Sirana “Milanković” u susret praznicima sa novim proizvodima

Prije dvije godine otvoren je pogon za proizvodnju domaćeg sira i kajmaka. Trenutno prerađuju 200.000 l mlijeka godišnje što ne zadovoljava tržište jer je potražnja veća od proizvodnje, pa su samim tim prinuđeni, a i stimulisani da povećaju kapacitet u narednoj godini. Pogledajte priču o “Sirani Milanković”.

“Sirana Milanković” osnovana je 2015. godine kao mala porodična firma. Svoju proizvodnju kajmaka i sireva temelji na tradicionalnoj recepturi i domaćoj sirovini, koja je specifična za područje u kojem se nalaze, uz rijeku Ukrinu, pa su tako i proizvodi dobili ime po toj rijeci.

Ideja o ovoj vrsti proizvodnje zaživjela je još 2010. godine, a pet godina kasnije počela je da niče “Sirana Milanković”.  Prozvodnju su pokrenuli u selu Palačkovci sa idejom da u svom mjestu naprave jednu lijepu priču, da imaju nešto po čemu će ih ljudi prepoznati, da zaposle svoje mještane. Sada su već nadaleko prepoznatljivi i po imenu, i po izuzetnim rekacijama onih koji su probali domaće proizvode ove sirane. Jedan od onih koje je itekako ponosan na to što Prnjavor ima prvu i jedinu siranu je i Vojislav Milanković, komšija i rođak vlasnike ove sirane. Vojslava smo zatekli po dolasku u siranu.

Kratko, ali jasno rekao je Vojislav ono u šta smo se i sami uvjerili – besprijekornost, marljivost, trud i visok kvalitet ono su čime odiše pogon i cijela proizvodnja “Sirane Milanković”.

Sa vlasnikom sirane, Daliborom Milanković vratili smo se nekoliko godina unazad, kada je počela sa radom proizvodnja i prije svega, kada se uopšte rodila ideja za osnivanjem ovog pogona.

U proizvodnji ima dosta posla, a svaki dio iziskuje mnogo vremena. Neophodna je stroga higijena, kontrola proizvoda. Trenutno ima šest zaposlenih radnika i sav posao je upravo na njima.

Svaki početak je težak, pa je tako i vlasnik ove sirane nailazio na brojne probleme na samom početku. Šaljivo kaže da te dane nikada ne bi ponovio.

Svi koji kupuju naše proizvode uvijek nam se vraćaju, kaže Milanković, dodajući da su mušterije prezadovoljne. Posebno izdavaja kajmak koji je kako kaže isti kao kajmak koji su nekada davnih vremena pravile naše bake.

Izložbeno mjesto “Sirane Milanković” primjetno je na mnogim sajmovima. Između ostalog pristunti su bili na sajmu u Banjaluci, Derventi, Prnjavoru, gdje su pokupile simpatije i najpozitivnije kritike svih pojsetilaca.

Početkom 2020.g na tržište će plasirati još jedan proizvod kriška sir sa paprikom, kao i Božićni sir, koji rade za vrijeme Božićnih praznika i koji je neizostavan dio svake trpeze uz jabuku i med.

TV K3

6 Comments

  1. Квалитетан сир се прави од пуномасног млијека. Ми потрошачи морамо једном да се опаметимо, једноставно бојковати млијеко увезено ин најзападније бивше републике јер се прави од следећих састојака: млијеко у праху из Холандије, свињска маст из Мађарске (нема мириса, нема боју, слатког је укуса а даје масноћу), разлика се додаје млијеко увезено из тузланске регије. Да ли је неко пробао од тога млијека из бивше најзападније републике да направи јогурт, кисело млијеко, млади сир – нема шансе. Памет у главу потрошачи – купујмо домаће, имамо добре произвођаче млијека и много су здравији производи него млијеко у праху из Холандије од кога може само да се добије каменац на бубрезима.

  2. Nisam upoznat ali mislim da ce trebati tu vece kolicine mlijeka.Proizvodjac sam i imam farmu.Morat cu otici do gospodina dalibora na razgovor iako mu neisporucujem mlijeko.Imam pedeset krava ali sto kazu za dan ili dva mogu da kupim jos pedeset krava i krenem odmah sa isporukom posto imam kapacitete.Ovo postaje zlatna dolina kako je krenulo.

  3. Svaka čast.To nije da je povećanje za duplo…to je povecanje za 10x.Samo se moze čestitati.Tu o da treba veći broj radnika.Sto je simpomatično,sada svako selo ima skoro neku fabriku nije sve u gradu.Tu bi opština ako je nešto potrebno morala odmah pomoći,kao sto je ovome farmeru za štalu.Samo naprijed ljudi.

  4. Gospodine Milankoviću,cestitam vam na trudu i uspjehu.Ali neznam dali znate da na trzistu nedostaju velike kolicine butera i da se uvoze sa svih strana.Kada bi poceli barem probnu proizvodnju mislim da bi bio veliki uspjeh i jako isplativo…po 200g i malo pakovanj za skole po 15 grama.Ako neko cita a vjerujem da on licno cita neka mu to prenese i u novu godini to uvede i bude prioritet.

    • Naravno Sladjo to bi bio jako isplativ proizvod buttera skoro da i nema ovde da ga neko proizvodi.A i proizvodjaci mlela bi dobijali vise i bilo bi vise proizvodjaca.A ovi sto imaju vec farme brzo bi povecali broj grla.Imamo sada sve ovde od preradjivaca mesa i mleka tako i proizvodjaca tih sirovina.Mogu reci da je ovom kraju smesi jako dobra buducnost.A narod radan i sposoban i ima se dosta.

  5. Trziste ima,samo omasovnite proizvodnju i uvedite proizvodr kao Trapist sir,mislim da naziv nije zasticen,jer se pod tim nazivom mpze kupiti i u Aldiju ali od strani prlizvodjaca.Tako i vocne jogurte i pavlake fa prpizvodite i 1000 radnika uskoro da imate.Svaka cast

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*