koja je govorila o aktuelno ekološkoj katastrofi u Prnjavoru i pomoru ribe.

ATV

8 Comments

 1. za iz regiona u region, ma ti si veliki stručnjak u3pm, prebaciti vodu iz Jezera u Ribnjak buahahahahaha,kroz šta prebaciti i šta onda sa jezerom itd,treba nekoliko jezera kao onih u Drenovi za Ribnjak, voda mora da teeče non stop …….. bolje šuti, kad je SDS od 1991 izmuzao sve iz Ribnjaka sad bi trebala Vlada da to nadoknai, ma ja bi tebi nadoknadio motkom po dupetu.

  • Nevolim se raspravljati sa budalama ovde na javnom portalu a inace ni u svom zivotu.
   Jezero Drenova je napravljeno da bi stitilo podrucje opstine Prnjavor i Dervente od poplava u prevodu da se voda skuplja i kontrolisano po potrebi skuplja ili ispusta. Kad su velike kise da skuplja kad nema da regulise normslsn tok reke Ukrine .
   Ako ti to uopste mozes razumjeti.
   Jezero nikad nije bilo napravljeno da bi bilo vodozahvat za grad Prnjavor niti da bi bilo hidrocentrala.
   Lepo je dole covek napisao Ribnjak nije smjesten pored mocne rijeke koja bi mogla svakog casa da dopuni ribnjake ali je zato bilo jezero tu da se voda kontrolisano ispusti i skrene u ribljake.
   Sve sto je nekad ona drzava SFRJ napravila je imalo neku svrhu i logiku i funkcionisalo kako tako.
   Jel pre nekoliko dana ili nedelja ovde bila tema na prnjavor.info da je jezero puno vode i pocinje da pravi stetu samom sebi. Istovremeno tad su Ribnjaci poceli ostajati bez vode.
   Drugi put kad nekog pocnes prozivati prvo procitaj o cemu se pise

 2. Gospodja je sa Prirodno-matematickog fakulteta stim da ako se ne varam imamo i poljoprivredni fakultet.Koliko su ti fakulteti odskolovali strucnjaka i gdje su ti strucnjaci?A najjednostavnije pitanje dali je Ribnjak u Prnjavoru imao takvog jednog strucnjaka zaposlenog koji bi ako ne sprijecio katastrofu u ribnjaku barem stetu umanjio za 50-60%.Vjerovatno nema jer poslovi se dobijaju po partijskoj liniji tako je bilo i tako ce ostati.Vlast mozemo mijenjati svake godine,ali ako vlast ne promijeni sistem pocev od obrazovanja pa i svim drugim segmentima drustva.Tako bi se promijenio i sam mentalitet u narodu gdje bi zajednica bila vaznija od svakog pojedinca.A to nece vjerovatno doci nikada.

  • Jest Ribnjak imao stručnjake! Sve jedan do drugog mafijaši i Travićevi radnici! Kad je Travić bio na vlasti u z podršku lokalnog SDS-a, te lupeži su proglasile da su one otkupile većinski paket i imaju iznad 50% vrijednosti preduzeća. Ali to je bila samo priča. Niko normalan nije htio da se zamjeri toj mafili ili nedaj bože da postavi pitanje otkud vama pravo upravljanja a nemate većinu. Pojela bi ga noć. Države nema tu, to nju ne interesuje. Javno je vlasnik bio Blesavi Rašo kome su njegovi skoro uplaili auto pred kućom zbog nraščišćenih računa. Mafija nije trebala strućnjake! Stručnjaci idu na zapad tamo oni primjenjuju svoje znanje. Ovdje sada tek sud presuđuje da je preduzeće državno vlasništvo da bagra koja je sebe proglasila većinskim vlasnikom je na blef krala što je mogla ukrast. Namjerno su izazvali pomor ribe da pokažu svoj bezobrazluk i drskost.

   • Kako to da strucnjaci idu na Zapad i da tamo primjenjuju znanje,kada uvijek citam da na Zapad idu samo oni koji ciste Svabska gomna.A sto se tice Travica pa Travic je u vlasti nije vise u opoziciji,a i sva elita SdS presla u Snsd-e ili tajno podrzavaju Snsd-e.U SDS su neki novi klinci i jos uce kako uzeti vlast kojoj ce trenutna vlast biti uzor.

    • Travić je na vlasti odnosno dio vlasti! Ali je za to imao srčanu borbu i ujedo Baju dok mu ovaj nije dao preduzeće u kojem ima para. Odmah je Travić za Prnjavor imenovao svog ministra u sjeni čuvenog Brblju koji ugovara sve poslove Elektrodistribucije za Prnjavor. Bez Brblje se ništa ne može. Treba reći da je Brbljo penzionisan kao poblesavio borac poslije rata a na ratićtu nije bio. Toliko o Srpskoj državi! Propalice bagra i lupeži ne biraju sredstva i put da dođu do glavnih! Nije svako Travić i Brbljo. Oni su za normalan svijet paraziti i tako žive!!! Za vlast su dobri jer se uklope u sistem i to fercera!!!

 3. “Случај” прњаворског Рибњака није никаква есклузивна вијест, нити је усамљен случај. Проблеми у Рибњаку нису од јуче, а највећи проблем је приватизација – како то извести, ко и на који начин да се дочепа још једног привредног субјекта и то за што мање паре.

  Неприродни период суше само је убрзао колапс и суноврат “богате удаваче”.
  Аутор овог коментара није економски, пољопривредни или метеоролошки стручњак али, и као лаик, давно сам очекивао помор рибе већих размјера. Зашто. Врло једноставно јер Рибњак нема у близини моћну ријеку, напротив. Ријека Лишња и Вијака су обични одводни канали отпадних вода града и околине и то оне наопасније – канализације.
  Град Прњавор нема ријешено питање канализације. Пола града користи септичке јаме или одлив канализације у канале! Да ли онај дио града што “има” канализацију има и технички ријешено пшитање скупљање и пречишћавање отпадних вода? Колико знам, нема. Али и да има излив таквог прерађивања опет иде у Лишњу, обичан канал.
  А град се шири. Сваким даном, сваке године, изгради се мноштво стамбених зграда и прикључи у канализацију које заправо нема!
  Ево теме за новинаре истраживаче да утврде право стање рјешења отпадних вода града и да о томе обавјесте јавност!
  Поред свега доводни или одводни канали су у смањеној функцији, неочишћени.
  Поставља се питање одакле да се упумпа свјежа вода у Рибњак.
  У конкретном случају заказали су Влада и ресорно министарство, као и локални и републички инспектори.
  Гошћа АТВ-еа, проф. др Драгојла Голуб, стручно је објаснила шта је то снашло Рибњак, узроке и отклањање последица али то вој фирми, у овом тренутку, не значи ништа. Крчаг је пукао, чека се “спаситељ”…

  Поучан пример, као мелем на рану, слиједи свјеже тази прилог БН ТВ (данас, у 20 часова) који, поред других, описује и еколошки инцидент прњаворског Рибњака; ОВДЈЕ:
  https://www.youtube.com/watch?v=OR4yrLc5PrM

  • Sve je to tako kako ste opisali , s tim sto opstina Prnjavor hoce i jare i pare. U ovom konkretnom slucaju se mogla kontrolisano prebaciti voda iz Jezera Drenova u Ribnjak ali kako kad su oni namontirali mini hidrocentralu i naravno zele da rade jer su to vjerovatno platili. Sto se kaze akumulaciono jezero? Pa jednostavno jer sluzi za skupljanje vode i kontolisanu potrosnju odnosno za zastitu od poplava u ciju svrhu je i napravljeno.
   Ali naravno privatni interesi su jaci. Vlada Rep. Srpske je mogla i treba kontrolisati Ribnjak i drzati cijenu ribe na proizvodnim troskovima i to iz vise razloga.
   Npr. da je riba jeftina narod bi vise jeo sto je svakako pozitivno za zdravlje i svima nama preporucljivo.
   Narod bi mozda malo vise i postio za vreme vjerskih praznika , sto je pozitivno u vise aspekata.
   Dok narod ima jeftino jelo pice i garderobu sve je u redu i nikad nece biti revolucije. Mi nebi znali jesti jeftinu ribu , sa jeftinim lebom iz mlinpeka koji je napravljen sa jeftinom psenicom iz Ratara???? Ljudi se u svijetu okrecu da jedu hranu iz regiona a samo mi jedemo ratne rezerve evropske unije jer naravno nemamo svoje ….

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*