Rijeka Ukrina (FOTO)

❤️ Rijeka Ukrina cijelim svojim tokom teče kroz Republiku Srpsku. Zanimljivo je, da nema izvora i da je jedina rijeka u BiH koja ima fenomen cvjetanja vode.

Ljepota Ukrine posebno se ogleda u ljetnjim danima kada njeno korito posjećuju kupači sa raznih strana.

Ukrina je nadaleko bila poznata po vodenicama, kojih je u ranijem periodu bilo blizu pedeset.

Promovišemo domaće!

Foto @alekbatoatic_photo

Opština Prnjavor

5 Comments

 1. Hvala Bogu da se je neko setio napisati par riječi o Ukrini a i sačiniti ovih par divnih fotografija. Vidjeli smo Ukrina je jedinstvena po svom cvjetanju. No ona je i specifična po komponentama koje se nalaze u vodi,zahvaljujući Banji Kulaši odnosno izvoru banjske vode koja korištena ili ne korištena dolazi u korito Rijeke Ukrine. Što se tiče zaštite same Ukrine trebalo bi podizati svijest pojedinaca kao i svih građana o važnosti rijeka i inače prirodnih resursa,što se kod nas veoma stidljivo ili skoro nikako ne čini.Te mjere pored preventivnih bi trebali imati i drastične represivne mjere pa kad onaj koji je ostavio plastičnu flašu,najlon vrećicu bude udaren dobro po džepu,drugi put sigurno neće ponoviti nešto takvo. Dalje Ministarstvo vodoprivrede bi trebalo stimulisati izgradnju brana na Ukrini,posebno na dionici do ušća Vojake u Ukrinu. Vijaka je za kratko vrijeme,manje od jednog čovječijek vijeka je dovedena u stanje polumrtve rijeke. Vijaka je pravo ogledalo nas,nas kao građana,nas kao naroda. Sa svojih sedam godina sam toliko žeđ vodom Vijake s danas sa šezdesetisedan ne idem ni na pecanje na Vijaku jer smatram da riba iz Vijake nije za konzumaciju. Posebno u ovakvim sušnim periodima kad se vodostaj spusti na najnižu tačku a po površini vode se uhvati kajmak od prljavštine. I tu opet pokazujemo svoje pravo lice. Ni slučajno da bi neko od inspekcijskih službi napravio analizu vode i kazao riba se može ili ne može konzumirati.

 2. Dobar ti je prijedlog prijatelju,jedino nevjerujem da bi se time povecale plate i mirovine.Ne sumnjam da tu Vasu ideju nece neko da iskoristi,mozda Vam se zahvale jednom takvom razglednicom.Pozdrav i svako dobro od Nenad-Nostradamus.Ove fotografije su predivne.

  • @ Nenad- Nostradamus
   Узвраћам са поздравима. Жив и здрав ми био још година сто! Ма шта сто, и више! ШаринчанИН.

 3. Хвала аутору на (пре)лијепим фотографијама.
  Овакве пејзаже или друге сличне мотиве требало би штампати као разгледнице, оно: “Поздрав из Прњавора”, или их увеличати и уоквирити, нпр. формата “четворке” или веће и продавати у књижарама или у Туристичкој организацији, или локалном Музеју.
  Корист би била обострана.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*