Sarajevska influenserka Hana prozvala našeg lovca Ljubinku Brković: Sport nije kad iz zasjede opališ metak u životinju

Hana Hadžiavdagić prozvala je mladu bh. lovkinju zbog njene velike ljubavi – lova. U statusu koji je objavila na društvenim mrežama, influenserka je na prepoznatiljiv način iskazala ljutnju zbog ubijanja nedužnih bića.

Ljubinka Brković je 26-godišnja članica sekcije Štrpci Lovačkog udruženja Borik iz Prnjavora. Lov je njena strast od malih nogu pa tako svoj život ne bi mogla zamisliti bez njega.

No, koliko danas (ne)odobravaju njen strastveni hobi, saznali smo tek sada, kada je to naša influenserka odlučila sama ispitati.

“Ja bih jako voljela da lovce počnu loviti kada odu u šumu i to na isti način kako oni love životinje. Kažu to je sport, hrabrost… Sport je ako obje strane znaju da učestvuju, sport nije kada onako iz zasjede, dok životinja ne očekuje, opališ metak”, napisala je Hana na svom Facebook profilu.

Neostvarena želja joj je da ustrijeli vuka, a Ljubinka je do sada to uspjela samo s lisicom i srndaćem.

“Gledajući na srndaća, srneću divljač, svi ih vole, volim i ja, ali kad lovimo srndaća, uglavnom lovimo škartnog. Vadimo iz lovišta onog za kojeg vidimo da nije dobar za priplod”, objasnila je za BHRT Ljubinka koja primijeti da mnogi ne razumiju da lovci love – jer moraju.

Među tom skupinom ljudi je i Hana, koja je, uz naglasak da je priroda počela propadati našim uništavanjem, poručila da bajke kako “lov održava ravnotežu u prirodi” obavezno trebamo prekinuti.

“Vrhunac bolesti je trenutak kada se fotografiraju pored mrtve životinje s osmijehom, ponosni što su umrtvili nedužno biće. Dodatno, ova dama kaže da obožava životinje”, napisala je Hana uz reportažu o Ljubinki i dodala da lov treba “zakonom zabraniti”.

Ljubinka je počela loviti još kao sedmogodišnja djevojčica, a kaže da u njenoj porodici jedino majka nije lovac.

Ne misli da je lov samo ubijanje životinja, ali jasno joj je da oni koji se time ne bave, to ne mogu shvatiti.

Za vrijeme sezone trudi se iskoristiti što više vremena za lov, a priznaje da se svakodnevno susreće s mnogim predrasudama, budući da su žene u Bosni i Hercegovini rijetko uključene u ovakvu vrstu aktivnosti.

KliX

4 Comments

 1. Aj ti Ljube fataj se puske pa potjeraj mecku i mece iz donje ilove.
  Nema druge ovi rekreativci sa Lazine vode nemaju patrona.

 2. Bravo Hana,bravo Lugar! Prvi put dajem komentar pošto je tema ubijanje nedužnih bića. Ovo ,kao što je Lugar dobro opisao,nema nekakve veze sa lovom i još se sa tim dičiti je za mene primitivizam na najvišem nivou.Nemože svoj život,bez ubijanja živih bića,više zamisliti ….. Šta reći na ovako nešto.

 3. Misljenju ove Sarajke pridruzujem se i ja…
  Zaustavite vise to nasumicno gruvanje puskama po sumama i barama.
  Divljac nema cak ni teoretske sanse jer oni gruvaju iz horde dok nepogode.Njih 4-5 puca jedan za drugim dok nepogode.
  Ako vole sumu prirodu i setnju ruksak na ledja pa setajte sa planinarskim drustvom.
  Cak i njena teorija kako eto samo pucaju na skart nepije vode jer za to postoji covek koji prima platu – LOVOCUVAR

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*