Sirana “Milanković” nabavila novu mehanizaciju i širi tržište

U selu Palačkovci, kod Prnjavora, prije pet godina osnovana je sirana „Milanković“, koja proizvodi isključivo autohtone vrste sireva i kajmaka, bez hemije i prema tradicionalnoj recepturi naših baka. Nakon skoro šest godina, Sirana je u proteklom periodu, putem raznih projekata uspjela da obezbijedi novu mehanizaciju, koja će zaposlenima umnogome olakšati dosadašnji rad.

U mnoštvu mliječnih proizvoda koje nam se nude na tržištu, Prnjavor, ali i mnogi šire prepoznali su kvalitet proizvoda sirane Milanković. Ova sirana koja se bavi proizvodnjom domaćih sireva i kajmaka od kravljeg mlijeka, po tradicionalnoj recepturi, nalazi se u Palačkovcima, između Prnjavora i Dervente. Vlasnik sirane, Dalibor Milanković imao je želju izgraditi mini siranu. Ideja je ostvarena, ali i mnogo više od toga. Prnjavor ostaje prepoznatljiv po ovoj sada već nadaleko poznatoj sirani, a uskoro će sirevi sa obala rijeke Ukrine biti dostupni u cijeloj BiH.

Milanković je od samog početka imao velike planove. Već 2015. godine izgradio je proizvodni objekat dovoljno veliki za opremu dvostrukog kapaciteta, u odnosu na ono što su u početku instalirali. Kako se potražnja za njihovim proizvodima povećavala od 2016. do 2019., proizvodnju je takođe rebalo povećati. Tražeći podršku, sredinom 2019. podnijeli su zahtjev za dodjelu granta pri USAID FARMA II projektu. Bespovratna sredstva koja su dobili omogućila su  nabavku dodatne opreme koja će im omogućiti da udvostruče godišnju proizvodnju.

Osim punila, sirana Milanković će u narednim danima dobiti i novu opremu za klimatizaciu kompletnog objekta i opremu za dezinfekciju i pranje oprema. U protekloj godini, urađena je i vanjska termoizolacija sirane. Planovi za budućnost  uključuju i proizvodnju visokokvalitetnog putera i namaza od sira. Korak po korak učinit ćemo sve što možemo kako bi mliječni proizvodi sa Ukrine postali dostupni širom BiH, a time ćemo ih takođe i zaštititi od zaborava, kaže Milanković.

Sirana Milanković trenutno radi sa oko trideset lokalnih farmera od kojih godišnje kupuje oko 200.000 litara kravljeg mlijeka. Sirana ima sedam stalno zaposlena radnika, uključujući i Dalibora.

Ukoliko tržište to bude zahtijevalo, sirana će proširiti dosadašnji broj farmera

Iako su praznici iza nas, vrijedno je napomenuti da je u sirani i ove godine rađen sada već tradicionalni Božićni sir, koji je neizostavan dio svake trpeze uz jabuku i med.

Prošle godine, sirana Milanković dobila je značajnu nagradu, povelju opštine Prnjavor sa srebrnim grbom, za postignute rezultate u oblast privrednih aktivnosti, u proizvodnji zdrave hrane.

Sirana se od samog početka bavi proizvodnjom bijelih sireva za koje se može reći da su osnovni i najtraženiji proizvodi svakog proizvođača mliječnih proizvoda. Kvalitetan bijeli sir je temelj svake uspješne mljekare i on se svrstava u meke sireve. Mnogi će se složiti da je to proizvod koji se lako pravi, ali istina je da je sam proces pravljenja i dobijanja kvalitetnog bijelog sira zaista pravi izazov.

Proizvodi sirane Milanković su sirevi za koje su godinama unazad pažljivo tražili, skupljali i birali tradicionalnu recepturu i u koje su uložili mnogo truda i ljubavi da bi dobili kvalitetan bijeli sir sa prefinjenom aromom, teksturom, ugodnog i blagog mirisa i sa lijepom bijelom bojom. Mladi sir, zreli sir, dimljeni kao i sirevi sa dodatkom svježe i tucane paprike, svježi sir za pite i kolače, sve se to nalazi u ponudi sirane. Svi su oni neizostavni dio trpeze onih koji su ljubitelji dobrih ukusa, tradicionalne ali i moderne kuhinje.

TV K3

6 Comments

  1. Сир је одличан. Цијена примјерна. Редовно га купујем у маркету Фортуна.

  2. Stvarno odlican kvalitet.Rado kupujem proizvode od sirane Milankovic.A jos domace i pomaze se ovaj region.Samo naprijed i prosirenje asortimana.Jogurt u časi,tecni jogurt vocni jogurt,vrhnje,puter,sir sa orasima itd.Bravo

  3. Jednom sam dosao da kupim taj sir u prodavnicu reko da pomognem naseg proizvodjaca pa cu da kupim nesto,ali kad sam vidio kakva je cijena,odmah sam se najezio i preskočio tu policu, posto je skuplji nego neki Francuskii naravno vise nikad kad idem u taj trzni centar negledam taj proivod od ˇˇsirane Milankovicˇˇ.Sad ce poceti ovi duse briznici da me kritikuju…….pa pozivam te kriticare da pocnu i oni sami da kupuju preradjevineodte firmr,a ne da kritikuju nekog sto je iznijeo svoje misljenje s razlogom.

    • Re: baustelac

      Pa fino druze vratis se odakle si dosao, pa tamo ti kupuj francuski ili njemacki. Nema nista goreg od vakvih poput tebe koji rade vani, pa pricaju kako hoce da pomognu, kako im zao naseg naroda, pa kad vidi cijenu poklopi se…

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*